Witam zakupiłem na allegro włącznik gwiazda trójkąt model Łuk -25 niestety był bez opisu i nie wiem jak go podłączyć może ktoś mi pomoże.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:Przełożyłem chyba przewody poprawnie
Cytat:Pomierzyłem napięcia na gwieżdzie: faza - zero - 220V,
L1-L2 - 400V, L1-L3- 400V, L2-L3 - 190V
re123 napisał:
Wymieniałem przełącznik z 25A na 40A dla silnika 7,5kW. Przełożyłem chyba przewody poprawnie - a silnik na gwieździe nie chce działąć tylko drga.
retrofood napisał:
Czy Ty jesteś elektrykiem? Jeśli tak, to jaki masz stopień zaawansowania?
Pytam nie dlatego by Cię obrazić, tylko aby moje wyjaśnienia dostosować do twojego poziomu elektrycznej wiedzy.
wola napisał:Witam.
1) Czy bezpieczniki sprawdzałeś; być może któryś zadziałał? Czy "coś" robiłeś z instalacją (pomijając wymianę wyłącznika)?
2)Cytat:Przełożyłem chyba przewody poprawnie
Przewody nie mogą być "chyba" poprawnie;mają być przyłączone poprawnie.Jak zadziałał bezpiecznik , to być może pomyliłeś początek z końcem jednej fazy.
3)Pomierz w którym miejscu instalacji masz 3 fazy(L1>L2) itd.
4)Czy zdejmowałeś i ustawiałeś (przykręcałeś) silnik?
5)Cytat:Pomierzyłem napięcia na gwieżdzie: faza - zero - 220V,
L1-L2 - 400V, L1-L3- 400V, L2-L3 - 190V
Gdzie to mierzyłeś (podaj punkty pomiaru napięć i pozycję wyłącznika)? Pomiar wykonywałeś jak silnik "drgał" ?![]()
Jeśli tak robiłeś to możesz go spalić.Sprawdź, czy faktycznie wyłącznik ŁUK-40 działa w sekwencji 0>gw>trójk.
6)I dodatkowo; czy silnik nie ma przerwy?
Cytat:Bezpiecznik nie wyskoczył (nie wiem co oznacza zadziałał)
Cytat:Czyli pomiędzy wszystkimi fazami jest 400V3. Na pewno 3 pełne fazy dochodzą do wyłącznika (zaciski L1,L2,L3)
Cytat:To się nie zgadza z tym co napisałeś w pierwszym poście;Pomiaru dokonywałem na tablicy zaciskowej silnika. Wyłącznik był przełączony w gwiazdę
Cytat:Zmierzyłem przejscia - wszędzie są odpowiednio z tabliczki na wyłącznik (zarówno dla gwizdy jak i trójkąta)
Cytat:natomiast nad silnikiem walczyłem z ojcem (elektryk
wola napisał:
"To się nie zgadza z tym co napisałeś w pierwszym poście;"