Ma ktoś rozpiskę przewodów sondy lambdy 5 przewodowej (skoda fabia 1.4 44kw) Oraz czy jest jakiś sposób na sprawdzenie jej ? Chodzi mi o sprawdzenie samej sondy a nie całego cana
pozdrawiam
Auto mam. Chce sprawdzić czy jest sprawna. Jak dla mnie powinna dawać określone napięcie np zaraz po uruchomieniu czy w jakiś charakterystycznych momentach. Jeśli sie mylę proszę o poprawienie mnie. Byłem na stacji kontroli pojazdów i pomiary wykazały znaczne przekroczenie ilości tlenków w spalinach. Czyli zbyt bogata mieszanka. Jak sprawdzić czy jest sprawna sonda lambda bez konieczności podłanczania sie do canu?? Poza tym chce wiedzieć jak działa sonda 5 przewodowa. Znaczy po co jest tak dużo przewodów
Dodano po 22 [minuty]:
Głównie chodzi mi o poziom napięcia sondy przy normalnej pracy
to jest sonda pradowa . w niej jest zbiorniczek z tlenem wedlog ktorego centrala porownuje zawartosc tlenu w spalinach . zwykla sonda tu sie nie sprawdzi poniewaz silnik pracuje na zubozonej mieszance i zwykla sonda by pokazywala caly czas mieszanke ubogą. ....a swoja droga ciekawy jestem jak to badanie wygladalo ..... dawno temu gdy bylem z wojkiem na badaniu technicznym jego skodą faforitką to diagnosta wlozyl tylko przewod od analiozatora do wydechu pogrzebal przy analizatorze udawal ze sie na tym zna .. i powiedzial ze zle spalanie .. a auto bylo caly czas zgaszone
Rzetelność wskazań analizatorów spalin zależy w dużym stopniu od spełnienia określonych warunków wstępnych i zachowania prawidłowej procedury sprawdzania. Na początku należy sprawdzić szczelność układu wydechowego (tłumiki, katalizator, rury łączące), jakiekolwiek przedmuchy spalin eliminują celowość pomiaru. Także prawidłowo umocowana sonda poboru spalin – jej częściowe wysunięcie fałszuje wyniki pomiaru.
Najważniejszym jednak elementem uzyskania prawidłowych wyników jest rozgrzanie silnika do właściwej temperatury eksploatacyjnej tj. płyn chłodzący min. 80 oC lub olej w misce olejowej min 70 oC).
Nieprzestrzeganie nagrzania silnika jest niedopuszczalne, powoduje zwiększenie szczególnie toksycznych węglowodorów [HC] i tlenków węgla [CO]. Procedura sprawdzania pojazdów rejestrowanych po 1.07.1995 roku jest następująca:
zaczynamy zawsze pomiar toksyczności spalin od obrotów podwyższonych (2000 – 3000 obr/min) i po zakończeniu badania czekamy ok. 1,5 minuty na stabilizację wyników i dopiero po tym przechodzimy na wolne obroty biegu jałowego i dokonujemy odczytu (także wydruk na drukarce).
Europejskie normy emisji spalin
W Europie wszystkie nowe modele samochodów są poddawane szeregowi prób technicznych wymaganych prawem w celu zapewnienia, że przyczynią się do czystszego środowiska poprzez ograniczenie poziomu zanieczyszczeń. Próby te obejmują normy emisji spalin, które od początku lat 90. ubiegłego stulecia stają się coraz bardziej rygorystyczne. Normy emisji znane są jako Euro I (od 1992 r.), Euro II (od 1996 r.), Euro III (od 2000 r.) i Euro IV (od 2005 r.). Wszystkie samochody Toyoty spełniają wymagania normy Euro IV.
W poniższej tabeli przedstawiono dozwolone poziomy zanieczyszczeń:
Europejskie standarty emisji, dla pojazdów osobowych, g/km
CO HC HC+NOx NOx PM
Diesel
Euro 3 2000.01 0,64 - 0,56 0,50 0,05
Euro 4 2005.01 0,50 - 0,30 0,25 0,0025
Benzyna
Euro 3 2000.01 2,30 0,20 - 0,15 -
Euro 4 2005.01 1,0 0,10 - 0,08 -
jest to 1.4 44kW AZF jeśli sie nie mylę rok 2003 przed liftingiem. Z tego co czytałem jeden przewód bedzie sygnałowym drugi masa a 3 i 4 od grzałki a 5 ?? Napięcie odniesienie czy coś ?? Jeśli ktoś zna kolory przewodów i przydzielone nim funkcje prosze o ich podanie
A mi się wydaje że masz 2 sondy na bank. Bierzesz się za sprawdzanie nawet nie wiedząc jaką normę spalania ma Twój samochód? Zaiste, siła w narodzie jest wielka. Grzałkę sprawdź na początek, to chyba rozumiesz z tego schematu.