Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TDO - kilka pytań o cewkę i strojenie.

Matizz 29 Mar 2008 14:37 6514 27
Wago
    Matizz
    Level 18  
    Witam

Buduję właśnie TDO według schematu w załączniku.
    Według opisu cewka na 1-3.5MHz powinna mieć 50 zwojów DEN0.2 z odczepem po 15 zwoju, nawinięte na średnicy 2.5cm

Układ ruszył bez problemów, ale nie zgadza mi się częstotliwość pracy wg. opisu z tym, co mierzę - zakres jest od 720kHz do 1.7MHz.

Zmiany, jakie wprowadziłem do układu:

-kondensator zmienny ma 510pF(dwie sekcje po 255 połączone równolegle) zamiast 250pF.
    - nie mam jeszcze podłączonego miernika.

Miernik częstotliwości mam zbudowany na atmega8 z tym wsadem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic697202.html

Co może być przyczyną?
    Kiepski miernik?
    Gdyby wynik był większy niż powinien być, to bym obstawiał częstotliwości harmoniczne.
    Czy przesunięcie zakresu może być spowodowane przez duże pojemności montażowe?

Chciałbym się też dowiedzieć czy cewki powinny mieć dużą czy małą dobroć i czy można je nawijać na rdzeniach ferrytowych?

Bo z jednej strony nie widziałem jeszcze projektu TDO, w którym cewki były by nawinięte na rdzeniu, ale z drugiej strony stosuje się duże średnice.

I na koniec:
    w jaki sposób można mierzyć częstotliwość pracy tak by częstotliwości harmoniczne nie wpływały na pomiar?
    Wystarczy zastosować filtr dolnoprzepustowy?

Pozdrawiam
    Matizz
  • Wago
    Koliber-Kraków
    Level 16  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jesłi miało byc 250pF a dałes 500 pf to proste ,wszystko sie zgadza rezonans wypadl 2X niżej /dwa razy wiekszy kondzior.
    sq6ade
    Level 40  
    Czasami zdarza się że hercmiarka pokazuje harmoniczne - ale w przypadku takiego prostego GDO na taki zakres to mało prawdopodobne.
    radiat
    Level 12  
    Cewki wykonuje się jako powietrzne. W przypadku dużej dobroci będziesz musiał nawinąć więcej cewek, ponieważ będą miały mniejsze zakresy przestrajania.
    Tak sobie podobieraj ilości zwojów, żeby zakresy przy wymianie cewek się lekko pokrywały.
    Zrób prosty separator-wtórnik emiterowy i prze niego podłącz miernik częstotliwości bez filtrów i będzie OK.
    Matizz
    Level 18  
    Witam!

Kondensator zwiększyłem żeby rozciągnąć zakres.
    Po odłączeniu jednej sekcji zakres przesunął się tylko na 950 kHz-1.9MHz

Sygnał podaję przez układ kształtowania impulsów według tego projektu http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEPJ0/ZEPJ2600.htm
    (na razie jeszcze bez dzielnika częstotliwości)

Pozdrawiam
    Matizz
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    radiat wrote:
    W przypadku dużej dobroci będziesz musiał nawinąć więcej cewek, ponieważ będą miały mniejsze zakresy przestrajania.
    To jakieś nowe prawo fizyki? :)
    Zakres przestrajania zależy od stosunku L/C ale nigdy od dobroci
  • Helpful post
    juro54
    Level 16  
    Witam.Postaram się wyjaśnić.Kondensator C1 i C2 są połączone szeregowo i to one decydują o częstotliwości(pomijamy małą pojemność wejściową FET-a).Są one połączone szeregowo,a więc wypadkowa pojemność dla minimalnego C1(przyjmuję około 10pF dla każdej sekcji) dla jednej lub dla obu sekcji wynosi około 9pF.Natomiast przy max pojemności C1 wypadkowa C1 i C2 dla jednej sekcji to około70pF,natomiast dla obu to około 83pF.Z tego widać,że zmiany pojemności są prawie takie same(stąd mała zmiana f po przejściu z dwóch sekcji na jedną).Aby uzyskać żądany zakres trzeba zmniejszyć liczbę zwojów cewki.Sądzę,że rozwiałem wszelkie wątpliwości.
  • Wago
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zmniejszyłbym jeszcze pojemność C2.
    juro54
    Level 16  
    Zmiana C2 to również zmiana zakresu przestrajania. Dla danego C1 trzeba by wykonać obliczenia.
    Matizz
    Level 18  
    Witam

Kombinowałem ze zmniejszeniem pojemności C2.
    Na początek wstawiłem 33pF.
    Górne pasmo częstotliwości przesunęło się z 1.652 MHz na 1.692 MHz.
    Dół pozostał bez zmian - 722kHz.

Następnie dodałem w szereg następny kondensator 33pF, góra przesunęła się dalej na 1.720 MHz. Dół dalej bez zmian.

Znalazłem też opis TDO z EDW:
    http://www.elportal.pl/pdf/k15/63_089.pdf
    Jest tam podany opis jak zmierzyć minimalną i maksymalną pojemność obwodu.
    Muszę go wypróbować.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz:

Chciałbym zastosować miernik częstotliwości zamiast skali na kondensatorze(kondensator jest 3-obrotowy, więc to juz jest problem, a co będzie jeśli bym miał kilka wymiennych cewek ;) )

Jeśli dołożę dodatkowy tranzystor wzmacniający, to czy podczas dipu poziom napięcia nie spadnie poniżej tych 20-30 mV, by miernik mógł pracować?

Czy jako wzmacniacz można zastosować op-amp MAX4412?

Jakimi parametrami powinien się charakteryzować taki wzmcniacz?

Pozdrawiam
    Matizz
    sq6ade
    Level 40  
    Już dawno nie używałem DIPmetra i nie pamiętam jak głęboki jest "dołek". Ale to chyba nieistotne bo nawet jak hercmiarka zacznie pokazywać numer buta zamiast tego co trzeba i nałożysz to na obserwacje DIP wskaźnika to już złapałeś obwód
    Ale to co napisałem o czułości wzmacniacza na 2 tranzystorach to potwierdzony fakt. Ze scalonymi wzmacniazami nie robiłem prób.
  • Helpful post
    hawranek10
    Level 17  
    Witam. Posiadam GDO zrobione przez siebie. Okazuje się że jednak miernik częstotliwości na mikrokontrolerach ma wpływ na odczyt pomiaru i trzeba zrobić korektę. I dodatkowo słychać w słuchawkach terkot od taktowania kwarca. Moje GDO ma wyjście ok,68Om i jest od 400kHz do 186MHz w dwunastu zakresach z tym że dwa to specjalnie zrobione do pośredniej 455kHz i 10.7MHz. Najwyższe pasmo miało być 200MHz ale pojemności wewnętrzne nie pozwalają na uzyskanie tej częstotliwości. Strojenie robiłem na mierniku częstotliwości MJM, ale niepodłączonego bezpośrednio w gniazdo BNC generatora. Do wymiennych obwodów LC+R lutowałem kawałek przewodu jako antena a do miernika zrobiłem cewkę kilka zwojów drutu. I takim sposobem patrzyłem na wynik. Oczywiście dla lepszej kontroli używałem oscyloskopu do 60MHz. Pozdrawiam.
    Matizz
    Level 18  
    A co myślicie o takim modulatorze AM:

Przepis na TR1:
    Rdzeń kubkowy o średnicy 25mm i Al=3900
    3 uzwojenia po 100 zwojów drutu DNE0.1

Zrobiłem takie cudo (Generator w.cz jest dalej na bf245)
    Na wyjściu mam modulację 2.5kHz, ale sinusem bym tego nie nazwał ;)

Czy nie lepszy by był np. generator na 555 + drabinka C-R-C wedle opisu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic310832.html
    Na wyjściu tranzystor w którego obwodzie kolektora jest wpięte uzwojenie traffa.

Dodatkowo można by go było wykorzystać do modulacji FM (oczywiście po wstawieniu równolegle do Cz diody pojemnościowej).

Pozdrawiam
    Matizz
    Matizz
    Level 18  
    sq6ade wrote:
    NE555 nie nadaje się do radiówki w.cz. bo ma prostokąt na wyjściu.

Dlatego chciałem dodać drabinkę CRC by przekształcić sygnał na sinus,
    ale chyba rzeczywiście łatwiej będzie dodać generator na op-ampie.

hawranek10 wrote:
    Witam. Zamieszczam schemat tego TDO wraz z modulatorem . Pozdrawiam.

Dziękuję za schemat.

Pozdrawiam
    Matizzz
    hawranek10
    Level 17  
    Witam. To tylko schemat a resztę mogę na maila przesłać. Reszta to płytka podstawowa i tabele przeliczeniowe i opis do czego służy i oczywiście foto jak to wygląda. Jeżeli będą chętni to zamieszczę całość. W najbliższym czasie zrobię modernizację tego TDO przerobie to na elementy smd. Pozdrawiam.
    Matizz
    Level 18  
    Chętnie zobaczę obudowę.

Swoją mam zamiar wykonać z laminatu, dwustronny, lutowany od środka będzie dobrym ekranem, bo przecież tylko cewka ma promieniować w.cz.
    Myślę tylko jeszcze nad rozmieszczeniem, tak by było wygodnie używać.

W sobotę będę miał chwilę czasu to nawinę pozostałe cewki i dodam jeszcze jeden stopień wzmacniający do hercmiarki.

Jaki kondensator wstawić na wejściu?
    W oryginalnym schemacie jest 1uF, co mi się wydaje wartością przesadzoną, bo w innych projektach mierników częstotliwości widziałem przeważnie od 10nF do 100pF.

Pozdrawiam
    Matizz
    Matizz
    Level 18  
    Witam ponownie.

Korzystając z wolnego weekendu, wróciłem do TDO.
    Dodatkowo nabyłem oscyloskop trochę lepszy niż ten co do tej pory miałem. Teraz mogę dokładnie zobaczyć co się tam dzieje ;)

Zmieniłem kondensator na 2x100pF połączone równolegle.
    Nawinąłem do tego 6 cewek, wieczorem nawinę resztę, tak by mieć pokrycie pasma do 35MHz.

Bawiłem się jeszcze z modulacją przebiegu, układ na trafie, bo miałem już zrobiony. Dodaję zdjęcia oscylogramów.

Zmodulowany przebieg:

napięcie idące na D tranzystora :

Teraz biorę sie za modulator ze schematu od hawranek10, ale najpierw dobuduję do miernika częstotliwości dodatkowy wzmacniacz.

Pozdrawiam
    Matizz
    hawranek10
    Level 17  
    Witam. Jak już robisz TDO to zrób na wyższe pasma. Postaraj się zrobić tak do 200MHz wtedy ma to jakiś sens. Raczej tyle pracy tylko na kilka pasm to sie nie opłaca. Zamieszczam foto mojego TDO. Obudowa aluminiowa taką miałem pod ręką. Przeszło to już kilka modernizacji co widać i myślę o dalszych. Z modulatora tego co chcesz zrobić wyjdzie Ci ładna sinusoida wszystko zależy od kondensatorów. W moim mam sygnał ok 1.054kHz. Pozdrawiam.
    Matizz
    Level 18  
    W poprzednim poście zrobiłem mały błąd. Miało być:

Quote:
    Nawinąłem do tego 6 cewek, tak by mieć pokrycie pasma do 35MHz ,wieczorem nawinę resztę.

Źle skopiowałem to z notatnika.

Pasmo ma być docelowo do 144MHz.

Pobawię się kondensatorem z generatora, zobaczę co to da.

Dobudowałem też 2 stopień wzmacniający do miernika częstotliwości, ale niestety wyszło tutaj że zasilam wszystko z zasilacza impulsowego.
    Sieją i śmiecą na potęgę.

Po zmianie zasilania na bateryjne wszystko się uspokoiło.
    Zaraz dobuduję zasilacz stabilizowany 12V.

Co planujesz jeszcze dobudować do swojego TDO?

Pozdrawiam
    Matizz

[Edit:]

Metodą prób i błędów dobrałem prawie idealne kondensatory :

Teraz planuję zrobić generator sinusa w mostku wiena na LM386 i zasilić TDO prosto z wyjścia wzmacniacza. Teoretycznie powinno dać się wtedy zmienić głębokość modulacji, i częstotliwość.
    Ale dzisiaj już chyba nie dam rady.

Pozdrawiam
    Matizz
    Matizz
    Level 18  
    hawranek10 wrote:
    Witam. Może taki oscylator http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_ckt18.htm Pozdrawiam.

Jest bardzo podobny do mojego układu, różni się tylko stabilizacją amplitudy-> u mnie jest rozwiązana za pomocą żarówki.
    Generalnie wzmacniacz, który muszę użyć powinien pracować od napięcia
    +/- 4V, bo generator będzie zasilany z 2 ogniw Li-Pol, dodatkowo wzmacniacze takie jak TL082 się niespecjalnie nadają, ponieważ mają rezystory na wyjściu, a generator trochę prądu pobiera.
    Dlatego właśnie wybrałem LM386.

Tak sobie myślę:

Dołączenie sondy pomiarowej wpływa na częstotliwość, bo dochodzi dodatkowa pojemność kabla łączącego generator z miernikiem częstotliwości.
    Więc gdyby dodać wtórnik emiterowy w mierniku i dopiero z jego wyjścia pobierać sygnał do hercmiarki, to wtedy oddziaływanie pojemności kabla łączącego generator z miernikiem było by nieznaczne.
    A pojemność montażowa tego wtórnika była by stała. Więc częstotliwość by była niezależna od podłączenia miernika, albo byłby to wpływ bardzo minimalny.
    Matizz
    Level 18  
    sq6ade wrote:
    Stabilizacja amplitudy w GDO? Dlaczego?

Stabilizacja amplitudy nie w samym generatorze W.CZ GDO, lecz w modulatorze AM na mostku wiena.

[edit]
    Zaprojektowałem i obliczyłem taki oto wtórnik emiterowy:

Rwe 100k
    Rwy 10k

W symulacji wygląda OK.
    Jak będzie naprawdę to zobaczę w piątek jak już wrócę do domu.

Ps. Czym się różnią zwykłe kondensatory ceramiczne:
    http://seguro.pl/sklep/?podkat=113
    od ceramicznych wielowarstwowych:
    http://seguro.pl/sklep/?podkat=114

Które lepiej się nadadzą do wykorzystania w tym przypadku?

Pozdrawiam
    Matizz
    Matizz
    Level 18  
    Witam ponownie!

W czasie weekendu uporałem się z modulacją:

Wtórnik też działa. Polutowałem również obudowę, muszę to teraz wszystko upchać do środka. Mam tylko nadzieje, że zakresy i się nie rozjadą zbytnio ;)

Dziękuje za pomoc.
    Jakby wyniknęły jakieś problemy to dam znać;)

Pozdrawiam
    Matizz