Witam
Buduję właśnie TDO według schematu w załączniku.
Według opisu cewka na 1-3.5MHz powinna mieć 50 zwojów DEN0.2 z odczepem po 15 zwoju, nawinięte na średnicy 2.5cm
Układ ruszył bez problemów, ale nie zgadza mi się częstotliwość pracy wg. opisu z tym, co mierzę - zakres jest od 720kHz do 1.7MHz.
Zmiany, jakie wprowadziłem do układu:
-kondensator zmienny ma 510pF(dwie sekcje po 255 połączone równolegle) zamiast 250pF.
- nie mam jeszcze podłączonego miernika.
Miernik częstotliwości mam zbudowany na atmega8 z tym wsadem:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic697202.html
Co może być przyczyną?
Kiepski miernik?
Gdyby wynik był większy niż powinien być, to bym obstawiał częstotliwości harmoniczne.
Czy przesunięcie zakresu może być spowodowane przez duże pojemności montażowe?
Chciałbym się też dowiedzieć czy cewki powinny mieć dużą czy małą dobroć i czy można je nawijać na rdzeniach ferrytowych?
Bo z jednej strony nie widziałem jeszcze projektu TDO, w którym cewki były by nawinięte na rdzeniu, ale z drugiej strony stosuje się duże średnice.
I na koniec:
w jaki sposób można mierzyć częstotliwość pracy tak by częstotliwości harmoniczne nie wpływały na pomiar?
Wystarczy zastosować filtr dolnoprzepustowy?
Pozdrawiam
Matizz
Buduję właśnie TDO według schematu w załączniku.
Według opisu cewka na 1-3.5MHz powinna mieć 50 zwojów DEN0.2 z odczepem po 15 zwoju, nawinięte na średnicy 2.5cm
Układ ruszył bez problemów, ale nie zgadza mi się częstotliwość pracy wg. opisu z tym, co mierzę - zakres jest od 720kHz do 1.7MHz.
Zmiany, jakie wprowadziłem do układu:
-kondensator zmienny ma 510pF(dwie sekcje po 255 połączone równolegle) zamiast 250pF.
- nie mam jeszcze podłączonego miernika.
Miernik częstotliwości mam zbudowany na atmega8 z tym wsadem:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic697202.html
Co może być przyczyną?
Kiepski miernik?
Gdyby wynik był większy niż powinien być, to bym obstawiał częstotliwości harmoniczne.
Czy przesunięcie zakresu może być spowodowane przez duże pojemności montażowe?
Chciałbym się też dowiedzieć czy cewki powinny mieć dużą czy małą dobroć i czy można je nawijać na rdzeniach ferrytowych?
Bo z jednej strony nie widziałem jeszcze projektu TDO, w którym cewki były by nawinięte na rdzeniu, ale z drugiej strony stosuje się duże średnice.
I na koniec:
w jaki sposób można mierzyć częstotliwość pracy tak by częstotliwości harmoniczne nie wpływały na pomiar?
Wystarczy zastosować filtr dolnoprzepustowy?
Pozdrawiam
Matizz