Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podgrzewacz wody ARISTON, długie zapalanie.

syn_burz 29 Mar 2008 20:07 4034 5
    syn_burz
    Level 2  
    Witam. Mój problem jest następujący. Mam całkiem nowy piecyk ARISTON (jakiś rok czasu). Zapalanie jest pizoelektryczne (tak to się chyba nazywa). Wszystko było ok, ale stopniowo piecyk zaczął zapalać się coraz dłużej i dłużej. Do wczoraj zapalał się zwykle za drugim razem, tzn. iskrzył, iskrzył, płomyk się żarzył i po kilkunastu sekundach gasnął, potem trzeba było dokładnie zakręcić wodę, odkręcić i po kilku sekundach palniki się zapalały. Jak już zaskoczył, to grzał bez zarzutu. Dzisiaj jednak wszystko zdechło i mimo, że jest płomyk to za każdym razem gaśnie i koniec. Czy ktoś ma pomysł, o co w tym chodzi?

Aha. I tak jakby miało to związek z temperaturą wody, bo rano czasem zapalał się dłużej (za trzecim - czwartym razem).

Poprawiłem tytuł. Regulamin. [DR]
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Jeżeli to "jakiś rok czasu", to zwróć się do serwisu i nie grzeb sam.Powinien być jeszcze na gwarancji
    syn_burz
    Level 2  
    mirrzo wrote:
    Jeżeli to "jakiś rok czasu", to zwróć się do serwisu i nie grzeb sam.Powinien być jeszcze na gwarancji

Hehe. Sprawdziłem datę i jest już po gwarancji. Jakieś inne pomysły?
    mirrzo

syn_burz wrote:

Hehe. Sprawdziłem datę i jest już po gwarancji. Jakieś inne pomysły?

To ile lat gwarancji daje Ariston ?

Dodano po 5 [minuty]:

wojteks86 wrote:
    witam!
    odswieze temat bo jest problem z tym samym typem piecyka
    po wymianie kilku uszczelek po kilku dniach uzytkowania piecyk nie wylaczyl sie po zakreceniu wody, skads leciala para pod cisnieniem a spod spodu leciala woda
    czy ktos wie czego to moze byc przyczyna? stalo sie to drugi raz wczoraj i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzic domowymi sposobami
    dziekuje z gory

Myślę,że temat powinieneś zgłosić do serwisu Junkersa 0-801 600 801 bo to dość poważna awaria - możesz się bardzo poparzyć. Odczytuję to, że przy braku przepływu wody gaz sie nadal pali. Stąd ta para i kapanie. Jest to nie do naprawienia "systemem gospodarczym"
    wojteks86
    Level 2  
    moze ja powiem co bylo grane w moim przypadku - iglica ktora otwierala chyba doplyw gazu nie opadala do konca bo dziurka w ktora wchodzila byla zasniedziala, przeczyszczone WD40 i jest ok. dla pewnosci tez wymienilismy membrane pod iglica. problem juz nie wystepuje
    mirrzo - dzieki, numer sie przyda
    pzdr

Proszę poprawić błędy, Regulamin. [DR]
    mirrzo

WD-40 nie nadaje sie do tego typu napraw, a rzeczywiście jest to ta usterka. Należy "wymyć" iglicęw tym WD-40 a następnie nasmarować (cieniutko) smarem silikonowym lub teflonowym. Serwis nie wymienia tych membran i popychaczy, bo to krótkotrawały efekt.