Witam,
chcę obliczyć wartości rezystancji polaryzujących tranzystor JFET w układzie wspólnego źródła zasilanego układem potencjometrycznym zmodyfikowanym znając punkt pracy tranzystora JFET (Uds-napięce dren-źródło oraz Id-prąd drenu), tak na to widać na schemacie poniżej:
Zakładając, że prąd bramki tranzystora Ig=0 mamy:
(1) Id=Is (prąd drenu = prąd źródła) oraz
(2) I1=I2 (prąd rezystora R1 dzielnika = prąd rezystora R2 dzielnika) oraz
(3) Urs = 10% Udd (spadek napięcia na rezystorze Rs = 10% napięcia zasilania Udd)
możemy łatwo obliczyć, że:
(4) Udd - Uds = Id*(Rd + Rs) (korzystając z (3))
Udd - Uds = Id-Rd + 0.1*Udd
0.9*Udd - Uds = Id*Rd => (5) Rd = (0.9*Udd - Uds)/Id
(wstawiając Rd(5) do (4))
(6) Rs=(Udd - Uds - Id*Rd)/Id
Zatem wartości rezystorów Rd i Rs są już policzone, jednakże nie do końca wiem jak zabrać się za policzenie wartości rezystorów R1, R2 oraz R3. Można wyznaczyć równanie z najmniejszego oczka:
(7) Urs = Ugs + Ur2 (napięcie na Rs = spadek na bramka-dren + spadek napiecia na R2) oraz że:
(8) Ur1 + Ur2 = Udd, lecz nie wiem jak powiązać te fakty tak aby wyliczyć pozostałe 3 rezystancje.
Punkt pracy:
Udd = 15V
Id = 1mA
Uds = 5V
Z góry dziękuję za pomoc,
Kuba.
chcę obliczyć wartości rezystancji polaryzujących tranzystor JFET w układzie wspólnego źródła zasilanego układem potencjometrycznym zmodyfikowanym znając punkt pracy tranzystora JFET (Uds-napięce dren-źródło oraz Id-prąd drenu), tak na to widać na schemacie poniżej:

Zakładając, że prąd bramki tranzystora Ig=0 mamy:
(1) Id=Is (prąd drenu = prąd źródła) oraz
(2) I1=I2 (prąd rezystora R1 dzielnika = prąd rezystora R2 dzielnika) oraz
(3) Urs = 10% Udd (spadek napięcia na rezystorze Rs = 10% napięcia zasilania Udd)
możemy łatwo obliczyć, że:
(4) Udd - Uds = Id*(Rd + Rs) (korzystając z (3))
Udd - Uds = Id-Rd + 0.1*Udd
0.9*Udd - Uds = Id*Rd => (5) Rd = (0.9*Udd - Uds)/Id
(wstawiając Rd(5) do (4))
(6) Rs=(Udd - Uds - Id*Rd)/Id
Zatem wartości rezystorów Rd i Rs są już policzone, jednakże nie do końca wiem jak zabrać się za policzenie wartości rezystorów R1, R2 oraz R3. Można wyznaczyć równanie z najmniejszego oczka:
(7) Urs = Ugs + Ur2 (napięcie na Rs = spadek na bramka-dren + spadek napiecia na R2) oraz że:
(8) Ur1 + Ur2 = Udd, lecz nie wiem jak powiązać te fakty tak aby wyliczyć pozostałe 3 rezystancje.
Punkt pracy:
Udd = 15V
Id = 1mA
Uds = 5V
Z góry dziękuję za pomoc,
Kuba.