logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multiplex LED, 7x14 LED, jaki rezystor na linie dodatnie?

konradek26 30 Mar 2008 03:44 1766 3
REKLAMA
  • #1 4971678
    konradek26
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witajcie.

Jestem w trakcie projektowania takiego "malego" multipleksu z 98 ledow, 7x14.

Zastanawia mnie to.. Wyobrazcie sobie taki wlasnie multiplex i linie na ktore jest podawane napiecie dodatnie. Zalozmy ze zrodlo zasilania bedzie mialo duza wydajnosc pradowa. Jak w takim razie optymalnie dobrac rezystor dla JEDNEGO rzedu 7 ledow? Chodzi mi o rownomiernosc swiecenia w przypadku zaswiecenia 1 diody, jak i 7 w JEDNYM rzedzie.

Znam prawo ohma wiec prosze mnie do niego nie odsylac, potrafie zastosowac lecz nie wiem jak bedzie w tym przypadku.

Bardzo zalezy mi na pomocy.

Pozdrawiam.

Przeniosłem z Mikrokontrolery. [c_p]
  • REKLAMA
  • #2 4971732
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Podaj napięcie źródła jakim dysponujesz. Napisz jaśniej ile gałęzi po ile diod, może wrzuć schemat bo raz piszesz 7x14 LED a raz 7 w JEDNYM rzedzie i że Ci zależy.. :) Zdecyduj się więc i podaj konkrety!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4971741
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Od napięcia zasilania odejmij spadek napięcia na każdej diodzie LED, tranzystorze sterującym czy innym driverze, oblicz czas świecenia każdej "kolumny" czy "wiersza" i policz z prawa OHMA.
    A szczegółowo :)
    Mamy 5 czerwonych ledów sterowanych przez tranzystor PNP.
    Napięcie zasilania 12V.
    Ilość kolumn 10 * 5 LEDów.
    Czas odświeżania 100 Hz.
    Jasność świecenia ma wynosić 10mA.

Czyli jak łatwo policzyć:

5*2V - przyjmuje domyślnie spadek napięcia na 1 LEDzie 2 V
    + 0,7V - spadek napięcia na tranzystorze
    daje 10,7 V
    12 - 10,7 = 1,3 V
    Gdyby nie było multipleksu wystarczyło by podstawić do wzoru na opór i moc:
    R=U/I
    R=1,3/0,01
    R=130Ω

Można by przyjąć 120 lub 150Ω.

Ale przy multipleksie LEDy nie świecą cały czas tylko przez jakiś czas.
    Zakładając że cały czas świeci jedna z kolumn , a odświeżanie wszystkich 10 z nich 100Hz tzn. że każda kolumna świeci przez 0,1 s.
    Czyli podana wyżej wartość rezystora będzie mniejsza 10* - 130*0,1=13
    i moc
    P=U*U/R
    P=1,3*1,3/13
    P=0,13W
    należy zastosować rezystory o mocy 0,25W

Tak naprawdę szybkość odświeżania nie ma żadnego znaczenia byle by nie było niższe niż ilość kolumn /s
    np. 10 kolumn i jedno odświeżenie na sekundę (w praktyce aby nie migało musi być minimum 50Hz - odświeżeń).

Z portu mikrokontrolera nie można bezpośrednio zasilać tranzystorów włączonych w obwód zasilania wyższy niż mikrokontrolera - zwykle maksimum 5V.
    Należy zastosować driver np. ULN2003.
    UWAGA!!!
    Napisanie błędnego programu może spowodować uszkodzenie LEDów dlatego najlepiej na początku zastosować rezystory wyliczone dla "zwykłego" wyświetlania, a potem zmienić je na właściwe.
  • #4 4972842
    konradek26
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Bardzo dziekuje za pomoc. Jestem uzbrojony w inwertery 74HCT14 i ULN2803A, poniewaz ten drugi neguje sygnal na wyjsciu.
REKLAMA