Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Polo gaśnie przy dojeżdzaniu do skrzyżowania, zwalnianiu.

wttkbari 30 Mar 2008 17:57 8732 10
  • #1 30 Mar 2008 17:57
    wttkbari
    Poziom 15  

    Witam mam Polo 55. 1994 rok(6n) i od kilku dni podczas dojeżdżaniu do skrzyżowania (na biegu lub na luzie) , lub po przejechaniu zakrętu po wcześniejszym wyhamowaniu auto gaśnie,podobnie jadąc na trasie z równą prędkością i kiedy chcę gwałtowniej przyspieszyć dzieję sie tak zawsze kiedy silnik sie delikatnie rozgrzeje i nie ustaje do normalnego rozgrzania czyli cały czas to samo. silnik dopóki jest całkowicie zimy tzn do przejechania około 1,5km jest ok.Świece i kable wymienione, filtr powietrza nowy, filtr paliwa także. Paliwo dobrej jakości. Zapomniałem dodać,że trzeba odczekać jakieś 2 minuty, żeby auto zapaliło, zapalanie od razu po zgaśnięciu nie daje żadnego rezultatu.

    pozdrawiam. Bartek

    1 10
  • Pomocny post
    #2 30 Mar 2008 18:28
    DominikD
    Poziom 23  

    Użyj szukaj było wiele razy . masz do czyszczenia przepustnicę i adaptacji.

    2
  • #3 30 Mar 2008 18:33
    wttkbari
    Poziom 15  

    Dzięki za odpowiedź, przeczytałem chyba 20 podobnych wątków, ale nigdzie usterka nie była w 100% taka sama w objawach. Czyli muszę zdjąć obudowę filtra powietrza i tam "przy gaźniku" poszukać przepustnicy?

    0
  • Pomocny post
    #4 30 Mar 2008 21:15
    darko b
    Poziom 13  

    miałem w polo identyczne objawy i winny był przewód masowy akumulatora.

    0
  • #5 30 Mar 2008 21:33
    wttkbari
    Poziom 15  

    Właśnie wróciłem z garażu, Wypiołem sonda lambde, przejrzałem przepustnice od strony filtra powietrza i była ok, z jakieś obudowy z której idzie kabel do kopułki od świec czy jak to się nazywa była urwana masa, to ją przykręciłem z powrotem w oczyszczone miejsce styku z masą. A Auto jak gasło tak gaśnie. ;( A Apropo's tego kabla masowego, to co się z nim stało, w twoim wypadku, że był przyczyną gaśnięcia?

    Bartek

    -1
  • Pomocny post
    #6 30 Mar 2008 21:44
    rx7hew
    Poziom 16  

    zrób diagnostyke komputerową bo będziesz sie bujał i bujał z tym autem. Najprawdopodobniej trzeba wyczyścić przepustnice i przeprowadzić adaptacje. Sprawdź czujnik halla w aparacie, typowy objaw że po rozgrzaniu szwankuje, przewaznie pada całkiem, po ostygnięciu jest ok

    0
  • #7 30 Mar 2008 21:54
    wttkbari
    Poziom 15  

    Mam Vaga i kabel ale na moim Polo nie działa( a czyta golfy, passaty i audi A6 bo sprawdzałem i ściągałem nim inspekcje), może musiał bym zmienić program( ale nie wiem na jaki), bo ten czyta mi jedynie poduszki powietrzne, a do silnika nie chce wejść. A o co chodzi z tą adaptacja przepustnicy i czujnikiem halla co to za ustrojstwo, bo widzę , że do silnika wchodzi mi klika czujników ale nie wiem który jest który.

    BArtek

    0
  • Pomocny post
    #8 31 Mar 2008 10:44
    prezes11
    Poziom 23  

    jakie oznaczenie silnika?

    0
  • Pomocny post
    #9 31 Mar 2008 19:05
    rx7hew
    Poziom 16  

    Czujnik halla to jest czujnik obrotów i położenia silnika, na jego podstawie sterownik steruje wtryskiem i zapłonem. Przepustnica w tych autach ma w sobie mały układ scalony i czasem sie rozprogramuje nie wiadomo czemu i wtedy trzeba ją ustawić od nowa to znaczy zrobić adaptacje

    0
  • #10 01 Kwi 2008 19:35
    wttkbari
    Poziom 15  

    A jeśli silnik utrzymuje stałe obroty na biegu jałowym, i te obroty nie skaczą, oraz po dodaniu gazu auto równo wkręca się na obroty - to można wykluczyć awarie przepustnicy? bo nie chciał bym dać 100zł na nowy czujnik halla a okaże się, że walnięta jest przepustnica. z góry dziękuje za pomoc ;)

    0
  • #11 05 Kwi 2008 19:20
    wttkbari
    Poziom 15  

    Dzisiaj zauważyłem, że przy skręceniu maksymalnym kół na postoju auto także gaśnie, a pulsacyjnie dociskając kierownice do końca obroty skaczą w rytm dociskania. A na zimnym silniku obroty lekko falują miedzy 1000-800 obr/min. Czujnik halla sprawdzony, i w czasie pracy silnika i badając na kablu "0" wychodzącym z czujnika napięcia się zmieniają.

    pozdrawiam Bartek

    4