Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Grundig 5201 RDS nie daje się włączyć.

szerman 31 Mar 2008 20:39 1797 5
  • #1 31 Mar 2008 20:39
    szerman
    Poziom 10  

    Proszę o pomoc w naprawie.
    Radiomagnetofon samochodowy Grundig 5201 RDS nie daje się włączyć.
    Objawy :
    -nie można włączyć go klawiszem „Power”;
    -daje się czasami uruchomić w momencie podłączenia zasilania, po czym działa wszystko
    poprawnie wraz z wyłączeniem za pomocą klawisza,;
    -próba ponownego uruchomienia klawiszem jak i odłączenia i podłączenia zasilania nie daje żadnych rezultatów;
    -jedynie poprzez kilkakrotne podłączenie i odłączenie zasilania w jakimś momencie powoduje uruchomienie.

    Ustaliłem:
    - że na nóżce 8 (PA1)procesora w momencie włączania poprzez naciskanie klawisza nie pojawia się
    napięcie dodatnie które steruje układem T2002 (układ ten spełnia rolę włącznika i jest zaraz na początkowym etapie zasilania ) ;
    -natomiast w czasie pracy jest tam nap.+5V a układ T2002 działa.

    Pytanie:
    -czy uszkodzony może być mikrokontroler?
    -czy przyczyna może tkwić gdzieś w innym miejscu?

    Może ktoś miał już taki przypadek i mógłby coś mi poradzić.
    W czasie próby naprawy korzystałem z schematu jaki znalazłem w bazie elektrody.

    0 5
  • #2 01 Kwi 2008 12:05
    djlj24
    Spec od car audio

    TO chyba model WKC5201RDS jeżeli już. Typowe w tych radiach jest zaniżanie napięcia na klawiaturę panela - skutek, radio zachowuje się jakby panela nie było więc nie włącza się. I tam bym szukał usterki.

    0
  • #3 02 Kwi 2008 14:38
    szerman
    Poziom 10  

    To nie jest chyba model WKC 5201 RDS, dokładne oznaczenie to 5201 RDS INFOMAT.
    Ma on wprawdzie wyciągany panel ale częściowy, posprawdzałem jego oraz całą resztę która jest na stało: przejścia,rezystory itp. aż do nóżek procesora i wygląda że jest wszystko dobrze.
    Klawisze są podpięte pod masę i poprzez rezystory sterują procesorem a wszędzie masa jest , a innych napięć sterujących do ani z panela tam nie ma.

    Może ktoś ma jakiś pomysł gdzie dalej szukać?

    0
  • #4 02 Kwi 2008 18:46
    djlj24
    Spec od car audio

    Czyli dokładnie model jak myślałem a nie jak podałeś w tytule.
    Masz 3 styki do panela - 1 z nich to masa a 2 z nich to wejścia na sterowanie drabinką rezystorową klawiatury. Jeżeli napięcie na nich jest za niskie to zaczynają się dziać różne rzeczy i od tego trzeba zacząć. Trzeba sprawdzić czy to napięcie jest właściwie podciągane (i czy jest bo widzę, że wcale nie ma).

    0
  • #5 03 Kwi 2008 11:55
    szerman
    Poziom 10  

    Faktycznie podałem nie to oznaczenie w tytule.
    Przepraszam wszystkich wprowadzonych w błąd.

    Masz rację „djlj24” na tych dwóch stykach od panela jest napięcie, na moim pomiarze wyszło 4.42V niestety nie wiem jakie tam powinno być.

    Z braku czasu nie będę dalej drążył tego tematu, dziękuje za pomoc.

    0
  • #6 25 Lut 2009 19:43
    fidzo
    Poziom 21  

    Witam
    Późno ale może potomnym się przyda.
    Mam właśnie na stole takie radio i już po naprawie innej usterki.
    W sprawnym radiu na pierwszym styku oczywiście masa, a na pozostałych dwóch 4,95V po wyjęciu panela.
    Rację miał kolega @djlj24 tam trzeba było szukać przyczyny usterki.
    pzdr

    0
  Szukaj w 5mln produktów