Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tonsil Fenix II wada kolumn czy to normalne?

tomsel 01 Kwi 2008 21:25 3018 26
  • #1 01 Kwi 2008 21:25
    tomsel
    Poziom 12  

    Witam
    niedawno kupiłem sobie kolumny podłogowe "Tonsil fenix 2". Są to moje pierwsze kolumny wiec stad moje takie pytanie, iż wydaje mi sie ze głośnik drugi od góry nie gra (tzn czy przytknę ucho nic z niego nie słychać, nie drga) czy tak musi być? od czego jest ten głośnik? czy to normalne ze odczuwam ze ten głośnik nie gra czy to wina kolumn?

    fotka poniżej (chodzi o drugi głośnik od góry)

    https://obrazki.elektroda.pl/70_1180103662.jpg

    0 26
  • #2 01 Kwi 2008 23:20
    RAFi X
    Poziom 28  

    Jeżeli w drugiej kolumnie jest tak samo, to jest ok.
    PS. To zdjęcie mi się nie ładuje. Napewno to poprawny link ?

    0
  • #3 02 Kwi 2008 12:34
    Kefrzycki
    Poziom 12  

    Ten drugi glosnik od gory to sredni ton. Najlepiej jest sprawdzic zakrywajac go dlonia i odkrywajac wtedy slychac czy gra czy tez nie. Na 2 kolumnie tez tak zrob wtedy sobie porównasz. A te zestawy glosnikowe kupiles nowe czy używane ?? Bo tez moze byc spalony glosnik lub w srodku gdzies jakis kabalek czy cos sie odlutowalo.

    0
  • #4 02 Kwi 2008 12:52
    takero
    Poziom 31  

    Odlutować samo się nie mogło , co najwyżej mogło się oderwać lub ktoś mógł ujarać głośnik.

    Jeśli średniak nie działa to najłatwiej sprawdzić to słuchając muzyki bogatej w wokal, jeśli będzie brzmiało dziwnie - chyba nie muszę pisać o co chodzi ;) to znaczy że coś jest nie tak.

    Najlepiej jeśli masz też inne kolumny i możesz porównać ilość średnicy.

    0
  • #5 02 Kwi 2008 13:14
    tomsel
    Poziom 12  

    kolumny kupiłem nowe. maja 24 miesięczną gwarancje. jak przykładam dłoń do tego głośnika nie ma żadnej różnicy. ucho tak samo. Wiec właśnie sie zastanawiam czy to wada fabryczna czy po prostu tego głośnika nie odczuwam ja lub sie nie odczuwa.
    nie słyszę go w obydwóch kolumnach. pracują one w amplitunerem yamaha v361

    0
  • #6 02 Kwi 2008 13:33
    takero
    Poziom 31  

    widać masz krzywe ucho ;)

    albo lałdnesy i inne syfiaste podbicia powłączane tak że pasmo to góra, dół i wieeeelka dolina na średnicy ;]

    0
  • #7 02 Kwi 2008 16:45
    tomsel
    Poziom 12  

    wszystko mam ustawione jeszcze standardowo bez żadnego podbicia basów i innych dziwactw.. moze rzeczywiście moje ucho jest nie teges... ale gdy zrobię głośniej wszystkie pozostałe 3 głośniki drgają membrany a ten (w obydwu kolumnach) jakby martwy...

    0
  • #8 02 Kwi 2008 16:50
    dj_maty
    Poziom 24  

    Średniak raczej nigdy nie będzie drgać.

    0
  • #9 02 Kwi 2008 16:55
    Vitu
    Poziom 20  

    Coś musi być nie tak , bo to że nie słyszysz go jeszcze nie budzi takiego niepokoju ale ze nie czuć drgania na ręce to jest najbardziej dziwne przy większej głośności nie ma mowy żeby średniak nie drgał nawet minimalnie. Nie wiem zbytnio co można w tej sytuacji zrobić , najlepiej było by go odkręcić i podłączyć bezpośrednio do wzmacniacza , ale o ile sie nie mylę stracisz wtedy gwarancje.

    0
  • #10 02 Kwi 2008 17:00
    dj_maty
    Poziom 24  

    Ja miałem Unitra ZG 40-C/5 i średniak nigdy nie drgał, ale słychać było wyraźnie, że gra. Ja zawsze sprawdzam czy głośnik nie jest spalony baterią 4,5 V.

    0
  • #11 02 Kwi 2008 18:32
    brandi1
    Poziom 2  

    Jeżeli jest sprawny to usłyszysz przykładając ucho. W twoim przypadku prawdopodobnie są uszkodzone. Możesz sprawdzić miernikiem- (omomierz) czy wskazówka się wychyla lub bateryjką paluszkiem- będą trzaski. Powodzenia

    0
  • #12 02 Kwi 2008 18:37
    Kefrzycki
    Poziom 12  

    Glosniki sredniotonowe nie drgaja !! Wiec nie poruwnoj ich do pracy glosnikow niskotonowych. Jesli w 2 kolumnie slysysz jak glosnik srednitonowy gra a w tej 1 nie no to czysty przypadek jest uszkodzone cos. Tak ze proponuje samemu nic nie grzebac tylko zawiesc tam gdzie kupiles na reklamacje. PROTONSIL napewno bez problemu ta wade usunie lub wymienia na nowe.

    0
  • #13 02 Kwi 2008 19:33
    Vitu
    Poziom 20  

    Owszem nie drgają jak niskotonowe przecież nie maja xmax 10mm :| ale pod puczkami palców czuć delikatne drgania.

    0
  • #14 02 Kwi 2008 20:00
    tomsel
    Poziom 12  

    no właśnie ze na żadnej z dwóch kolumn nie słyszę nic z tego głośniczka. wezwałem 4 neutralne osoby i tez stwierdziły ze z tego głośnika nie słyszą żadnego dźwięku. mam je miesiąc i od nowości nic z właśnie z tych średniotonówek nie słyszałem więc może akurat trafił mi sie wadliwy egzemplarz:/ jutro chyba zadzwonię do serwisu i zgłoszę wade bo na to wskazuję. Tonsil chyba przyjezdza na miejsce to naprawic.

    0
  • #15 02 Kwi 2008 20:12
    michał 1985
    Poziom 27  

    Jak nie chcesz tracić gwarancji to ok oddaj je. A jak coś wiesz o sprzęcie to rozkręć je i sprawdź kabelki moze nie podłączone są? Ale czyżby w dwóch kolunach naraz?

    0
  • #16 02 Kwi 2008 20:22
    cassius17
    Poziom 17  

    Tak jak pisałem kumplowi też się spaliły, z tą różnicą że niskie też się spaliły.

    0
  • #17 03 Kwi 2008 12:40
    Kefrzycki
    Poziom 12  

    Ciekawe ze w obydwóch kolumnach nic nie slychac. Proponuje skontaktowac sie z serwisem Tonsila i dowiedziec sie troszke wiecej na ten temat od nich.

    0
  • #18 05 Lis 2008 21:32
    tomsel
    Poziom 12  

    witam ponownie..
    minęło już troszkę czasu a mnie ciągle niepokoi ze nie słyszę tego głośnika. rozkręciłem obudowę i sprawdziłem połączenie. Przewody sa ok. głośnik raczej tez bo reaguje na dotknięciu go do bateryjki. Czy to normalne ze za żadne skarby ich w obydwóch kolumnach nie słyszę? może mój amplituner (yamaha RX-V361) tak wysterowuje wogole ich nei slychac. ma ktoś może takie kolumny i może się wypowiedzieć jak u niego? powoli kończy mi się gwarancja a nie chciałbym ich wysyłać nie mając pewności czy to moje uszy nie słyszą go czy to coś wina z kolumnami. pozdrawiam

    0
  • #19 05 Lis 2008 23:35
    klon3000
    Poziom 13  

    Są tylko dwie możliwości:
    1. Tonsil nie podłączył tych głośników (np. panią na taśmie bolała głowa) a kontrola jakości ,,, hmm
    2. te głośniki to atrapa tak jak w wielu jamnikach bo jak dużo głośników (najczęściej atrap) to super sprzęt ale mogę się mylić.

    0
  • #20 06 Lis 2008 16:36
    tomsel
    Poziom 12  

    Witam

    Cytat:
    1. Tonsil nie podłączył tych głośników (np. panią na taśmie bolała głowa) a kontrola jakości ,,, hmm


    kabelki idą do niego, i jest przejście od zwrotnicy (czytaj dwóch kondensatorach bo tylko to tam jest..)

    Cytat:
    2. te głośniki to atrapa tak jak w wielu jamnikach bo jak dużo głośników (najczęściej atrap) to super sprzęt ale mogę się mylić.

    chyba tonsil nie powinien robic takich bubli... może ma ktoś takie kolumny i powie jak u niego jest z tym.. bo to nie wiem czy to normalne czy trafił mi się jakiś felerny egzemplarz

    0
  • #21 06 Lis 2008 20:07
    dybas
    Poziom 37  

    Jeśli już rozkręciłeś kolumny, sprawdź te głośniki podłączając je bezpośrednio do źródła dźwięku typu małe radio przenośne. Zacznij od małego poziomu. Trudno wyrokować na odległość, ale jest możliwe zarówno uszkodzenie głośników, jak też błąd montażowy.

    0
  • #22 06 Lis 2008 20:54
    -Maciej_
    Poziom 21  

    może nie przechodzić sygnał od zwrotnicy do głośnika, np. przez przerwanie w środku kabla. odłącz basowe oraz wysokotonowe i zobacz czy będzie go słychać.

    0
  • #23 06 Lis 2008 21:46
    tomsel
    Poziom 12  

    A wiec.. jak @dybas sugerował podłączyłem do tylko do tego głośnika cichuteńko zwykle stare radyjko z wyjściem na głośnik i głośnik na nim gra jak należy, przy tak cichym poziomie czuć drgania bo po dotknięciu palcem.


    przewód biegnący do tego głośnika sprawdzałem omomierzem i ma przejście. nie chce odłączać innych głośników bo musiałbym je odlutować a są jeszcze na gwarancji :/
    czy moę uszkodzony jest ten kondensator na tej pseudozwrotnicy? ale w obydwu kolumnach naraz hmm :(

    0
  • #24 07 Lis 2008 14:07
    andrew54
    Poziom 24  

    No faktycznie, najdziwniejsze jest to że w obydwu naraz. Obstawiałbym jakąś wadę montażową bo raczej wątpliwe jest żeby w obydwu kolumnach naraz uszkodził się kondensatorek na zwrotnicy albo zrobiła się gdzieś przerwa w torze średniaka. Jak Ci nie zależy na gwarancji (a już i tak rozbierałeś kolumnę) to prześledź całą drogę od wejścia do średniaka, jak sam pisałeś jest tam tylko kondensatorek i kabel wiec cudów niema i przyczyna musi być bardzo blacha. Może źle zamontowali ów kondziorek? Mimo wszystko Twój przypadek zmusza do refleksji jak drastycznie spadła jakość Tonsila po przejęciu firmy. Duże podłogowe 3 drożne kolumny a tu zwrotka na 2 kondach i jeszcze zepsuta.Wytłumienia pewnie też niema?? Dobrze że jestem wierny moim ZGB 80-8-903 i nie zamieniłem ich na nic nowego z pseudoTonsila.

    0
  • #25 09 Lis 2008 16:42
    tomsel
    Poziom 12  

    no niestety nie mogę dojsc do porozumienia z tymi kolumnami. jak nei slysze to nie slysze tego glosnika. Nie wiem byc moze moje ucho lub ten kondensator (100nF) jest nieodpowiednio tam dobrany..
    mam okazje sprzedac te kolumny. radzicie ze lepiej byloby je sprzedac i kupic cos innego? co polecicie w podobnej cenowym przedziale? czytalem o altusach i maestro? czy graja lepiej. bo na tych basu praktycznie nie ma.. co polecicie jakos stereo do yamahy RX-V361?>

    0
  • #26 09 Lis 2008 22:30
    andrew54
    Poziom 24  

    Ja bym raczej wogóle tonsila odpuścił (napewno nowe serie). Jak chcesz mieć dobry bas to tylko subwoofer aktywny. Twoja yamaha powinna mieć sterowanie więc tylko podłączyć i będzie o niebo lepiej. Co do podanych przez Ciebie kolumn to tak: Altusy to takie imprezowe krzykacze, uzyskasz z nich mocny bas ale nie najlepszy jakościowo. Maestro to wogóle inna klasa, są to chyba obecnie najdroższe kolumny tonsila o ile sie nie mysle, niestety nie mogę zagwarantować że niebedziesz miał podobnej niespodzianki jak z fenixami.

    0
  • #27 11 Lis 2008 09:39
    dybas
    Poziom 37  

    tomsel napisał:
    no niestety nie mogę dojsc do porozumienia z tymi kolumnami. jak nei slysze to nie slysze tego glosnika. Nie wiem byc moze moje ucho lub ten kondensator (100nF) jest nieodpowiednio tam dobrany..
    mam okazje sprzedac te kolumny. radzicie ze lepiej byloby je sprzedac i kupic cos innego? co polecicie w podobnej cenowym przedziale? czytalem o altusach i maestro? czy graja lepiej. bo na tych basu praktycznie nie ma.. co polecicie jakos stereo do yamahy RX-V361?>

    Napisałeś "kondensator 100 nF"? Gdzie on jest? Jeżeli szeregowo z głośnikiem średniotonowym, to obcina od dołu całe pasmo. Tam powinny być pojemności rzędu 10 µF. Obejrzyj to, sprawdź, ewentualnie rozrysuj schemat.

    0