Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telewizor LCD 32-jaki kupić?

ania483 02 Apr 2008 21:21 26200 21
    ania483
    Level 2  
    Mam zamiar kupić telewizor LCD. Lecz już z 2 m-ce przymierzam sie do kupna ,ale w sklepach tyle tych modeli ze nie wiem już sama jaki wybrać :|
    Cena tak do 3000zl
    Marka jakaś renomowana, ale niektórzy mówią że, ta zła, a inni ze najlepsza;/?
    Chciałabym żeby miała te nowoczesności i "techniki".
    Można powiedzieć ze jestem zielona w tych sprawach,
    więc będę bardzo wdzięczna za wszystkie odpowiedz:):D
    Spiszę sobie na kartce w punkty i pojdę z tym do sklepu.
    Mam małe pytanka:( co to tunery i ile jest najlepiej posiadać w tv?
    Reakcje 5ms czy 8ms - duża różnica?
    :?::?::?::?:

Przeniosłem z TV. Tytuł poprawiłem oraz treść postu. Reg.pkt.11 14 i 15.[dzimi]
    dzimi
    Moderator
    Osobiście posiadam Samsung 32". Sprawuje się dobrze - ma około 2 lat- jak na razie bez uwag. Zresztą kupowałem w Ol-nie.
    Co do reakcji- jest to czas szybkości reakcji matrycy -im szybsza tym lepiej. Tak więc im krótszy czas reakcji tym lepiej. Co do tunerów- sprawa wygląda tak iż posiadanie przez TV dwóch tunerów pozwala na oglądanie np. TVP1 i jednocześnie podgląd np TVP2 w tzw.PIP. Funkcja użyteczne choć nie niezbędna. Raczej zwróć uwagę na to czy posiada złącza, jakie i ile no i gdzie. Tzn ile ma euro, czy chinch. Wygodnie jest jak masz je pdo ręką np. z biki lub od frontu pozwala to na szybkie podłączenie np. Kamery lub aparatu.
    Ważne też jest n jakiej rozdzielczości max. pracuje.
    Pozdrawiam Olsztyniankę.
    MAREK-serwis
    Level 15  
    Nwoczesne ekrany /matryce/ telewizorów LCD występują jako: TN(Twisted Nematic),MVA(Multi Domain Vertical),IPS(In-Plane Switching) oraz S-IPS(Super In-Plane Switching).Podstawowe różnice między nimi dotycą szybkości,jakości odwzorowania barw oraz kątów,pod którymi można-bez utraty jakości-oglądać obraz.Do niedawna za najszybsze uchodziły matryce TN lecz miały sporo mankamentów innych.Jeżeli zależy Ci na tym , by wiele osób siedzących w różnych punktach pokoju mogło z jednakowym konfortem oglądać obraz,zastanów się nad matrycą S-IPS.Parametr"czas reakcji"natomiast pokazuje jak szybko pojeduńczy piksel potrafi rozbłysąć i zgasnąć.Im krótszy czas,tym lepiej.Problem w tym,że porównanie tych danych w TV różnych producentów nie jest łatwe.Niektórzy podają czas potrzebny pikselowi na przejście od prezentacji koloru czarnego do białego i z powrotem(BWB) black-white-black,inni wykorzystują do pomiarów dwa odcienie szarości (GTG) grey to grey.Rekordzistą jest SAMSUNG , który uzyskał w tej "konkurencji poniżej 2 msekund!!! . Podsumowując:sugeruję zakup TV,którego producentem jest firma Samsung. Gratuluję Koledze "dzimi" trafnego wyboru.Pozdrawiam .
    ania483
    Level 2  
    co uwazacie o telewizorze
    SHARP LC-32AD5E
    ( juz kupiony ale zastanawiam sie czy go nie oddac?)
    MAREK-serwis
    Level 15  
    No cóż wyboru już dokonałaś.Ja proponowałem Samsunga,gdyż znam możliwości tej firmy.Dla porównania podaję:Sharp LC-32AD5E,Jasność 500cd,Samsung np. LE 32R86BD-550cd. Kontrast Sharp LC-32AD5E, 1200:1,Samsung LE32R86BD - 8000:1.Cenowo też :Sharp od 2400 do 2649 zł.Samsung od 2290 do 2399 zł. Zresztą nie chodzi tu o dywagacje filozoficzne lecz o doznania estetyczne i ... duchowe.Ważne jest zadowolenie i komfort psychiczny w czasie oglądania obrazu.Co do oceny to w skali od 1 do 5 dla Sharpa 4 zaś dla Samsunga 4 i 1/2.Pozdrawiam serdecznie i życzę miłych wrażeń przed telewizorem.
    Przemek_Kuchta
    Level 20  
    napewno NIE kupować LG. Są on co prawda tanie, ale dlaczego?
    Otóż dlatego, że sprzet LG nie przechodzi dokładnych testów. Testowanie jest binarne (dział /nie działa). Jeśli nie trzymają parametrów to i tak idzie sprzęt do kienta, ważne, ze jakoś działa. Dlatego firmy nie chcę składać sprzętu dla LG.
    Dla przykładu telewizory philipsa są w fazie montażu płyty głownej testowane na testerze ict i na funkcjonalnym, a jeśli nie spełnia wymagań to jest odrazu naprawiany.
    ania483
    Level 2  
    w tym sharpie denerwuje mnie to ze dlugo trwa przelaczanie na inny program;//
    DiZMar
    Level 43  
    Niewybaczalną wadą LG oprócz długiego przełączania na inny program jest zawsze włączanie ostanio oglądanego programu po ponownym uruchomieniu TV niezależnie z jakiego stanu i jakim klawiszem to robimy funkcyjnym (jest ich kilka które załączają TV) czy numerycznym (0-9). Trzeba odczekać aż pojawi się obraz (a trwa to naprawdę długo - znacznie dłużej niż przełączanie programu) a następnie dopiero można włączyć żądany program. Patrz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic960881.html
    Rainbow55
    Level 12  
    Polecam nowość Full HD Samsung LE32A551, około 2600 - 2900 zł. Kontrast 15000, jasność 500, odświeżanie 5ms.
    polkos
    Level 18  
    ania483 wrote:
    w tym sharpie denerwuje mnie to ze dlugo trwa przelaczanie na inny program;//

To nie stary "kineskop" ,że kanały będą szybciutko przełączane -urok ery cyfrowej - na dzień dzisiejszy niestety tak jest .

Druga moja uwaga - Drogi kliencie - sklep to nie wypożyczalnia , nie wiem czy miłe jest później kupowanie towaru , który był używany przez inne osoby kilka dni. Po to jest sklep a w nim sprzedawca by mógł pomóc wyjaśnić wszelkie niejasności , przetestować towar.

Odświeżanie to taki sam pic na wodę fotomontaż jak i kontrasty - w małym stopniu te cyfry decydują o jakości obrazu.
    AnnoDomi
    Level 27  
    Jestem zaskoczony takimi peanami pod adresem Samsunga - wystarczy policzyć ile osób ma problemy z produktami tej firmy nawet na forum Elektrody - owszem Samsung ma najlepsze matryce na tej planecie i produkuje też jedne z najlepszych kości pamięci ale na tym koniec. No oczywiście jeszcze dorzucę rewelacyjne biuro designerów kreślących obudowy. Nie rozumiem też ataków na LG i jednoczesne chwalenie Philipsa - w dziedzinie LCD to te dwie firmy to prawie jedność już od jakiś dwu lat. Opinia DiZMar'a o włączaniu na ostatnio oglądany program nie trafia mi do przekonania, bardziej byłbym skłonny określić to, że Tobie drogi moderatorze nie pasuje taka filozofia działania (Poza tym akurat sprawdziłem to w LG 32LB75 - tam jak klikniesz na 3 to włączy ci się TV od razu na 3 kanale). Opinia PrzemkaKuchty o testowaniu LG - skąd Ty to wziąłeś?! No i LG wcale nie jest najtańsze a wręcz porównywalne do produktów Samsunga. Opinie innego kolegi o tym co lepsze Japońskie czy Koreańskie też mnie nie przekonują. Osobiście dla siebie zakupię prawdopodobnie właśnie LG 32LB75(wyposażony w wejście dla rozszerzeń sprzętowych np. tuner cyfrowy) albo któregoś z jego następców, bo obecnie użytkuję jeszcze kineskopowego SONY i możliwe, że jeszcze z 5lat pochodzi i od razu zakupię OLED zamiast LCD.

Ukłony dla polkos za pragmatyzm i rzeczowość w opinii między innymi o miernym wpływie parametrów odświeżania na jakość odbioru TV.
    Wspomniane kontrasty są jedynie dynamiczne, matryce TN nadążają jedynie z przełączaniem szarości w tych "rekordowych" czasach i to właśnie Samsung jest rekordzistą w marketingowym oszukiwaniu klienta - ma w tej dziedzinie duuuuże doświadczenie, że przypomnę sprawę sprzed kilku lat plamki na monitorach kineskopowych gdzie wszyscy podawali rozmiar plamki jako odległość pomiędzy dwoma punktami w trójcy, a samsung wymyślił podanie szczeliny maskownicy jako rozmiaru plamki - czego efektem była rekordowo mała plamka monitorów DFX753 i DFX755.
    Nikt też nie wspomniał o fakcie, że na TV FullHD będziecie oglądać fatalnej jakości obraz PAL, bo kiedy większość programów będzie nadawana w HD nie wiadomo.
    Póki co na razie żaden z moich znajomych którym sprzedałem TV nie wspomniał ani słowem, że jest niezadowolony z mojej porady i ze swojego TV, czasem to ja byłem lekko niezadowolony, że z przyczynek finansowych nie zawsze mogłem dostarczyć znajomym odpowiedni wg mnie model TV. Ale nie każdego też stać na wydawanie 2.5-4tyś zł za 32"TV.
    Są też na rynku produkty "noname" które są często tak samo dobre jak "renomowanych" firm a wynika to z tego, że obecnie producenci korzystają z usług chińskich firm koprodukujących i 80% takiej produkcji idzie "regularnym" kanałem, dostają nadruki tych firm, a pozostałe 20% trafia na rynek pod dziwnymi nazwami i często nawet atrakcyjniejszą gwarancją (36miesięczną)
    --------------------------------------------------------------------------------
    Gdy wszystko już zawiedzie i tracisz nadzieję
    w PC.NET odnajdziesz zawsze pomocnych rąk wiele...
    Przemek_Kuchta
    Level 20  
    Pracowałem w firmie która składała płyty głowne do telewizorków LG, philipsa, sharpa i kilku innych. Zajmowałem się testowaniem produktów philipsa i śmialiśmy się z ekipą właśnie z produktów lg, że nie są wogóle testowane, pod względem trzymania parametrów. Jedynie na końcu podłączali i sprawdzali, działa, nie działa, koniec testu. Kolega pracował w drugiej największej firmie, która albo rezygnuje ze współpracy z lg albo już zrezygnowała. Produkty philipsa mogę powiedziec że przechodzą gruntowne testy, ale ogólne parametry w stosunku do konkurencji nie porywają.
    skywalker
    Level 22  
    A jak jest z awaryjnością matryc w tych nowych TV sprawdzał ktoś statystycznie ? Bo o ile wymianę modułów elektroniki można przeżyć , o tyle przy wadzie matrycy tv kwalifikuje się na złom.
    dgim
    Level 2  
    przywitam sie na starcie, 1 moj post, co nie znaczy, ze serwisu nie znam w ogole. od dluzszego juz czasu elektroda przewijala mi sie w linkach, czesto szukalem instrukcji do pralki, lodowki etc ;) tym razem temat rtv

odswieze temat. na dniach chce wymienic mojego 15 letniego Elemisa.
    czego oczekuje, wielkosc 32'', budzet 2-2.500zl. pomieszczenie jedynie ~16m2, odleglosc od tv bedzie srednio 2-2.5m jedynie. sporo watpliwosci mam, np czy warto wchodzic w full hd, roznica cenowa pomiedzy hd ready a full hd jest tak niewielka, ze moze perspektywnicznie wejsc jednak w full hd ?
    bedzie wykorzystywany stricte jako tv, do kompa mam Eizo 22'' i nic tu sie nie zmieni. kolejne pytanie czy odczuje roznice stricte na filmach/tv programach odswiezanie na poziomie 100Hz, czy warto do tego doplacac ?

zalezy mi koniecznie na USB, fajnie jakby mial wejscie ethernet, podepne go pod router i bedzie mozna latwo odpalac jakies multimedialne rzeczy typu fotki/film etc co nie zmienia faktu, ze USB i tak chce zeby bylo, jakas aktualizacja firmware'u etc

czas reakcji matryc w tym przedziale cenowym jest na tyle zblizony, ze chyba nie ma co wnikac w 4, 5, czy 6ms.

moim aktualnym faworytem jest Samsung LE 32B650 badz 651, roznia sie chyba tylko kolorystyka obudowy... ma na starcie 1 wade, slabe glosniki. widzialem w porownywalnej cenie toshibe z glosniczkami onkyo, piekna sprawa, ale calej reszty nie mial...

bylem jednak w sklepie dzis, przelaczylem obraz na B651 z tego wyczesanego dvd odpalonego do prezentacji, na polsat i obraz no daleki byl do idealu. nie wiem przez co to szlo, ale tak z odleglosci metra czy 2, slabo to wygladalo.

co doradzicie ? na co zwrocic uwage jeszcze ?
    Anonymous
    Level 1  
    dgim
    Level 2  
    wyczytalem wlasnie, iz Sony KDL-32W5500 tez ma gniazdo ethernet, wiec rowniez do routera bede mogl go podpiac na czym mi szalenie zalezy. tylko 1 usb w stosunku do 2 w samsungu ale za to bardziej stonowane kolory, lepszy dzwiek niz w samsungu. hm zagwozdke teraz mam. znacie jeszce jakies modele z opcja ethernetu ?
    tomekkz1
    Level 11  
    Od świeże troszkę temat żeby nie zakładać nowego, rynek się zmienia proszę o pomoc w wyborze tv, czyli kilka propozycji telewizorów LCD lub Led do 3000zl co do wymagań 32 cale ma mieć mpg4 (dekoder do odbioru telewizji cyfrowej). Zastosowanie: nie jestem fanatykiem tv, ale cieszyły by mnie bajery takie jak czytanie z pen-drive filmów i oczywiście jak najlepsze parametry i nie zawodność ( tu niech się wypowie najlepiej jakiś serwisant) czekam na konkretne propozycje konkretnych modeli tak abym mógł porównać i wybrać.
    pozdrawiam :)
    Iceman31
    Level 20  
    Mój typ to Samsung LE32C650.
    Ma wszystko to, czego oczekujesz.
    tomekkz1
    Level 11  
    mam prośbę aby podać kilka modeli abym mógł porównać w końcu 3000 zl to chyba jest większy wybór
    Anonymous
    Level 1  
    czarek69
    Level 1  
    witam proszę o pomoc mam dylemat samsung ue32d4000 czy funai h9323m parametry podobne