Tez poszukuje myjki i obecnie po poradach innych jestem coraz bardziej przekonany do
Myjka ciśnieniowa NILFISK C 125.7-6 X-TRA 1500W
Myjka ciśnieniowa NILFISK C 125.7-6 X-TRA 1500W
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereFixxxer1 wrote:pitor66 wrote:Witam. Przeleciałem temat i jestem już prawie zdecydowny to będzie Kranzle 1050 w wersji P. Z takim dodatkiem.Quote:Dysza tam jest 35, a w turbolancy Kranzle zdaje się 30. Zmieszczę się w 1700. Miałem zamiar kupić wersję TS , ale kupno kółek extra jedynie za dodatkowe 400,- to kiepski interesallegro.pl/karcher-kraftdele-kranzle-turbodysza-roto-jet-i5705176774.htmlW to miejsce pójdzie pianownica.
Quote:i jeszcze na waciki sie zostanieallegro.pl/pianownica-idrobase-do-myjki-kranzle-1050-lanca-i6612865439.htmlPytanie czy większa dysza nie będzie przeszkadzać. Zdaje się w 1152 jest 42 wydatek 10 l więc przy 35 bedzie pewnie jakieś 8,5l przy trochę mniejszym ciśnieniu niż te 130. Zgadza się? 2 pytanie to pojawiły się w ofercie myjki Kranzle 7/122 i 10/122 jak one się mają do Karchera HD np 5/15 lub kranzle 1152 oczywiście pomijając kółka bo nikt tu o nich nie wspomina. Widze też ,że parametry maja też odrobine mniejsze chociaz w 2 przypadku 10/122 wydajność większa od KArchera .
Kupiłeś tę myjkę i dodatki do niej? Możesz napisać jak się sprawuje?
Po lekturze tematu byłem nastawiony na model 1050TS lub nawet 1050TST, ale z tego co zauważyłem, to model 1050P od TST różni się tylko kółkami, zwijakiem na wąż no i ceną - 1k zł. Dobrze myślę?
Czy 1050P będzie dobrym wyborem? Do mycia mam 2 osobówki, motocykle, rowery, podjazd z kostki brukowej i pewnie elewację domu.
marcingp5 wrote:Fakt zapewne tak jest.
Tylko co to za myjka Kranzle lub inne za kilka tyś. skoro nie parzy mi kawy nie pierze nie ma Wi-fi i BT.
Wiem że cena idzie z jakością oraz trwałością ale powinny być tu jakieś opinie doradzające czego nie kupować w danym budżecie. Każdy jest mądry i doświadczony w swojej dziedzinie; najwyraźniej to nie jest ogólnie dobre forum do szukania pomocy.
Grzywacki wrote:Cześć,
rozważam Kranzla K2160TST i K2195TST, różnią się wydatkiem i ciśnieniem,
2160 ma 11l/h i 140bar a 2195 8l/h i 180bar.
drogie bravo, którą wybrać i dlaczego?
zastosowanie jak 90% pytających tu: samochodzik, rowerek, podjazd, taras i inne zabawki.
A, ma być nowe, wiec jakieś tam używki karchera sprzed 10-ciu lat odpadają.
Pozdrawiam
Andrzej.
Grzywacki wrote:Cześć,
rozważam Kranzla K2160TST i K2195TST, różnią się wydatkiem i ciśnieniem,
2160 ma 11l/h i 140bar a 2195 8l/h i 180bar.
drogie bravo, którą wybrać i dlaczego?
zastosowanie jak 90% pytających tu: samochodzik, rowerek, podjazd, taras i inne zabawki.
A, ma być nowe, wiec jakieś tam używki karchera sprzed 10-ciu lat odpadają.
Pozdrawiam
Andrzej.
traper4 wrote:Dzięki za odpowiedzi.
Ilość kostki to 75 m^2 i jeśli ponownie będzie czyszczona to za kilka lat, auto maksymalnie 2 razy w miesiącu.
Nie wiem czy jest sens wydawać 1300 zł jeśli może po kilku latach powiedzieć papa, za tą kwotę konkurencja oferuje coś ciekawszego czy pomyśleć nad K7?
Jeśli miałbym decydować się nad K5 to lepszym wyborem będzie Home czy Full Control - jak się nie mylę w przypadku Full Control jest stopień mocy natrysku przez sygnalizację LED.
staniekkk wrote:Witam ponowniemyjka w końcu zakupiona, padło na używaną hd9/20 (ceny nowych niestety zdecydowanie poza moimi możliwościami). I w związku z tym mam dodatkowe pytanie. Muszę kupic nowy wąż do pistoletu i nie wiem jaka powinna byc jego średnica wewnętrzna 6mm czy 8mm? Czy niema to może jednak znaczenia?
W sumie to jeszcze jedno pytanko, czy poza wymianą oleju powinnem zwrócic jeszcze na coś uwagę? Myjka działa bez zastrzeżeń ( i mam nadzieję, że długo jeszcze tak będzie), ciśnienie oki, brak wycieków itp.
Pozdr
tobiasz86 wrote:[quote
Chyba złośliwie odpowiedział tobiasz86. "podjedź do karchera". Czyżby miał tam udziały? To chyba najgorszy pomysł
Grzywacki wrote:Dziękuję za opinię,
moje przemyślenia kierowały się też w tym kierunku.
Na forumie niemieckim też pisali, że 140 bar wokół domu wystarczy byle dobrze lało.
2160 zamawia się![]()
Na Karchery patrzę od kilku lat w robocie, w domu nie chcętaka fanaberia, chcę coś innego.
Pozdrawiam
Andrzej
mazawada wrote:Teraz o wężu. Myjka HD9/20 daje 200 bar, ale wówczas ma zmniejszoną wydajność, więc wystarczy średnica 6 mm. Mam HD1090 i też nie widzę różnicy przy zmianie z 8 mm. na 6 mm., chyba, że podpięte jest blisko 100 metrów. Wystarczy dla Ciebie pojedynczy stalowy oplot ( czyli w symbolu powinno być "1SN"). Takie węże gwarantują ciśnienie robocze ok. 225 bar, więc spokojnie wytrzyma (bo ciśnienie rozerwania dochodzi do 900-1000 bar).
mazawada wrote:I słówko o oleju. Wystarczy olej przekładniowy GL-4 (80W90), a lepiej GL-5 (75W90). Producent oleju może być dowolny, bo wszystkie wyroby są atestowane/gwarantowane. Oleje są tanie, więc lepiej zmieniać nieco częściej, niż podaje producent.
tobiasz86 wrote:Roznica pomiedzy k5 premium a k5 fcp plus- silnik i pompa praktycznie to samo, w fc jest inny osprzet, dodatkowa elektronika. Elektronika do regulacji cisnienia, fajny bajer, jesli ktos lubi bajerki i myje zroznicowane przwdmioty to warto doplacic.
Co do olejow... Nie wiem dokladnie ale z logiki wynikalo by, że silnikowy do myjek wysokoobrotowych, przekladniowy do niskoobrotowych.