Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: Jaką myjkę ciśnieniową kupić?

Gacol 16 Jul 2017 20:35 1229385 4008
Helukabel
    mati8201
    Level 10  
    Tez poszukuje myjki i obecnie po poradach innych jestem coraz bardziej przekonany do
    Myjka ciśnieniowa NILFISK C 125.7-6 X-TRA 1500W
  • Helukabel
    marbla
    Level 16  
    Fixxxer1 wrote:
    pitor66 wrote:
    Witam. Przeleciałem temat i jestem już prawie zdecydowny to będzie Kranzle 1050 w wersji P. Z takim dodatkiem.
    Quote:
    allegro.pl/karcher-kraftdele-kranzle-turbodysza-roto-jet-i5705176774.html
    Dysza tam jest 35, a w turbolancy Kranzle zdaje się 30. Zmieszczę się w 1700. Miałem zamiar kupić wersję TS , ale kupno kółek extra jedynie za dodatkowe 400,- to kiepski interes :-) W to miejsce pójdzie pianownica.
    Quote:
    allegro.pl/pianownica-idrobase-do-myjki-kranzle-1050-lanca-i6612865439.html
    i jeszcze na waciki sie zostanie :-) Pytanie czy większa dysza nie będzie przeszkadzać. Zdaje się w 1152 jest 42 wydatek 10 l więc przy 35 bedzie pewnie jakieś 8,5l przy trochę mniejszym ciśnieniu niż te 130. Zgadza się? 2 pytanie to pojawiły się w ofercie myjki Kranzle 7/122 i 10/122 jak one się mają do Karchera HD np 5/15 lub kranzle 1152 oczywiście pomijając kółka bo nikt tu o nich nie wspomina. Widze też ,że parametry maja też odrobine mniejsze chociaz w 2 przypadku 10/122 wydajność większa od KArchera .

Kupiłeś tę myjkę i dodatki do niej? Możesz napisać jak się sprawuje?
    Po lekturze tematu byłem nastawiony na model 1050TS lub nawet 1050TST, ale z tego co zauważyłem, to model 1050P od TST różni się tylko kółkami, zwijakiem na wąż no i ceną - 1k zł. Dobrze myślę?
    Czy 1050P będzie dobrym wyborem? Do mycia mam 2 osobówki, motocykle, rowery, podjazd z kostki brukowej i pewnie elewację domu.

Dobry wybór.

Tylko kup 1050 P w zestawie z dirtkillerem.

Dodano po 20 [minuty]:

marcingp5 wrote:
    Fakt zapewne tak jest.
    Tylko co to za myjka Kranzle lub inne za kilka tyś. skoro nie parzy mi kawy nie pierze nie ma Wi-fi i BT.
    Wiem że cena idzie z jakością oraz trwałością ale powinny być tu jakieś opinie doradzające czego nie kupować w danym budżecie. Każdy jest mądry i doświadczony w swojej dziedzinie; najwyraźniej to nie jest ogólnie dobre forum do szukania pomocy.

Kolego,
    czy uważasz są tu ludzie, którzy będą znali każdy model chińskiej maszynki, który ty znajdziesz w necie?

Poświęć 2 godz. i prześledź ten wątek w całości, może wyciągniesz jakieś wnioski.

Nikt, kto choć trochę zna się na myjce nie poleci jej zakupu za kilkaset zł na gospodarstwo.
  • Helukabel
    Grzywacki
    Level 2  
    Cześć,

rozważam Kranzla K2160TST i K2195TST, różnią się wydatkiem i ciśnieniem,
    2160 ma 11l/h i 140bar a 2195 8l/h i 180bar.
    drogie bravo, którą wybrać i dlaczego?

zastosowanie jak 90% pytających tu: samochodzik, rowerek, podjazd, taras i inne zabawki.

A, ma być nowe, wiec jakieś tam używki karchera sprzed 10-ciu lat odpadają.

Pozdrawiam
    Andrzej.
    marbla
    Level 16  
    Grzywacki wrote:
    Cześć,

zastosowanie jak 90% pytających tu: samochodzik, rowerek, podjazd, taras i inne zabawki.

Pozdrawiam
    Andrzej.

Do zastosowań, które opisałeś zdecydowanie 2160 TST
    Większy wydatek wody, szybsze spłukiwanie i możliwość podpięcia w przyszłości wszystkich akcesoriów Kranzla.

Realne 180 bar na samochodziki i zabawki to za dużo :D

Pozdrawiam.
    JACU626

Level 27  
    Dziś robiłem 2195 w zasadzie nie wiem na co przyszła bo adnotacja - nie włącza się a się włącza. Porównując do 2160 to wole jednak większą wydajność myjąc.
    tobiasz86
    Level 14  
    Grzywacki wrote:
    Cześć,

Pozdrawiam
    Andrzej.

Na użytek typowo domowy karcher k7 to aż nadto, a jest za 1/3 ceny- nowy nie 10-cio letni
    Grzywacki
    Level 2  
    Dziękuję za opinię,
    moje przemyślenia kierowały się też w tym kierunku.
    Na forumie niemieckim też pisali, że 140 bar wokół domu wystarczy byle dobrze lało.

2160 zamawia się ;)

Na Karchery patrzę od kilku lat w robocie, w domu nie chcę ;) taka fanaberia, chcę coś innego.

Pozdrawiam
    Andrzej
    traper4
    Level 10  
    Cześć,

poszukuję myjki do wyczyszczenia kostki brukowej oraz okazyjnego mycia auta. Przejrzałem wiele ofert różnych firm jednakże Karcher jest pierwszą myślą jeśli chodzi o wybór.
    Niemniej skłaniałem się nad K5 Home (1150 zł) bądź K5 Full Control (ok. 1300 zł). Niestety im więcej czytam w sieci (również w tym temacie) wyczytałem iż seria K5 ma aluminiową pompę jedynie z zewnątrz, dodatkowo szczotkową (nie indukcyjną). W tym temacie spotkałem się z opinią, iż do zastosowań domowych powinna się zaczynać od K7.

Lepiej zlecić usługę firmie odnośnie kostki - 300-400 zł, a cel kupna do auta sobie darować czy jest coś sensownego w tej kwocie do tych zastosowań?

Pozdrawiam
    tobiasz86
    Level 14  
    Wg mnie k5 na dobrych kilka lat wystarczy, no zalezy jeszcze ile tej kostki masz ale jesli do 200 m2 /2x rok to spokojnie da rade.
    traper4
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedzi.

Ilość kostki to 75 m^2 i jeśli ponownie będzie czyszczona to za kilka lat, auto maksymalnie 2 razy w miesiącu.
    Nie wiem czy jest sens wydawać 1300 zł jeśli może po kilku latach powiedzieć papa, za tą kwotę konkurencja oferuje coś ciekawszego czy pomyśleć nad K7?
    Jeśli miałbym decydować się nad K5 to lepszym wyborem będzie Home czy Full Control - jak się nie mylę w przypadku Full Control jest stopień mocy natrysku przez sygnalizację LED.
    tobiasz86
    Level 14  
    Full control to nic innego jak poprzedni k5, roznia sie obudowa i pustoletem, w fc jest wspaznik diodowy sygnalizujacy stopien wybranej mocy na lancy vario. Dopiero model full control PLUS ma regulacje cisnienia z poziomu pistoletu.
    Jesli bedziesz mial jakies pytania to zapraszam na pw chetnie pomoge
    marbla
    Level 16  
    traper4 wrote:
    Dzięki za odpowiedzi.

Ilość kostki to 75 m^2 i jeśli ponownie będzie czyszczona to za kilka lat, auto maksymalnie 2 razy w miesiącu.
    Nie wiem czy jest sens wydawać 1300 zł jeśli może po kilku latach powiedzieć papa, za tą kwotę konkurencja oferuje coś ciekawszego czy pomyśleć nad K7?
    Jeśli miałbym decydować się nad K5 to lepszym wyborem będzie Home czy Full Control - jak się nie mylę w przypadku Full Control jest stopień mocy natrysku przez sygnalizację LED.

Jak chcesz k5 czy k7 to nie ładuj się w full control, kup najtańszą, najzwyklejszą wersję.
    Zbędny kosztowny bajer dla gadżeciarzy a i tak w tego typu sprzęcie będziesz prawie zawsze pracował na maksa.
    Rzuć okiem na porównanie kosztów zakupu pistoletów w przyszłości:
    https://pestar-karcher.pl/pl/c/Pistolety/298
    tobiasz86
    Level 14  
    Nie zgodzę się z Tobą, dziś coś jest gadżetem a po krótkim czasie nie możemy się bez tego obejść. Pamiętacie Nokie 3510i- pierwszą z kolorowym wyświetlaczem, też wielu mówiło po co kolorowy wyświetlacz w telefonie... i masz co się wydarzyło, samochód- kiedyś gadżet czy luksus dla bogaczy, dziś niemal w każdej rodzinie więcej ich jest niż kierowców.
    iii długo by tak jeszcze można by było... życie jest po ty by z niego korzystać.
    No ale są różne typy ludzi... jedni lubią jak im cyganie grają inni jak im skarpetki śmierdzą.

Od jakiegoś czasu bawię się trochę w handel myjkami z uk. I gdy pierwszy raz miałem okazje wypróbować k5full control premium PLUS (najważniejszy ten +) odrazu stwierdziłem, że zostaje u mnie na stałe i zastępuje dotychczasowego k5 premium. Sprawy potoczyły się trochę nie po mojej myśli i jednak pozbyłem się wspomnianego k5fcp+... na rzecz K7FCP+.
    chodz k5 w pełni zadowalam mnie pod względem ciśnienia... ale co, jestem tylko człowiekiem a z naszej natury wynika potrzeba ciągłego dążenia do czegoś lepszego.

Najzwyklejsza wersja k5 to compact, kolejna home... i weź tu się naciągaj z ośmio metrowym wężem bez bębna, osobiście sobie tego nie wyobrażam. Jeśli nie ma to być Full control to pozostaje tylko wersja Premium.
    Chodz.. K5 Full Control Premium od k5 Premium różnie się tylko dwoma szczegółami (pomijając obudowę) 1- FC nie ma regulacji dozowania płynu z zasobnika 2. wspomniany wyżej pistolet- ale dla ciekawostki dodam że obie wersje pasują przemiennie, np podłączając pistolet od fc do zwykłej myjki będzie działał tak samo. (nie mylić z full control PLUS)

I sprawa najważniejsza, nie wyobrażam sobie mycia kosiarki na maksymalnym ciśnieniu, a przy fc+ dajemy na minimum, czy to strumień płaski czy rotacja działa- kosiarka czysta, ryjek czysty i z bananem, że mamy taki bajer
    Od taka refleksja
    staniekkk
    Level 11  
    Witam ponownie :) myjka w końcu zakupiona, padło na używaną hd9/20 (ceny nowych niestety zdecydowanie poza moimi możliwościami). I w związku z tym mam dodatkowe pytanie. Muszę kupic nowy wąż do pistoletu i nie wiem jaka powinna byc jego średnica wewnętrzna 6mm czy 8mm? Czy niema to może jednak znaczenia?
    W sumie to jeszcze jedno pytanko, czy poza wymianą oleju powinnem zwrócic jeszcze na coś uwagę? Myjka działa bez zastrzeżeń ( i mam nadzieję, że długo jeszcze tak będzie), ciśnienie oki, brak wycieków itp.

Pozdr :)
    tobiasz86
    Level 14  
    Podjedz do karchera, dorobią ci dedykowany wąż.
    Olej i ewentualnie filtry wody sprawdz jeśli są.
    mazawada
    Level 18  
    staniekkk wrote:
    Witam ponownie :) myjka w końcu zakupiona, padło na używaną hd9/20 (ceny nowych niestety zdecydowanie poza moimi możliwościami). I w związku z tym mam dodatkowe pytanie. Muszę kupic nowy wąż do pistoletu i nie wiem jaka powinna byc jego średnica wewnętrzna 6mm czy 8mm? Czy niema to może jednak znaczenia?
    W sumie to jeszcze jedno pytanko, czy poza wymianą oleju powinnem zwrócic jeszcze na coś uwagę? Myjka działa bez zastrzeżeń ( i mam nadzieję, że długo jeszcze tak będzie), ciśnienie oki, brak wycieków itp.

Pozdr :)

Chyba złośliwie odpowiedział tobiasz86. "podjedź do karchera". Czyżby miał tam udziały? To chyba najgorszy pomysł (ceny z kosmosu!). Kup wąż-przedłużkę (i nyple, do połączenia) w dowolnym miejscu i zamów dla siebie odpowiednią długość, pamiętając, że węża zawsze jest za mało (sam doświadczysz tego).

Teraz o wężu. Myjka HD9/20 daje 200 bar, ale wówczas ma zmniejszoną wydajność, więc wystarczy średnica 6 mm. Mam HD1090 i też nie widzę różnicy przy zmianie z 8 mm. na 6 mm., chyba, że podpięte jest blisko 100 metrów. Wystarczy dla Ciebie pojedynczy stalowy oplot ( czyli w symbolu powinno być "1SN"). Takie węże gwarantują ciśnienie robocze ok. 225 bar, więc spokojnie wytrzyma (bo ciśnienie rozerwania dochodzi do 900-1000 bar).

I słówko o oleju. Wystarczy olej przekładniowy GL-4 (80W90), a lepiej GL-5 (75W90). Producent oleju może być dowolny, bo wszystkie wyroby są atestowane/gwarantowane. Oleje są tanie, więc lepiej zmieniać nieco częściej, niż podaje producent.

Gratuluję wyboru i zakupu profi-myjki z symbolem HD. Poprosimy teraz Kolegę jacu żeby napisał kilka słów o tym modelu.

Zawsze mnie ciekawi (teraz też!), kiedy na forum pojawi się kolejne pytanie o tanią, niezawodną, serwisowalną, wysokociśnieniową, wspaniałą myjkę za 200-300 zł. Koledzy, nie dajcie się oszukiwać i dokładnie czytajcie specyfikacje i warunki gwarancji. I pytajcie na tym forum, ale po uprzednim przeczytaniu dyskusji.
    tobiasz86
    Level 14  
    [quote
    Chyba złośliwie odpowiedział tobiasz86. "podjedź do karchera". Czyżby miał tam udziały? To chyba najgorszy pomysł [/quote]
    Po pierwsze, żadna złośliwość

Po drugie, Udzialy? ,niby gdzie w kazdym serwisie w kraju? Zastanow sie typku co piszesz.

Po trzecie, gdy sie na czyms nie znamy to lepiej jest sie udac do kogos kto sie na tym zna. Zapewne Mietek co dorabia węże hydrauliczne do rozrzutnikow obornika zrobi to o flaszke taniej, ale czy rownie dobrze?
    tomrom1985
    Level 30  
    @mazawada - kolego uwielbiam Cię, za: wiedzę, rzeczowość, cierpliwość, uparcie i humor, który można wyłapać między wierszami :-)
    Fakt - forum ostanio bylo nudne bo już malo kto pyta o sprzęt za 300-400pln do 2mln m2 kostki, 6 traktorów , 4 quadów, elewacji oraz żeby wiązalo krawaty i usuwało ....takie tam :-)
    Może większa świadomość czytających??
    mazawada
    Level 18  
    tobiasz86 wrote:
    [quote
    Chyba złośliwie odpowiedział tobiasz86. "podjedź do karchera". Czyżby miał tam udziały? To chyba najgorszy pomysł

Po pierwsze, żadna złośliwość

Po drugie, Udzialy? ,niby gdzie w kazdym serwisie w kraju? Zastanow sie typku co piszesz.

Po trzecie, gdy sie na czyms nie znamy to lepiej jest sie udac do kogos kto sie na tym zna. Zapewne Mietek co dorabia węże hydrauliczne do rozrzutnikow obornika zrobi to o flaszke taniej, ale czy rownie dobrze?[/quote]

Mam jakiś problem z prawidłowym napisaniem odpowiedzi Koledze "tobiasz86", więc nieco nieudolnie muszę napisać "pod spodem".

1). Oczywiście, że celowo użyłem takiego zwrotu, żeby zasygnalizować, że zbyt często (my, ludzie) piszemy za szybko, bez przemyślenia, często banalnie i na skróty. Chyba Kolega tak właśnie postąpił? Także teraz, odpowiadając na mój wpis popełnił 9 błędów w 38 słowach. ( = 23 %). To o jeden więcej, niż polskich medali w Londynie! Czy gratulować?

2). Żałuję, ale nie znam Twojego "Mietka" (tego od węży do obornika). Za to wiem, że wiele firm oferuje firmowe węże i potrafi je dobrze zakuć. Wiem, bo korzystam, a pracuję na ciśnieniu sporo ponad 200 bar. Węże firmowe mają nadruk co 1 metr (typ/model, ilość oplotów, średnica, ciśnienie robocze itp.). Znajdziesz je na wszystkich znanych platformach handlowych. Są tam też oryginały Kar... Porównaj ceny. Różnica jest większa, niż flaszka u Twojego "Mietka".

3). Bardzo się cieszę, że pomimo kanikuły nasza wymiana poglądów nieco rozruszała rozleniwione forum dyskusyjne. Zapraszamy kolejnych dyskutantów.
    staniekkk
    Level 11  
    Wąż w oryginale ma 8mm (przeciąłem dziada i zmierzyłem) i taki pewnie kupię, na początek 20m.
    Olej oczywiście do wymiany.
    W planach jest również przystawka do okazjonalnego hydropiaskowania małych detali, tyle, że nigdy tego nie używałem i nie mam pewności jak się to sprawdza w "real'u".

Ceny ori akcesoriów Kercher'a to rzeczywiście lekka masakra.

Dziękuję za podpowiedzi/porady, pozdrawiam :)
    jacek.zoo
    Level 11  
    Dorzuce kilka groszy, co prawda myjka kupiona ale może innym sie przyda. Jestem od prawie roku użytkownikiem myjki, zabieralem sie do niej jak pies do jeza, z 2 miesiace trułem w tym temacie.

Mialem kupic k5, pozniej moze kranzle, moze uzywana hd, moze to moze tamto. Kupilem w koncu k7 premium. Full control nie chcialem bo juz maja alumiowa pompe, nawet widac to po wadze samego urzadzenia. Do okolo dokowego uzytku wystarcza az nadto. Kopa ma duzego, tylko musialem bezpieczniki na wieksze wymienic bo przy rozruchu wywalalo, w koncu pompa 3kw. Do umycia auta super, tato pozyczyl i wymyl 300m albo nawet wiecej, 10 letniej zaoranej kostki. Jak dla mnie w tej cenie bezkonkurencyjna, i dla mnie ostotne ze ma beben na zwijanie weza, mega wygodne i praktyczne. Dobrze ze nie zdecydowalem sie na kranzla bez bebna. Za kranzla z bebnem juz pare setek musialbym dorzucic. Budzet troche przekroczylem od zakladanego ale jestem naprawde zadowolony i mysle ze pare ladnych lat posluzy
    perlik_87
    Level 1  
    Witam, kupiłem sobie pompę interpump ws202 z zamiarem budowania myjki, ale trafiłem na problem. Znajomy miał mi zrobić skrzynkę elektryczną do tego, czyli całe sterowanie ale wybył za granicę i lipa.

Mam pytanie czy ktoś z forum by mi to wykonał ? albo może złożył całą myjkę ?
    Grzywacki
    Level 2  
    Grzywacki wrote:
    Dziękuję za opinię,
    moje przemyślenia kierowały się też w tym kierunku.
    Na forumie niemieckim też pisali, że 140 bar wokół domu wystarczy byle dobrze lało.

2160 zamawia się ;)

Na Karchery patrzę od kilku lat w robocie, w domu nie chcę ;) taka fanaberia, chcę coś innego.

Pozdrawiam
    Andrzej

Uszanowanie,

kupione, dostarczone, działa.
    Sprzęt jak na razie spełnia moje oczekiwania, jest dość cichy, wąż o długości wystarczającej, nie wywala mi zabezpieczenia 16A czego się obawiałem, ale ciężka jest jak nieszczęście...
    Żeby wrzucić do bagażnika trzeba się nieco zasadzić.

Lanca brud killer kozak, rwie korę z pieńków sosnowych :D
    lanca standardowa taka sobie, może z powodu zastosowania regulacji kąta strumienia.
    Mam wrażenie że w Karcherze strumień był "mniej poszarpany", ale to była lanca ze stałym kątem strugi i może to to.

Pozdrawiam
    Andrzej
    jacek.zoo
    Level 11  
    Tą lance killer masz na myśli tą z obrotową końcówmą do betonu?
    Grzywacki
    Level 2  
    jacek.zoo wrote:
    Tą lance killer masz na myśli tą z obrotową końcówmą do betonu?

Dokładnie tak,
    Dirtkiller, a tamta o regulowanym kącie strumienia to Vario-Jet :wink:

pozdrawiam
    A.
    Coove
    Level 8  
    Witam!

Czy jest jakaś większa różnica w myjce Karcher K5 Premium i Karcher K5 Premium FC Plus? Różnica w cenie to ponad 400zl i póki co zauważyłem to tylko lanca 3w1. Czy jest sens przepłacać?

Pozdrawiam!
    elektryku5
    Level 39  
    mazawada wrote:
    Teraz o wężu. Myjka HD9/20 daje 200 bar, ale wówczas ma zmniejszoną wydajność, więc wystarczy średnica 6 mm. Mam HD1090 i też nie widzę różnicy przy zmianie z 8 mm. na 6 mm., chyba, że podpięte jest blisko 100 metrów. Wystarczy dla Ciebie pojedynczy stalowy oplot ( czyli w symbolu powinno być "1SN"). Takie węże gwarantują ciśnienie robocze ok. 225 bar, więc spokojnie wytrzyma (bo ciśnienie rozerwania dochodzi do 900-1000 bar).

Wąż popularny na aukcjach Selwash DN6 1SN to dobry wybór do HDS600CI? Myślałem też o ewentualnym kupnie trochę taniej węża w oplocie nylonowym, bo i tak nie mam nagrzewnicy, ale już w jednym takim zrobiła mi się na razie mikroskopijna dziurka i to mnie trochę odciągnęło od tego pomysłu, poza tym przy braku ciśnienia lubi się "załamywać" i to mu pewnie też nie posłużyło.

mazawada wrote:
    I słówko o oleju. Wystarczy olej przekładniowy GL-4 (80W90), a lepiej GL-5 (75W90). Producent oleju może być dowolny, bo wszystkie wyroby są atestowane/gwarantowane. Oleje są tanie, więc lepiej zmieniać nieco częściej, niż podaje producent.

I tu pewna zagwozdka, dlaczego do myjek na 230V każą lać silnikowy a do myjek 400V przekładniowy? Co by się stało jakbym zalał tego HDS silnikowym? (Silnik 3f.)

Miał ktoś do czynienia z myjkami WAP? Konkretnie chodzi mi o części zamienne, bo oglądałem jakiegoś uszkodzonego starocia, prawdopodobnie model CS830 i zaworek wizualnie taki https://www.autoteilemann.de/p/273308/wapalto-ventil-fuer-hochdruckreiniger-9684/ , ale niestety cena samego zaworka powala (nie licząc przesyłki około 70€), jeżeli to sensowny sprzęt, to można by pomyśleć o dorobieniu jakiejś redukcji na inne łatwo dostępne zaworki.
    tobiasz86
    Level 14  
    Roznica pomiedzy k5 premium a k5 fcp plus- silnik i pompa praktycznie to samo, w fc jest inny osprzet, dodatkowa elektronika. Elektronika do regulacji cisnienia, fajny bajer, jesli ktos lubi bajerki i myje zroznicowane przwdmioty to warto doplacic.

Co do olejow... Nie wiem dokladnie ale z logiki wynikalo by, że silnikowy do myjek wysokoobrotowych, przekladniowy do niskoobrotowych.
    jacek.zoo
    Level 11  
    tobiasz86 wrote:
    Roznica pomiedzy k5 premium a k5 fcp plus- silnik i pompa praktycznie to samo, w fc jest inny osprzet, dodatkowa elektronika. Elektronika do regulacji cisnienia, fajny bajer, jesli ktos lubi bajerki i myje zroznicowane przwdmioty to warto doplacic.

Co do olejow... Nie wiem dokladnie ale z logiki wynikalo by, że silnikowy do myjek wysokoobrotowych, przekladniowy do niskoobrotowych.

Nie do końca, k5 premium ma pompe aluminiową a k5 fc ma alumiowo plastikową. Tak samo k7 ma mosiezna a k7 fc ma mosiezno alumiowa. Dlatego wzialem k7 premium mimo ze juz byly dostepne fc