Mam k5 ,pompa AL, wykonała dobrze robotę . Filtr i czysta woda to podstawa! Jak masz wodę z odzysku( jakiego ), to radziłbym ja dodatkowo przefiltrować.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereadam_b96 wrote:Kolego JACU. Widzę że znasz myjki karchera jak własną kieszeń dlatego proszę o odpowiedź.
1.czy K5 ma pełną aluminiową pompę czy alu z kompozytem. Mówię o nowo sprzedawanych K5.
2.Jak jest przenoszony napęd z silnika na pompę.
Mój K2 padł po 2,5 roku bo padły 2 koła zebate z kompozytu które napędzane są od wałka silnika. Jak to wygląda w przypadku myjek K5 gdzie silnik jest indukcyjny?
3. Czy K5 Compact jest gorszy od K5 premium??
rjuser wrote:Dzięki!!! Szukałem tego i nie znalazłem. A gdzie za 44 zł?
adam_b96 wrote:No właśnie, czytałem uważnie 10 poprzednich tematów i widzę, że nie ma różnicy pomiędzy myjką za 500zł, a karcherem K5 za 1300 .... i
K5 pomimo wydanych 1200zł może i po 3-4 latach odmówić posłuszeństwa.
infi wrote:no ja wlasnie bawilem sie pierwszy raz moja hd1090 3 dni temu i tez nie moglem uwierzyc ze manometr pokazuje zawsze ponad 200bar:)
Teraz dopiero widze przepasc w jakosci miedzy moja poprzednia "myjka"z allegro za 500zl bo wstyd teraz to tak nazywac:) Teraz moge z pelna opowiedzialnoscia ze te chinskie polewaczki wodne to sprzet ktory do niczego sie nie nadaje bo ani to nie ma cisnienia ani wydajnosci wodnej, a teraz widze jaka jest roznica przy kazdej pracy z HD1090
()))FPPfan))> wrote:Sprzedawca niby obiecał że odda pieniądze ale nie uwieże póki ich na koncie nie zobacze...
adam_b96 wrote:Ja czytając te 45 stron doszedłem do jednego wniosku, broń Boże lavor b&D i inne tego typu.
Jedyne warianty które rozpatruję, to minimum alu pompa+silnik indukcyjny.
I tak w grę wchodzi:
1. Nilfisk C130, lub bliźniaczy Stihl RE109 - niby to to samo, ale Stihl ma większą wagę porównując bez osprzętu o 2 kg, części miedzy Nilfiskiem i Stihlem niby wzajemnie nie zamienne, więc różnica pewna jest pomimo, że niby Nilfisk produkuje dla Sithla. Widać różnicę miedzy Stihlem Re109, a Karcherem K2 (odpowiednio 6kg vs 17kg) bo ciśnienia robocze podobne 110 bar.
2. Mosiądz +ceramika, a więc KRANZLE 1050 lub Karcher K7 - ze wskazaniem na Kranzle. Martwi mnie tylko serwis tej firmy o bardziej chyba będzie się odbywał wysyłkowo, przynajmniej w mojej okolicy 200km.
K5 odpada w ogóle ze względu na ich super pompe alu - ale tylko z zewnątrz z jakimś bi norem czy czymś takim.
Wiem, że jeszcze jest opcja używki HD za około 1300zł, ale po 1- nie wiadomo kto to remontował i czy się na tym znał (większość na allegro i OLX są po generalnym remoncie), a po 2 - jak już bym miał wydać 1300zł, to bym wziął polecanego Kreanzla z dopłatą +200zł!
()))FPPfan))> wrote:No przyszedł wczoraj Karcher 520M z Allegro... I jak przyszedł tak go odesłałem z reklamacjąObudowa połamana na przodzie, dole i boku, zawory pordzewiałe, wąż ciśnieniowy pęknięty, dysza zacinająca się... Pięknie trafiłem... Sprzedawca niby obiecał że odda pieniądze ale nie uwieże póki ich na koncie nie zobacze...
A mogłem wziąść nowego Nilfiska 120.6... byłby może prosty i słaby ale byłby sprawny...
władek115 wrote:Taka ciekawostka. W salonie Karchera dowiedziałem się, że w K7 z tej nowej serii Full Control elementy jak pompa czy głowica to już tylko aluminium, nic z mosiądzu juz nie ma.
Quote:Pierwsza wymiana oleju po około 50 godzinach eksploatacji
. Potem przez cały okres żywotności urządzenia wymiana oleju nie jest potrzebna
. Jeżeli wymiana oleju okazałaby się konieczna, przy naprawie lub w przypadku, kiedy olej ma szary kolor to należy otworzyć śrubę spustową oleju nad zbiornikiem i opróżnić urządzenie. Olej należy zlać do pojemnika, a następnie przepisowo usunąć do odpadów
.
Nowy olej: 0,25 l - oleju silnikowego W 15/40
JACU626 wrote:władek115 wrote:Taka ciekawostka. W salonie Karchera dowiedziałem się, że w K7 z tej nowej serii Full Control elementy jak pompa czy głowica to już tylko aluminium, nic z mosiądzu juz nie ma.
Też to dziś w serwisówce zobaczyłem i jeszcze nie wierze.
JACU626 wrote:Podejdź do salonu KRANZLA podnieś te najmniejszą a zrozumiesz wszystko, to nie plastik lub tani jak ja to nazywam szajsmetal.
adam_b96 wrote:Dobra koledzy. Widzę żę kranzle promuje tu tylko JACU. Wygląda to jak sprzęt sprzed 100lat ale opinie tylko pozytywne. Zacząłem swoje dywagacje od lavora za 500zł, potem STIHL, karcher K5 1000zł no i........... jestem w stanie wyłożyć 1600 na KRANZLE. W internecie Polskim mało opinii ale jak już są to pozytywne. W niemieckim tak jak by CI co kupili kranzle to smiali się z tych co mają Karchera serii K.
JACU szefie powiedz proszę bo kranzle 1050 to nowość jako segment Hobby - czy tu nie traci nic na jakości? nazywają ją "Profesjonalna jakość w atrakcyjnej cenie, Nowa seria dla domu i ogrodu"
miałeś 1050 P w swoich rękach? bebechy nie są jakieś oszczędnościowe?
wiem że silnik jest 2800 obr/min względem 1400 w innych. Tłoki czy tłoki mają coś wspólnego z ceramiką? podobno kranzle daje nawet te same uszczelniacze od kilkunastu lat pomimo powstania nowych serii myjek (ewolucji modeli)
w instrukcji do 1151 znalazłem informacjęQuote:Pierwsza wymiana oleju po około 50 godzinach eksploatacji
. Potem przez cały okres żywotności urządzenia wymiana oleju nie jest potrzebna
. Jeżeli wymiana oleju okazałaby się konieczna, przy naprawie lub w przypadku, kiedy olej ma szary kolor to należy otworzyć śrubę spustową oleju nad zbiornikiem i opróżnić urządzenie. Olej należy zlać do pojemnika, a następnie przepisowo usunąć do odpadów
.
Nowy olej: 0,25 l - oleju silnikowego W 15/40
w instrukcji do 1050p nie ma takich informacji
trenx90 wrote:
Natomiast powiedzili, że nawet Karcher K7 Premium może max pracować 20-25minut i nie nadaje się do ciągłej pracy.
Ps. Czy we Wrocławiu znajdę serwis Kranzle?
bajdon wrote:No właśnie jak to jest teraz czy nie lepiej wypożyczenie czy dalej jest drogo.mam elewację do umycia przed wejściem ekipy
Dobromir pomysłowy wrote:bajdon wrote:No właśnie jak to jest teraz czy nie lepiej wypożyczenie czy dalej jest drogo.mam elewację do umycia przed wejściem ekipy
bajdon wrote:Zamówiłem przez Allegro w ABEXIL - Kranzle 1050 TST bo wcześniej przez telefon mnie namówili na ten model ze względu na długi wąż i wygodny zwijacz. Obiecali szybką wysyłkę a w aukcji było napisane "wysyłamy natychmiast". Jak już kupiłem to się okazuje, że myjek nie mają i będą może za 10 dni a mam elewację do umycia przed wejściem ekipy. Kolejne janusze biznesu sprzedają towar którego nie mają. Lepiej omijać niesolidne firmy.
ps. tłumaczą się, że ich sklep internetowy połączony jest z allegro i sratata a na stronie ciągle "wysyłamy w 24 godziny (w magazynie) "
trenx90 wrote:Dziś już miałem odbierać z OleOle Karchera K7 Premium ale skutecznie mnie odwiedliście - dziękuje.
Zdecydowałem się na Kranzle 1050TS - proszę o info gdzie najlepiej kupić i najtaniej. Macie coś sprawdzonego?
Ps. Dzwoniłem dziś do Karcher Wrocław zapytać jak to jest z pompami. Niestety nie potwierdzają tego, że w K7 Premium i K7 Full Control są aluminiowe pompy.
Natomiast powiedzili, że nawet Karcher K7 Premium może max pracować 20-25minut i nie nadaje się do ciągłej pracy. To skutecznie mnie odwiodło od firmy Karcher w wersjach Home.
Ps. Czy we Wrocławiu znajdę serwis Kranzle?
bajdon wrote:Jak już kupiłem to się okazuje, że myjek nie mają i będą może za 10 dni a mam elewację do umycia przed wejściem ekipy. Kolejne janusze biznesu sprzedają towar którego nie mają. Lepiej omijać niesolidne firmy.
ps. tłumaczą się, że ich sklep internetowy połączony jest z allegro i sratata a na stronie ciągle "wysyłamy w 24 godziny (w magazynie) "
trenx90 wrote:@marbla Gdzie polecasz kupić Kranzla 1050TS? Pisałeś, że też masz model 1050 tylko P.