Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: Jaką myjkę ciśnieniową kupić?

Gacol 04 Apr 2008 11:35 1246572 4099
Optex
    Gacol
    Level 14  
    Witam.
    Z racji tego, że w domu jest kilka samochodów, rozglądam się za myjką ciśnieniową.
    Chce jej używać razem z pianą aktywną.
    Co najtańszego polecacie?

P.S. Jaką pianę aktywną wybrać i czy w ogóle są one skuteczne i bezpieczne?
    Zamierzam myć ze 2 razy w tygodniu samochody osobowe, raz w roku może wyczyścić jakieś oczko wodne .
  • Optex
    sebek1983
    Level 11  
    Najtaniej to można kupić dzadostwo które po kilku myciach wyrzuca się na śmietnik. Prosze dokładnie napisać, czy są to samochody osobowe, czy jakieś większe? czy jakieś obejście do okoła domu, elewacja, ogrodzenie też będzie myte ??
    Jeżeli chodzi o pianę aktywną to polecam RM 81 firmy Karcher, najtaniej sprzedawana jest w Castoramie. z tym, że do mycia bezdotykowego (tj. pianą aktywną) niezbędne jest stosowanie tzw. pianownic, firma Karcher nie daje takich w zestawie z myjką, są one jedynie opcjonalnie do dokupienia, lecz pianę można nakładać np. przy pomocy butelki z płynu do mycia okien i też będzie. Napisz dokłądnie co chcesz myć i ile chcesz wydać to coś chętnie doradzę. (tylko niepisz njataniej - bo cię odesle na giełde).
    andrzej44
    Level 11  
    Polecam myjkę profesjonalną Oertzen 311. Zasilanie 230V ciśnienie 140-160Bar, wyposażone w zbirnik płynu dodatkowego, wąż , pistolet z podwójną lancą, którą w prosty sposób możesz jednocześnie dodawć w trakcie mycia płyn. Są też o wyższym ciśnieniu, ale zasilane na 400V. Co do ceny to nie wim. Wejdź na www.viskor.pl i skontaktuj się z prezesem powołując się na Andrzeja to zapewne dostaniesz rabat.
    pozdrawiam
    Andrzej
    tzok
    Moderator of Cars
    Zaznaczę tylko, że nie wolno Ci myć samochodu pod domem, jak masz "uczynnych" sąsiadów, mogą na Ciebie donieść do straży miejskiej i zapłacisz dość wysoki mandat.
    sebek1983
    Level 11  
    Tak na prawdę według litery prawa nie wolno ci używać żadnego środka chemicznego jeżeli nie masz odstojnika i nie ważne czy to piana aktywna czy płyn do mycia naczyń.
    ixs
    Level 16  
    Dołącze sie do pytania bo tez no=sze sie z zamiarem Zakupu myjki cisnieniowej. Po poczytaniu troche na ten temat zastanawiam sie nad modelami
    BOSCH AQUATAK ..., lub
    BLACK&DECKER PW1700

ew którys z modeli pokrewnych tych firm
    Interesuje mnie podobnie jak kolegę powyzej myjka do umycia kilku samochodów osobowych w tygodniu - ew raz na jakis czas płytki przed domem.
    Zalezy mi aby byla dosc solidna i bezawryjna, miala od razu pojemnik na plyn dający płyn pod cisnieniem zmieszany z woda ( niektóre- chyba OLEO MAC podaja płyn z woda pod cisnieniem takim jakie jest zasilane z sieci :x)
    Chciałbym sie wyrobic w cenie max 300- 400 zł lecz jesli jest jakis model szzcególnie warty polecenia to tych 50 - max 100 zł moge dołożyć.
    Co moglibyscie mi polecic, czy podane modele sa godne uwagi? Jakie dokładnie zalety mozna im przypisac?
    mielik6
    Level 17  
    Ja bym radził Tobie kupić myjkę : BLACK&DECKER PW1700 ponieważ jest bardzo wydajna i posiada w zestawie szczoteczkę rotacyjną która bardzo pomaga w czyszczeniu ciężkich do usunięcia zabrudzeń.
    gcdn
    Level 10  
    Witam, czy ktoś wśród forumowiczów posiada myjkę wysokociśnieniową firmy Karcher 5.20? Proszę o opinie.
    A może ktoś doradzi inną w przedziale cenowym do max 800zl. Potrzebuję myjki do zastosowań domowych, ale możliwie trwalą.
    Proszę o opinie użytkowników myjek, ewentualnie czego nie kupować.
    Wiem, że myjki wyposażone w pompy kompozytowe raczej nie są polecane.
    sebek1983
    Level 11  
    Witam
    Model ten jest na pewno sprawdzonym urządzeniem (mam go chyba z 5 lat i wszystko gra) i sprzedawanym od kilku lat, co świadczy o jego bardzo dobrej pozycji na rynku. Minusem tego modelu jest tylko brak zbiornika na środek chemiczny, wąż tylko 6 metrów i to, że urządzenia pracuje w trybie leżącym.
    Patrząc na uurządzenia konkurencyjne do tego modelu możesz odwiedzić Castoramę i rzucić okiem na model K 5.70 - który jest na pewno nowszym modelem (wąż wysokociśnieniowy 7,5 metra, zbiornik na śr chem zamontowany na urządzeniu i pracuje w pionie), wadą jest to, że w urządzeniu jest silnik szczotkowy, który pracuje głośniej niż model k 5.20.

Ale aby najlepiej dobrać dla ciebie urządzenie musisz napisać co będziesz mył (kostka brukowa, jak tak to mniej więcej ile metrów? czy elewacja domu ? auta - ile ich będzie, jak często będą myte i ich rodzaj - inaczej wezmiemy pod uwagę tira z naczępą mytego co tydzień i inaczej fiatamałego raz w miesiącu etc.) bo określenie do urzytku domowego jest bardzo nieprecyzyjne.

Moja opinia na temat urządzenia K 5.20 jest bardzo pozytywna.

Polecam przy zakupie myjki kupić od razu filtr wody i szczotke do mycia auta (przydatna sprawa).

Pozdrawiam
    gcdn
    Level 10  
    Dzięki za odp i rady. Myślę że do mycia raz w tygodniu jednego samochodu, kosiarki, taczki czy roweru wystarczy. W bardzo sporadycznych przypadkach /raz w roku/ do mycia kostki /kilkanaście m kw/ czy nawet dachu 200m i komina - z przedlużką oczywiście, też mnie nie zawiedzie.

P.S. Chyba że coś innego doradzisz, ale niestety mam ograniczone możliwości finansowe.
    Czy zgadzasz się, że warto zakupić ten model w takim przypadku?
  • Optex
    sebek1983
    Level 11  
    Do takiej pracy zdecysowanie wystarczy, podczas zakupu proszę pamiętać o wyposażeniu się we wstępny filtr wody który na prawde jest potrzebny.

Pozdrawiam i przepraszam, że tak puźno odpisuje.
    Mario70
    Level 13  
    Witam
    Mam pytanie podobne jak kolega ixs co do myjki AQUTATAK 100 BOSCH. Ceny w internecie to ok 400zł, a u nas jest sklep co z Anglii sprowadzają jedynie to że wtyczkę trzeba zmienić a cena tych myjek to 250zł, to spora różnica. Może ktoś posiada taką myjkę lub wie czy warta jest tej ceny?

Pozdrawiam
    Mario.

Myślę że za 250zł i to bosch to chyba warto

Mario.
    Mario70
    Level 13  
    Witam.

Kolego sebek1983 polecasz aktywną pianę RM 81, przeczytałem że to koncentrat 1:10. Lanca pianotwórcza pobiera płyn ze zbiorniczka i razem z wodą "wyrzuca" na mytą powierzchnię, czy takie rozcieńczenie wystarczy czy trzeba 1:10 do zbiornika i dopiero na np. samochód. Nie chciał bym by mi lakier "zeżarło". Kupiłem myjkę Bosch AQATAK 100 działa fajnie, ale nie mam jak na samochodzie wypróbować bo śnieg spadł :D.

Pozdrawiam
    Mario.
    psia_koncówa
    Level 15  
    Powiem tak: Miałem zamiar kupić coś nowego na zimną wodę ale kupiłem używaną na ciepłą woę z podajnikiem chemikali, ciepła woda jest jak niebo a ziemia do mycia zwłaszcza w chlodne dni i części zasmarowanych oraz podwozia.
    Możesz kupić coś z grzaniem elektrycznym sa dużo mniejsze.
    camp12
    Level 1  
    Witam
    Chciałbym kupić myjkę ciśnieniową, ale nie wiem jaką. Wykorzystywana była by do mycia samochodu, ciągnika zabrudzonego błotem i smarami, maszyn rolniczych. Co polecacie? jaki dokładny model? Bosch? Karcher? Black & Decker ? czy inna. Aby nie była awaryjna, na parę lat. Nie chce kupić myjki o jednorazowym użytku.

Proszę o odpowiedz

camp12
    misiek_kb
    Level 12  
    Znajde myjke na ciepłą wode do 700zł?
    Mario70
    Level 13  
    misiek_kb wrote:

Kolego misiek_kb z takich ciekawostek to kolega ma myjkę z marketu i narzekał na jakoś mycia i! podłączył sobie na wejście wody przepływowy podgrzewacz na 220V (nie pamiętam jakiej mocy, ale mogę się dowiedzieć) i twierdzi że mycie jest bez porównania. Jak spotkam go w pracy to się spytam o szczegóły. Przyznaję że ciekawy pomysł (zaskoczył mnie).

Pozdrawiam
    Mario.
    rokoko
    Level 20  
    Witam serdecznie!
    Pozwolcie ze dołącze sie do tematu.... Mam zamiar zakupic KARCHERa K4.80 (ponoc nowosc) oczywiscie pompa alu. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: Myjka wyposażona jest w zbiornik na chemie zamontowany na korpusie myjki. Jaka jest roznica w nakladaniu np. piasny aktywnej w ten sposob a przy uzyciu pionownicy wkrecanej do pistoletu spryskującego?? W instrukcji obslugi znalazlem ze trzeba dysze skrecic w pozycje MIX i bedzie zasysany srodek chemiczny. Macie jakies doswiadczenia i porownania w tej dziedziniie?
    misiek_kb
    Level 12  
    Quote:
    misiek_kb napisał:

Kolego misiek_kb z takich ciekawostek to kolega ma myjkę z marketu i narzekał na jakoś mycia i! podłączył sobie na wejście wody przepływowy podgrzewacz na 220V (nie pamiętam jakiej mocy, ale mogę się dowiedzieć) i twierdzi że mycie jest bez porównania. Jak spotkam go w pracy to się spytam o szczegóły. Przyznaję że ciekawy pomysł (zaskoczył mnie).

Pozdrawiam
    Mario.

Tylko, że myjki maja ograniczenie temperatury doprowadzanej wody..ok. 40 st.C
    Mario70
    Level 13  
    Kolego misiek_kb spotkałem gościa dzisiaj w pracy na nocce tzn wczoraj i popytałem co nieco. Myjkę kupił w jakimś markecie kilka lat temu więc mu nie zależało gdyby padła. Podłączył przepływowy podgrzewacz o mocy 3,7kw też jakiś najtańszy. W istrukcji pisało że maksymalna temperatura wody doprowadzającej do myjki to 60 st.C, a że tanie podgrzewacze o takiej mocy działają tak sobie (najlepiej grzeją latem jak jest ciepła woda) to by osiągnąć temperaturę 60 st.C przykręcił zawór na dopływie tak by osiągnęła odpowiednią temperaturę, fakt że ciśnienie ze 100 barów (tak pisało w instrukcji) trochę spadło to mycie jest bez porównania lepsze w średnio ciepłe dni widać parę z ciepłej wody. Samochód myje na 3 razy- samą wodą, pianą z szamponu jaki wpadnie w ręce i płukanie. Używa lancy zwykłej nie rotacyjnej (może się boi że mu szpachla odpadnie nie pytałem, nie wypada). Jak by jeszcze coś to zapytam.

Pozdrawiam
    Mario.
    mlun
    Level 10  
    A co powiecie o myjkach Black&Decker? Zamierzam właśnie tąką kupić a konkreteni model PW1400K. W internecie widze jeszcze model PW1400P i na dobrą sprawę nie wiem czym się rózni(musze poszukać na jakiejś innej stronie) bo w opisie to tylko cena była inna. Nie wiem czy to poprstu model nowszy czy błąd się wkradł.
    tyncio
    Level 11  
    Boscha AQUATAK 10 nie polecam. Nadaje się do mycia najwyżej kostki brukowej. Miałem taką i zdechła po roku (używana góra dwa razy w miesiącu). Małe awaryjne badziewie, atrapa myjki ciśnieniowej.
    Zdzichu
    Level 32  
    Przyłączam się do pytania o jakość wykonania trwałość Black & Decker PW1700WB czy może lepiej dołozyć i kupić KARCHER K 5.55. Jak wygląda sprawa płynu czyszczącego? Jest w nich jakiś pojemnik? Jak się to sprawdza w praktyce? A może nie przepłacać i kupić Karcher K 2.98 M?
    Traianus
    Level 11  
    Zgadza sie myjek black&decker nie produkuje Black&Decker ;) wysłałem zapytanie do firmy Black&Decker - dlaczego na ich stronie niema myjek, w odpowiedzi dostałem ze myjki jak i kompresory produkuje inna firma na licencji Black&Decker, przy zachowaniu norm jakościowych firmy Black&Decker. Ale mam pytanie czy ktoś posiada już myjkę np 1700spr, jak się ona sprawuje ???
    zaplonnik
    Level 11  
    Dołączę tutaj z pytaniem o Myjkę K5.55 podobno ta sama pompa co w 5.20
    używałabym jej do mycia samochodu , płotu , i elewacji
    Samochód osobowy . A może jakiś tańszy model ?
    seba.7
    Level 10  
    Witam. Mam zamiar kupić myjkę do użytku domowego (3 auta do mycia). Tylko nie wiem jaką. Cena tak do 500zł.

Zastanawiam się nad:
    http://www.allegro.pl/item617960273_black_decker_pw1700spm_myjka_cisnieniowa_fv22.html

https://ssl.allegro.pl/item623398471_black_decker_myjka_pw1400_x_tra_det_nowosc.html

http://www.allegro.pl/item621428159_myjka_cisnieniowa_karcher_k2_38m_tracer_2l_gw.html

https://ssl.allegro.pl/item624119026_myjka_cisnieniowa_100bar_1500w_bosch_3_lance.html

Głównie chodzi o wytrzymałość pompy. W sumie tylko Karcher ma pompę z kompozytu, pozostałe są aluminiowe. Ale sam już nie wiem, która jest lepsza i mniej awaryjna. Te Black&Decker są fajne, tylko nie wiem, czy taka 1700 nie jest zbyt duża. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z myjkami i mógłby mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Seba
    clown
    Level 14  
    Najlepiej wytrzymuja Karchery na myjniach, mam kolege ktory tam pracuje. Z parametrow, ktore pokazujesz najlepsza jest BLACK&DECKER PW1700SPM. OSobiscie bym sie pokusil o tego B&D.

Czy zalezy ci na wielkosci ? Najwazniejsze jest zebys zmienial filtry do wody, bo kamien moze zablokowac dysze wylotowe. Od czasu do czasu odkamieniaj zbiornik (zkrystalizowany kwas cytrynowy). Jak bedziesz tak postepowal, kazda myjka bedzie sluzyc dlugo.