Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Identyfikacja transformatora

ksol 04 Apr 2008 13:32 1530 3
    ksol
    Level 11  
    Chciałbym was poprosić o pomoc w identyfikacji transformatora z UPS model APC Smart-UPS 400.
    Na uzwojeniu pierwotnym jest 0.2 ohm oraz na wtórnym także 0.2 ohm
    dodatkowe uzwojenie widoczne z lewej ma 3,7 ohm a z prawej w zależności od połączenia 0.9 ohm 3 ohm i 3.7 ohm
    Na trafie widnieje napis:
    430-4002
    EIA 549-9216
    CLASS 130 B MEXICO

Jednak google nic nie pokazało. Jeśli to coś pomoże UPS wyposażony był w akumulatory żelowe 4x 6V 4.5Ah połączone szeregowo.
    Tęcza
    Level 14  
    Witaj. Po obejrzeniu zdjęcia mnie się wydaje, że jest to transformator "dwupołówkowy, w którym uzwojenia białe zakończone konektorami będą stanowić jedną stronę trafa (prawdopodobnie pierwotną), a czarne drugą (wtórną) - dającą na wyjściu UPS odpowiednie napięcia.
    Sugeruje to podana przez Ciebie niska i identyczna impedancja uzwojeń białych (0,2 ohm).
    Pozdrawiam
    User removed account
    Level 1  
    Tęcza
    Level 14  
    Aż tak wszechwiedzący, to ja nie jestem :)
    Niestety dla Ciebie - nie znam tego trafa i nie mogę Tobie nic dokładnie podać. Zasugerowałem jedynie, jak mi się wydaje ( po jego obejrzeniu i danych, które podałeś ). Ponieważ jest od UPS, to prawie oczywiste, że uzwojenia o niskiej rezystancji były pierwotną stroną, gdyż do nich była podłączona główna linia zasilająca z akumulatorów. Druty te są grubsze, bo cewki pobierały duży prąd ze żródła, aby dostarczyć odpowiedniej mocy po stronie wtórnej i o podwyższonym (znacznie) napięciu.
    A że zapewne na wyjściu (skoro pracował w urządzeniu tego typu) miał dostarczać napięcia sinusoidalnego (przynajmniej w przybliżeniu), stąd dwa pierwotne (identyczne) uzwojenia - do wytworzenia napięcia o takim kształcie. Na wtórnym uzwojenie, które ma dwa przewody czarne pewnie było główną cewką wyjściową, a pozostałe trzy czarne dostarczały najprawdopodobniej pomocniczego napięcia symetrycznego (zasilającego elektronikę sterującą).
    Ale to wszystko tylko moje domysły. To trzeba by było potwierdzić eksperymentalnie; podłączając niewielkie napięcia zmienne na cewki i mierzeniu napięć na pozostałych. Co do średnicy oraz ilości uzwojeń, czy warstw nawojowych, to już jest nie do odgadnięcia ze zdjęcia. Można to sobie w przybliżeniu policzyć, wiedząc już jak to jest naprawdę z tymi cewkami tegoż transformatora.
    Jednak tego pisać nie będę, gdyż to by była prawie praca domowa, a na to nie mam tyle czasu :)
    Musiałbyś poczytać trochę o traforach.
    Ewentualnie można też to określić sprawdzając fizycznie, jakie zostałe użyte druty (mierząc ich średnicę). Jednak to i tak nie wystarczy do określenia parametrów, bo ważna jest ilość uzwojeń każdej cewki. Czyli najlepiej jest go pomierzyć i wtedy określić co i jak w nim jest.
    Pozdrawiam serdecznie.