Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sonda pH i wzmaczniacz oper

lukit 04 Kwi 2008 22:53 3446 4
  • #1 04 Kwi 2008 22:53
    lukit
    Poziom 12  

    Witam,

    Znajac historie tematow ph-metrow do akwariow opisywanych tutaj, pomyslalem ze doswiadczeni forumowicze udziela wsparcia poczatkujacemu.
    Przez tydzien pracuje nad podlaczeniem sondy pH do przetwornika ADC na Atmega.
    Problem polega na samym mierzeniu napiecia sondy. Jej wyjscie posiada bardzo duza impedancje dlatego uzywane sa wzm oper. Jeden z najprostrzych ukladow ktory testowalem to:
    Sonda pH i wzmaczniacz oper
    Sonda pH i wzmaczniacz oper
    Do zasilania uzywalem juz i baterii i tez zasilania z usb z ukladem icl7660. Jak rowniez zasilania +15 -15V
    Jako wzmacniacze operacyjna uzywalem tl082, tl062, ca3140. Wykonywalem tez uklad z sterownika akwariowego Skalar. Wszystkie te proby koncza sie tym samym wynikiem.
    Otoz po zanuzeniu sondy w buforze 7pH (w ukladzie jedynie z wtornikiem napieciowym - jak powyzej) woltomierz pokazuje odczyt ok 10mV i powoli spada (po ok godzinie odczyt wynosi ok -1,5V).
    Identycznie dzieje sie po wlozeniu sondy do bufora 4pH - ukazuje sie odczyt ok 100mV i powoli napiecie spada, jak powyzej.

    Sonda pH (model nieznany) posiada nastepujace parametry:

    Type:185301
    E pH7(mv):-003.1
    Slope[e(mv/ph):+59.56
    Slope(%):+100.7
    Test temp. (C):25

    Oczywiscie testy robie w temperaturze pokojowej, bufory caly czas znajduja sie w tym samym pomieszczeniu.
    Prosze o pomoc

    0 4
  • #2 04 Kwi 2008 23:28
    paluszasty
    Poziom 23  

    Rozumiem ze jako sondy używasz elektrody szklanej (chyba najpopularniejsza elektroda uzywana do pomiarów pH) Żeby takowa dobrze funkcjonowała to o ile pamiętam (zasadniczo jestem chemikiem organikiem i dawno sie taką problematyka nie zajmowałem) powinna wcześniej być "wymoczona" w nasyconym roztworze chlorku potasu lub czasem azotanu(V) potasu lub innego mocnego elektrolitu który jest obojętny. Sprobuj wcześniej "zahartować" ją w ten sposób, i zobacz co sie dzieje.Wydaje mi sie ze na 90% problem tkwi w elektrodzie a nie w układzie elektronicznym
    Pozdrawiam

    0
  • #3 05 Kwi 2008 00:06
    lukit
    Poziom 12  

    Dziekuje za odpowiedz,
    Tak to elektroda szklana, uzywana do pomiarow wody basenowej. Od nowosci byla zapakowana w plastikowym pojemniku wypelnionym jakas ciecza - prawdopodobnie roztworach o ktorych napisales - poniewaz wiem iz po wyjeciu z opakowania montowana jest bezposrednio w ukladzie pomiarowym. Nie mniej jednak rowniez wydaje mi sie ze niestabilne odczyty to wina sondy.
    Zastanawiam sie jakie urzadzenie o podobnych parametrach podlaczyc na wejscie wzmacniacza aby sprawdzic jego dzialanie - mikrofon elektretowy?

    0
  • #4 06 Kwi 2008 00:45
    paluszasty
    Poziom 23  

    Hm jak mam być szczery to nie mam pomysłu na "substytut" elektrody. Jeśli masz możliwość skorzystaj z jakiegoś pH metru kompatybilnego z Twoja elektroda i sprawdź czy działa.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 07 Kwi 2008 13:14
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto