Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radio Opel CDR2005

05 Kwi 2008 13:02 51656 26
  • Poziom 10  
    Witam, mam Opla Merive z 2003 roku i radio CDR2005, musiałem ostatnio wypiąć akumulator i oczywiscie radio sie zablokowało.. Podany kod pasuje i odblokowywuje wbudowany odtwarzacz DVD, lecz do radia ten kod nie pasuje.. wbiłem go już 3 razy i na wyswietlaczu widnieje napis 7 SAFE czyli zostalo 7 prob.. Kod jest napisany na oryginalnej fabrycznej kartce z Opla. Teraz nawet nie idzie wejsc do trybu wpisywania kodu. Co zrobic i jak odblokowac te radio?
  • Moderator Radia Samochodowe
    Poszukać kogoś kto się na tym zna lub załatwiać sprawę przez dealera OPLA :D

    I idzie wejść przy SAFE 7 musisz po prostu 11 minut na włączonym radiu i zapłonie /po każdej złej próbie czas ten będzie się zwiększał dwukrotnie/
  • Spec od car audio
    Ściślej to kod można wpisać 10 razy i jak się pojawi SAFE 0 to może być duży problem (większe koszta w serwisie).
    Coś mi ten odtwarzacz DVD nie pasuje, bo CDR2005 jest na CD i pod zwykły wyświetlacz.
  • Poziom 10  
    djlj24 napisał:
    Coś mi ten odtwarzacz DVD nie pasuje, bo CDR2005 jest na CD i pod zwykły wyświetlacz.

    DVD jest zamontowany fabrycznie w suficie dla pasazerow z tylu i po odpieciu aku tam tez trzeba wpisac kod i akurat kod z radia pasuje do DVD a do radia nie.. dziwne troche
  • Spec od car audio
    Znaczy się kod jest do DVD. Do radia powinna być osobna czerwona karteczka z napisem Radio Pass i podanym numerem radia zaczynającym się od GM2005xxxxxx. To jest właściwa kartka z kodem do radia.
  • Poziom 10  
    Na tej karteczce która odstałem sa dwa kody, ale ja nie mam mozliwości ich sprawdzenia bo przy 7 SAVE nic nie idzie dalej zrobić. Tak jak by sie zawiesił tak dokumentnie ze nawet odłaczenie aku nic nie pomaga. Chciałbym sie dowiedzieć jak to uruchomic żebym mógł dalej wpisywac kody, a przeciez z tego wynika ze powinienem miec jeszcze 7 prób.
  • Moderator Radia Samochodowe
    Tak jak już napisałem poczekaj na włączonym radiu i zapłonie 11 minut będzie kolejna próba , kolejna SAFE6 czeka się 21minut itd. ;)
  • Poziom 11  
    Mam takie same radio znam kod ale radio nie chce się włączyć :/ przycisk od samego początku szwankował ale teraz już na amen się zepsuł. Dzwoniłem do serwisu to oczywiście wiąże się to z kosztami większymi od używanego radia. A radio to cdr 2005 made in czech republic
  • Moderator Radia Samochodowe
    I czego oczekujesz w odpowiedzi :?: szukaj pytaj w innych serwisach bo ceny są mocno umowne ;) a radio Czech Republic ale VDO i zapewniam Cię że znacznie lepiej wykonane niż Pioneer czy SONY made in China :D
  • Poziom 11  
    znaczy wiem że w radiu jest zepsuty tylko włącznik.. a całe radyjko jest ok. Teraz co z tym zrobić bo trochę szkoda kupować "nowego" jak to ma tylko włącznik zepsuty :) gdzie można by takiego znaleźć albo zrobić go tak że np przy włączeniu zapłonu od razu żeby radio się włączało (zawsze).
  • Poziom 10  
    Sprawdzałem nawet półgodziny na włączonym nie tylko zapłonie ale i silniku i nic się nie zmieniło nawet trzymałem ten ch..ny guzik 20 minut i nic z tego. Jak się to dziadostwo zawisiło tak wisi, serwis na razie nie wchodzi w gre bo sromotny brak załączników do takiej wizyty. Może jednak jakis inny pomysł.
  • Poziom 43  
    A robiłeś to w takiej kolejności jak należy:
    1. Włączyć zapłon.
    2. Wcisnąć AS i trzymając go włączyć radio
    3. Jak pojawi się SAFE7 puścić AS i zostawić radio w spokoju i nic nie rusza
    4. Po 20 min pojawi się 7 - - - - i będzie można wpisać kod.

    ?

    SławeK
  • Poziom 11  
    Jak zna się ktoś na elektronice to proszę o pomoc. Zamieściłem zdjęcie panelu przedniego cdr 2005 i które "ząbki" odpowiadają za włączenie (jest to potencjometr z włącznikiem w jednym :)). Włącznik to pewnie musiał by być coś na wzór włącznika w komputerze, który na chwilę zamyka obwód. Moje rozumowanie może być błędne :)

    Radio Opel CDR2005
  • Moderator Radia Samochodowe
    Tak włącznik jest chwilowy ;)

    i są to te dwa górne styki w tym enkoderze , dolne trzy podają impulsy na procesor przy obrocie
  • Poziom 10  
    mam identyczne radio cdr 2005 vdo ale corsa C mam takze 7 safe ale nie probowalem jeszcze tych 11 minut hyhy mam taka karte card pass i jest na niej security code XXXX oraz cd changer code XXXX przy probach 10,9,8 wpisywalem oba i niestety nic nie dalo. rowniez ktos napisal na instrukcji dlugopisem kod ten sam co cd changer XXXX tez nie poszlo ;/ moze zle go aktywuje a jest poprawny co doradzicie ?
  • Moderator Samochody
    Na pewno dobrze wpisujesz ten kod? Na wyświetlaczu pojawia się to co wpisujesz? Używasz tylko przycisków 1 - 4.

    ...CAR PASS a nie card pass
  • Poziom 43  
    Opis wpisywania kodu jest w instrukcji a na tej kartce zwykle jest numer radia, sprawdź czy się zgadza z numerem radia bo może była podmianka...

    SławeK
  • Poziom 10  
    zalatwione dzieki za pomoc odczekalem i wpisalem kod cd-changer XXXX i przycisnalem AS az sie przyjelo smiga radio bosko, musialem wczesniej sie pomylic hyhy przy wklepywaniu :) pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Problrm w tym że na tej karteczce z napisem CAr PAss jrest tylko:
    1, VIN
    2. Security Code
    3. Engine Type/No
    4. Key No
    5. Radio Type/ Code
    6. Serial No
    A nie ma tego CD-Changer type/code.
    Radio Type code pasuje do odtwarzacza DVD w suficie a właśnie dzieki niemu wpisałem źle kod 3 razy. Próbowałem też security cod ale też nic z tego. Nie wiem juz który cod wpisać.
  • Moderator Samochody
  • Poziom 10  
    Czerocyfrowe kody mam tylko
    1. Security cod
    2. Radio type/code
    Kod Radio pasuje tylko do odtwarzcza DVD w suficie, radio go nie przyjmuje. Security Code wpisałem raz i tez nie przyjął go. A teraz już mam stracha wpisać zły kod kasa na serwisi9e jest dosyc wielka. Może jednak ktoś bedzie wiedział co dalej z tym robić.
  • Moderator Radia Samochodowe
    Oryginalnie kod jest Radio Type / Code

    czyli te 4-cyferki po "/" Code

    powinien być podany też Serial. No. czyli numer seryjny radia sprawdź czy pasuje

    A jak radio jest nieoryginalnie to po prostu szukaj kogoś kto się tym zajmuje ;) do zrobienia jest na 100% a ceny owszem są umowne ale zapewniam że średnio za około 50zł u wielu fachowców można to zrobić /łącznie z wymontowaniem i zamontowaniem tego radia/

    P.S. A jeśli jest to DELCO a nie VDO /bo też są takie/ koszt jest trochę większy
  • Poziom 10  
    radio jest VDO
    i sek w tym ze car pass jest oryginalny i radio nie bylo wyciagane ani razu wiec musi byc dobre
    i Radio Type/Code mam w postaci: xxxx i nic wiecej.. tylko 4 cyrfy zamiast xxxx/yyyy
  • Poziom 10  
    Mieliście racje to Radio było trefne, okazało sie nie z tego samochodu. Nawet fachowiec miał problemy żeby go rozkodować, musiał 2 razy je wyciagać. Dziekuje wszystkim za trafne spostrzezenia.
  • Poziom 1  
    Witam, mam bardzo podobny problem, poproszono mnie o odblokowanie radia CDR 2005, po włączeniu zapłonu pojawia sie napis SAFE, oprocz niego aktualna godzina i temperatura, poza tym nic, żadnej ilosci prob nic z tych rzeczy. Postepowanie zgodnie z instrukcja rowniez nie przynosi skutkow, nie da sie "wylaczyc" radia, co jest pierwszym krokiem podczas odblokowywania.
    Jeśli nie pojawia sie ilosc prob, to znaczy ze jest 10 jeszcze, czy tez moze jesli nie pojawia sie 10tka, to dzieje sie cos powazniejszego z tym radiem? Tak jak mowie radia w ogole nie reaguje na przycisk "wlacz/wylacz" , moze jest on zepsuty, sam juz nie wiem.
  • Poziom 43  
    A ciekawe po czym sądzisz że ktoś tu zgadnie czy przycisk jest dobry czy coś innego jest uszkodzone ? To nie forum dla wróżek, chociaż po tych "gulsonowo-interiowcych reformach" z piekła rodem może się mylę ?

    SławeK