No to z czym masz problem?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereKokiX wrote:Mam taki stary obrotomierz, który działał przy Fiacie 125p, tylko nie oryginalny. Jest niemieckiej produkcji, z tyłu jest opis podłączeń.
KokiX wrote:
Brązowy kabel (braun) to masa (dlaczego 31?).
Zielony kabel (grűn) - nie wiem, z tego co się domyślam to źródło sygnału; w oryginalnych obrotomierzach z Fiatów 125p owijało się go chyba wokół kabla od cewki WN.
Szary kabel (grau) - od podświetlenia
Czarno-fioletowy (schwarz-lila) - zasilanie 6V(?)
Czarno-niebieski (schwarz-blau) - zasilanie 12V (?)
KokiX wrote:Największym problemem stanowi dla mnie przestrojenie obrotka na silnik 1-cylindrowy 2-suwowy. Nie wiem co tu tknąć. Jeśli potrzeba to zrobię dokładniejsze zdjęcia. Na tylnej stornie obudowy jest napisane J=12000 1/min oraz n=6000 1/min. Jak wiadomo, tak jest przy silniku 4 suwowym, w 2 suwie J=n.
Sprawdziłem obrotomierz pod zasilaczem na such i jak go podłączyłem to zawsze kierował strzałkę dość szybko w prawo na max obroty. Na tym "silniczku" jest 0,85V, cały układ pobiera prąd 50mA przy 6V. Wszystkie elementy 3-nóżkowe przewodzą w dwóch kierunkach na każdej nóżce. Są to tranzystory, tylko pewny nie jestem, bo są tam jeszcze dwu-nóżkowe elementy, które są montowane w ten sam sposób, również przewodzą w dwóch kierunkach. Mają różną rezystancję pomiędzy tymi nóżkami.