logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zużycie energii komputera zależy od obciążenia? Zasilacz, czuwanie, rachunki

Wenmin 06 Kwi 2008 01:31 1074 5
REKLAMA
  • #1 4998263
    Wenmin
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    mam pytanie czy jesli ja uzywam swojego komputera w 100%(np jakas gra) czy 5%(winamp) to czy zasilacz pobiera z sieci taką samą ilosc energi??ile pobiera w czasie gdy jest wyłączony(czuwanie)?czy pobor enegi zalezny jest od uzycia komputera?jak to jest?trafo to wem ze tylesamo całyczas.pytam bo po zakupie nowego zasilacza dostalem 2x wiekszy rachunek :-(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4998292
    m2c
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Im bardziej obciążone podzespoły tym więcej prądu ciągną, czyli podczas grania zużyje więcej prądu niż podczas słuchania muzyki. Zasilacz daje tylko tyle ile w danej chwili komputer potrzebuje. Nie wiem ile energii zużywa komputer gdy jest wyłączony, ale zapewne są to jakieś śladowe ilości, jak w każdym urządzeniu w trybie stand-by. Tylko tyle ile potrzeba żeby go załączyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4998512
    elelolo
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jak to dwa razy większy rachunek?
    Ale ten rachunek, to tylko za energię pobraną przez komputer? Bo jak masz w domu inne sprzęty elektryczne i jest to typowe gospodarstwo domowe, to niemożliwe jest, aby zmiana zasilacza w komputerze skutkowała podwojeniem rachunku za energię elektryczną.
    A może były święta i ciasto się piekło?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4999157
    Wenmin
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Dzieki za pomoc!
    Jeszcze jedno wszystkie zasilacze impulsowe na tej zasadzie działaja ze pńbieraja gdy potrzebuja?
  • #6 4999254
    elelolo
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Każdy zasilacz pobiera tyle, ile potrzebuje.
REKLAMA