mam identyczny problem z K. 600 i
szkoda, że nie trafilem tu wcześniej bo zaoszczędziłbym sporo czasu -
słowa uznania dla DariuszaM za fachowe i logiczne podejście do problemu !.
1. moja drukarka też drukowała blado, dodam, że tekst - bo najlepiej widać problem dobiero na wydruku ciemnej fotki albo lepiej specjalnym wydruku testowym tak aby objąć całe pole zadruku i dać kilka poziomów szarości / zaczernienia / - na takim wydruku mozna wiele zobaczyć: skazy , głebia czerni, równomierność pokrycia na całym obszarze ...
u mnie od razu widać było cyklicznie powtarzajace się odbarwienia /co jeden obrót bębna - na A4 kilka razy bo mała średnica bębna/ - gdybym poczytał forum to od razu kupiłbym developer a tak ...
2. czyszczenie optyki lasera - owszem szybki zakurzone /jak tu ktoś mówił nie wystarczy czyszczenie z zewnątrz, wewnętrzna strona tez brudna , a poza tym jest jeszcze druga szybka odbijajaca i zwierciadło kierujące no i soczewka samego lasera do czyszczenia/ - ale to tylko kosmetyka - nie usuwa problemu - to nie CDROM
3. toner - tez pomyslałem może nie dobry /nie oryginalny, zły zamiennik, albo wilgotny czy zbrylony - tak tak wstrząsałem oczywiście bez skutku/ dostalem go razem z drukarką z allegro - więc nie wiadomo
- wywaliłem
cały proszek - wsypałem pewny, nowy /o developerze jeszcze nie wiedziałem ;( sądziłem że jest dwuskładnikowy/ - i dalej to samo
4. czyszczenie bebna /może tłuste paluchy ktoś miał?/, czyszczenie rolki transferowej /zawsze troche czarna;)/ - i nic - dalej to samo
5. ok - koniec ze szmata - czas to zrozumieć
Część DRUGA opowiadania w kolejnym poście ... długi to nudny