Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Texa PolandTexa Poland
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Astra G 1.7TD problem z odpalaniem NA CIEPŁO!

06 Kwi 2008 22:47 4952 12
  • Poziom 10  
    Witam, mam problem z astrą 1.7 turbo diesel z 1998r silnik opla z elektroniczną pompą wtryskową. Na zimno odpala raczej ok, ale kiedy sie nagrzeje trzeba długo krecic żeby odpaliła tak jak jak by sie zapowietrzała, ale na zimno jest ok. Komputer diagnostyczny pokazuje bląd numer 1335 Injection pump - no RPM signal from ECU. Kontrolka silnika zapala sie i gaśnie po chwili. Silnik pracuje bez zarzutów, nie gaśnie i nie ma prblemów z mocą. Jedynie trzeba długo krecić czasem nawet 20sek żeby odpalił. Czy to wina seleniody, czy raczej uszkodzenie pompy wtryskowej?
    Prosze o porade. Wymieniłem czujnik położenia wału korbowego (CKP).
  • Texa PolandTexa Poland
  • Poziom 15  
    A założyłeś oryginalny czujnik? Nowy, czy używany? Założyłeś go odpowiednio blisko. Sprawdź masowanie centralki.
  • Texa PolandTexa Poland
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Własnie też podejżewałem pompę, ale dziwny jest fakt że po odłączeniu czujnika temp cieczy chłodzącej jest lepiej. ????????

    Jesli jest wyrąbana pompa to czemu na zimno odpala bez problemu???

    Dodano po 3 [minuty]:

    I jeszcze jedno, błąd pojawia sie tylko przy zapalaniu i nie zawsze. Kontrolka gaśnie po kilku sekundahc po odpaleniu
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    To by było logiczne. A co myslisz o czujniku temp? Czemu jego odpiecie pomogło???
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Jasne, można to jakos naprawić , czy pompa na śmietnik? Próbowałeś kiedyś rozebrać pompe, od góry jest dekielek z elektroniką, a pod spodem ten czujnik o którum mówisz. Co radzisz?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 30  
    Z pompą do gościa co robi pompy.
  • Poziom 10  
    Aha, jest mały problem bo siedze w Anglii a tu sie takich rzeczy raczej nie robi, ale mam gdzie kupic pompę czyli trzeba bedzie wymienić. Dzieki, pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    witam

    mam trochę inny problem... na zimnym silniku przy prędkości ok 100km/h zapala się kontrolka silnika. wystarczy zdjąć nogę z gazu i znowu przyspieszyć, by zgasła. Tak dzieje się parę razy i problem znika. Silnik zachowuje się normalnie. Nie ma problemu z przyspieszeniem, ani z obrotami. Wymieniłem jak na razie olej i filtry, ale bez rezultatów... ma ktoś jakiś pomysł co to może być?? Silnik 1,7TD oplowski.... samochód Opel Astra II z 99roku.. pozdrawiam