Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router belkin - lacze multimedia - konfiguracja

07 Kwi 2008 15:41 66203 21
  • Poziom 2  
    Witam serdecznie. Zakupilem (w zasadzie moja rodzina zakupila bez konsultacji ze mna) router firmy belkin. Zakupilem, poniewaz siostra kupila laptopa i chce rozdzielic lacze miedzy swoj komputer stacjonarny, a jej laptopa (poprzez wi fi). I tu pojawia sie problem, bo mam problem z konfiguracja. Lacze to multimedia 6mb, wiec jest podlaczony przez modem z multimedii z moim komputerem. Teraz gdy podlaczylem kabel z modemu do routera, i dalej z routera kabel do komputera, to internet jest ale tylko na komputerze, ba na laptopie (wi fi) widzi router i ladnie sie z nim laczy, ale neta juz nie ma. Jezeli wylacze komputer i zrestartuje router to net pojawia sie na laptopie, a na stacjonarnym juz nie. I tak na zmiane. W czym lezy problem, jak mam skonfigurowac router by internet byl na stacjonarnym poprzez kabel i na laptopie poprzez wi fi? Wiele czytalem na forach o roznych ustawieniach routera, ale zaden konkretnie nie dziala. Wydaje mi sie, ze wszytsko jest dobrze podlaczone, bo innej mozliwosci nie mam. Ponizej dolaczam linki do zdjec routera, modemu i sposobu podlaczenia. Bardzo prosze o pomoc.

    Router belkin - lacze multimedia - konfiguracja

    Router belkin - lacze multimedia - konfiguracja
  • PCBway
  • Admin grupy komputery
    Lepiej daj nam screny z zakładek konfiguracji routera .
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Wygląda na to, że router jest nieodpowiedni. Dla pewności podaj jego model.

    Przewód od modemu musi być podłączony do portu WAN routera.
    W routerze na zdjęciu jest nim najprawdopodobniej modem ADSL (zdjęcie jest nieostre).
  • Poziom 2  
    tak, to zlacze szare w routerze to zlacze ADSL. ale niestety kabel z modemu multimedii do niego nie pasuje :/ Czy da sie to jakos skonfigurowac, zeby dzialalo? Bo w praktyce internet jest, ale nie na dwoch komputerach jednoczesnie... Model to "Belkin Wireless G ADSL Modem Router" - dokladnie ten: http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage.process?Product_Id=252506
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Nie da się - potrzebny jest router z portem WAN Ethernet (gniazdo RJ45).
  • PCBway
  • Poziom 13  
    witam, mam podobny problem z routerem belkina. Mam internet z Aster,modem terayon. W routerze mam 1 gniazdo na "connection to modem"(niech to bedzie gniazdo A) i 4 gniazda do podlaczenia komputerow (gniazda 1-4), gdy podlaczam kablem modem z routerem (gniazdo A) i 2 komputery w pozostalych 2 gniazdach na to przeznaczonych to router co chwile sie restartuje i nic z tego niema. Gdy podlaczam modem z gniazdem 1 i 2 komputery (gniazda 2 i 3) to wtedy router sie zalacza (nie restartuje sie co chwile) ale internet jest tylko w starym komputerze (w tym co juz byl podpiety do neta wczesniej) a w drugim (nowym) internetu niema.Co bym nie zrobil, jak nie podlaczyl to nie moze pobrac adresu IP ( wilga jest zalatwiona,wspoldzielenie adresu IP)
  • Poziom 24  
    -> Blacknigga
    Kolejność postępowania:
    1. Podłącz kabel od modemu z Astera do komputera i sprawdź przydzielone adresy IP (Start | Uruchom | cmd.exe) ZApisz je dokładnie na kartce bądź notatniku, szczególnie jesli są przydzielona na stałe
    2. przepnij kabel z modemu do dowolnego portu LAN routera i zaloguj się do niego
    3. Znajdź zakładkę WAN i przepisz tam odpowiednio poszczególne adresy (IP, maska, brama, DNS) Profilaktycznie można sklonować MAC karty LAN - na pewno nie zaszkodzi.
    4. Sprawdź ustawienia serwera DHCP, zwróć uwagę, aby nie dublowały się podsieci (jesli na WAN masz adres 192.168.2.x to w lanie musi być np. 192.168.3.x)

    Jeśli wszystko dobrze przepisałeś nie ma bata -musi działać
  • Poziom 1  
    Ja również mam problem z konfiguracją (stacjonarny i laptop),posiadam linksysa i nadal się "poce" z tym routerem. Czy konfiguracja w przypadku internetu z multimedii bedzie wygladac podobnie tak jak napisales?
    Błagam o pomoc!:) ps. wi fi
  • Poziom 24  
    Sorry Mysza20, ale ile razy można to samo pisać? Przy podziale internetu z kablówki czy ogólnie z DSLa (Netia, Neostrada itp.) nie ma najmniejszego problemu - dostawcy nie blokują podziału. U pozostałych może ale nie musi być blokowany podział - jest na to kilka różnych sposobów. Niemniej nic nie zaszkodzi poczytać jak problem rozwiązali inni i próbować, próbować, próbować. Sorry po raz kolejny ale czytanie ze zrozumieniem nie powinno boleć. Rozumiem, że każdy ma od kogo innego interenet i inny sprzęt ale ogólne zasady są takie same. Jeżeli przebrnięcie przez manualkę jest za trudne, może trzeba poprosić o pomoc kogoś, kto po prostu sobie z tym poradzi "od ręki"
    Nie czuj się urażony, powodzonka ;)
  • Poziom 13  
    soltys_w napisał:
    -> Blacknigga
    Kolejność postępowania:
    1. Podłącz kabel od modemu z Astera do komputera i sprawdź przydzielone adresy IP (Start | Uruchom | cmd.exe) ZApisz je dokładnie na kartce bądź notatniku, szczególnie jesli są przydzielona na stałe
    2. przepnij kabel z modemu do dowolnego portu LAN routera i zaloguj się do niego
    3. Znajdź zakładkę WAN i przepisz tam odpowiednio poszczególne adresy (IP, maska, brama, DNS) Profilaktycznie można sklonować MAC karty LAN - na pewno nie zaszkodzi.
    4. Sprawdź ustawienia serwera DHCP, zwróć uwagę, aby nie dublowały się podsieci (jesli na WAN masz adres 192.168.2.x to w lanie musi być np. 192.168.3.x)

    nie działa. Na 1 kompie wpisuje recznie ip dns itd itp i internet jest,a na drugim przy automatycznym pobieraniu IP wlaczajac internet wlacza mi sie wilga (czyli chce bym podzielil internet na 2 kompy). W polaczeniach sieciowych nie moge wejsc na ustawienia routera (raz mi sie udalo, ale wtedy znowu z adresem ip nie moglem dojsc zgody)
    Ip mam postaci 10.149.0.xxx, gdy zmienilem np na 10.149.1.xxx to nie dizalalo
  • Poziom 24  
    Nie działa, bo nie miało prawa działać. Czy wy rozróżniacie pojęcia sieci wewnętrznej (LAN), zewnętrznej (WAN) i związanych z tym zagadnień (kabel do odpowiedniego gniazdka w routerze, IP, itp.)?
    Skoro już dostałeś adres 10.149.0.xxx, i jakiś DNS to wpisz go, na Boga, w zakładkę WAN routera, niech Ci dzieli internet.
    Zamiast uskuteczniać własne filozofie, proponuję przeczytać ze zrozumieniem, co napisałem wczesniej i zastosować się do tego.
  • Poziom 13  
    no wpisywalem! jak wpisze ten adres ip to mi pisze ze jest juz on uzywany! i nie moge z niego skorzystac. A jak sam pisales "jesli na WAN masz adres 192.168.2.x to w lanie musi być np. 192.168.3.x", zmieniajac przedostatnia cyfre to wogole nie dziala. Po to jest to podforum dla poczatkujacych co nie maja pojecia zbytniego. Tobie sie wydaje ze piszesz zrozumiale, ale nie dla kogos kto ma slabe pojecie o tym
  • Poziom 11  
    spoko spoko

    wykonaj pnk 1 i zapodaj wyniki.....

    tylko ze w konsoli (tym czarnym oknie)
    napisz polecenie ipconfig
    wszystko co dotyczy polaczenia lokalnego
    to sa wyniki.....
  • Poziom 24  
    Pytałem czy odróżniasz WAN od LAN. I odp. nie uzyskałem.

    1. Odłącz od komputera stacjonarnego kabel od modemu.
    2. Podłącz drugi kabel z komputera do routera i zaloguj się(adres IP wg instrukcji 192.168.xxx.xxx,jeśli masz ustawione w roterze DHCP, to będzie to adres bramy, gniazdko dowolne spośród LAN1-4)
    3. W zakładce WAN routera wpisz adres IP, bramę i DNS, te, które były przypisane do komputera stacjonarnego (adres 10.149.0.xxx), ewentualnie ustaw automatyczne pobieranie adresu IP,jeśli tak było na stacjonarnym
    4. podłącz kabel od modemu do portu WAN w routerze
    5. podłącz drugi komputer kablem do routera do dowolnego portu LAN
    6. sprawdź czy działa internet
    7. jeśli nie działa, puść ping na router (brama, adres WAN), bramę WAN, bądź serwer DNS 194.204.159.1

    wklej, jak radził PeterW, wynik polecenia IPCONFIG
  • Poziom 13  
    już odróżniam, ale i tak jak ostatanio podlaczylem modem do WAN to neta nie bylo, a gdy podlaczylem do LAN to byl na 1 kompie, a na drugim w moje miejsce siecowe miałem dostęp do routera (malo prawdopodobne ale mialem jakims cudem) Dzis z kumplem probowalismy zrobic tak jak napisales powyzej ale nie moglismy sie zalogowac na router, probowalismy tez poprzez instrukcje krok po kroku (sciagnieta ze strony belkina) ale znowu byl problem bo nie chcial sie zalogowac na router, wpisujac adres 192.168.2.1 (taki byl podany wszedzie) nie chcialo sie polaczyc, dlaczego?

    soltys_w napisał:

    2. Podłącz drugi kabel z komputera do routera i zaloguj się(adres IP wg instrukcji 192.168.xxx.xxx,jeśli masz ustawione w roterze DHCP, to będzie to adres bramy, gniazdko dowolne spośród LAN1-4)

    a to moze nie mam ustawionego DHCP i przez to sie poprzez zly adres probuje logowac?

    wpisujac ipconfig mam :
    IP 10.149.0.131
    maska 255.255.0.0
    brama 10.149.255.254
  • Poziom 24  
    Widzę, że małymi krokami idziemy do przodu...
    IP, które napisałeś pobierasz automatycznie po podłączeniu się bezpośrednio do modemu kablowego czy masz przypisane na stałe wg umowy z dostawcą internetu?
    Jeśli pobierasz IP automatycznie, to nic nie zmieniaj w ustawieniach karty sieciowej, przepnij kabel łączący komputer z modem do routera, wybierz "napraw" w połączeniu lokalnym, zaloguj się do routera (adres IP bramy). W menu routera poszukaj opcji "clone MAC addres" , przepisz MAC (adres fizyczny karty sieciowej komputera, na którym masz internet) i kliknij Apply. Mając sklonowany MAC dla portu WAN przejdź do zakładki ustawień WAN i ustaw odpowiednio IP (pobieranie automatyczne bądź ustawienie sztywne - jak na karcie sieciowej).
    Jeśli IP masz wpisane na stałe przy dostepie do internetu, to zmień na pobieranie automatyczne i podepnij się do belkina. Jeśli nie pobierze adresu wybierz "napraw". Jeśli znów nie pobierze, to zresetuj router i znów napraw. Jeśli i to nie pomoże wpisz karcie sieciowej na stałe adres IP 192.168.2.2, maska 255.255.255.0 i loguj się do routera.

    Zrozum: jedyne słuszne miejsce końcówki kabla sieciowego idącego z modemu to albo karta sieciowa w kompie albo port WAN w routerze. Wpinając ten kabel do portu LAN routera siejesz tylko niepotrzebny zamęt i sam sobie komplikujesz sytuację; w ten sposób nie podzielisz internetu, co więcej - komputer sam nie będzie wiedział z którego serwera DHCP pobierać adres - z routera dostępowego Twojego dostawcy czy z Twojego belkina.

    Zachęcam do myślenia nad tym co w danej chwili się robi i co chce się osiągnąć - tak na ślepo to tylko niewidomych dzieci można narobić...
    Podłączając kabel z komputera do portu WAN w routerze też nic nie osiągniesz - najprawdopodobniej nie zalogujesz się do routera, zwykle ta opcja jest domyślnie wyłączona, o ile w ogóle dostępna w routerach.
  • Poziom 11  
    wylacz modem multimedii
    poczekaj 5 minut
    odepnij kabel sieciowy z modemu
    wlacz

    teraz zajmij sie konfiguracja routera

    zresetuj router (poczytaj w instrukcji)
    NAJLEPIEJ 2x

    podlacz kabel do kompa
    z instalacji plyty ustaw
    WAN IP AUTOMATYCZNE
    ustaw lacze wifi, zabezpieczenia
    zakoncz instalacje
    DOPIERO TERAZ podlacz kabel do modemu
    WAN>>>modem



    bedzie dzialac, ale ...
    pozostaja jeszcze 2 opcje
    ktore omowimy pozniej
  • Poziom 13  
    narazie trzeba przerwac, bo router jest spieprzony, nie moge sie zalogowac na niego, a plytki nie mam, podobno nie bylo ale niewiem
  • Poziom 13  
    udalo sie zalogowac na router. w zakladce wan wpisalem:
    IP 10.149.0.131
    maska 255.255.0.0
    brama 10.149.255.254
    dns 212.76.39.205 i 212.76.39.211

    w zakldace lan mam cos takiego:
    Router belkin - lacze multimedia - konfiguracja
    z poprawka ze status jest connection, jak robilem zdjecie to modem nie byl podlaczony do routera (gniazdo WAN)

    MAC sklonowany na tym drugim komputerze, bo na tym pierwszym po sklonowaniu i apceptacji strona sie nie wgrywala (konfiguracja routera) i neta tez nie bylo
    internetu dalej nie ma:/
  • Poziom 24  
    przy routerach belkina już tak jest, że nie tolerują logowania z dwóch komputerów jednocześnie - co zresztą jest jak najbardziej wskazane, bo można pomieszać ustawienia... sklonuj MAC tego komputera, na którym był internet.
    Spróbuj jeszcze, jak wcześniej radził PeterW ustawić automatyczne pobieranie IP w zakładce WAN.
    To musi działać
  • Poziom 13  
    ale jak klonowalem MAC tego kompa na ktorym byl internet to nie chcialo sie zastosowac, po kliknieciu w apply strona sie nie wgrywala a zmiany sie nie zachowywały, nie ma tam funkcji automatycznego pobierania IP, no chyba ze ja slepy jestem.
    Nie logowalem sie na obydwoch, z tego co pamietam to najpierw na jednym (komp-router-modem) a dopiero potem podlaczylem drugiego kompa. No chyba ze moze trzeba restartowac kompa?

    obrazek znikł ( nie przeczytałem o tych pkt:/) w zakladce lan wpisane mam:
    ip address 192.168.2.1
    maska 255.255.255.0
    dhcp server ON
    IP pool starting 192.168.2.2 przy czym tylko 4 pole moge zmieniac
    IP pool ending 192.168.2.100 j.w.