Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sharp LL-T17A4-B inwerter

Top Serwis 08 Kwi 2008 11:05 2217 7
  • #1 08 Kwi 2008 11:05
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Witam.Po włączeniu na chwilę pojawia się podświetlanie i znika.
    Po przelutowaniu całego inwertera ,odpalił i działał aż do ostygnięcia po czym sytuacja się powtarza.Wymieniłem elektrolity w iwerterze ,napięcia prawidłowe.

    0 7
  • #2 09 Kwi 2008 13:01
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Zauważyłem,że reaguje na podgrzewanie tranzystorów ,wtedy pojawia się podświetlanie .Wymieniłem tranzystory ale bez efektu.

    0
  • #3 09 Kwi 2008 17:54
    lisek
    Spec od monitorów

    Cytat:
    reaguje na podgrzewanie tranzystorów ,wtedy pojawia się podświetlanie

    podgrzewałeś same tranzystory czy większą powierzchnię inwertera ?
    -wymień elektrolity (mają być na 105st.C)

    p.s
    napisz na czym masz ten inwerter?
    -scalak i tranzystory

    0
  • #4 10 Kwi 2008 12:53
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Elektrolity oczywiście wymieniłem .Inwerter jest na układzie OZ 960G;tranzystory to 57C4F30I szt.4. Trafka posprawdzałem są sprawne.

    0
  • #5 10 Kwi 2008 17:46
    lisek
    Spec od monitorów

    schemat tego Oz9xx masz na
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic871083.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...ht=oz960&sid=deb3a4b201a4c8e683fabd92a850d051

    wymień kondki w ok. trafa. / lub coś z torem sprzz.wrotnego
    *patrz od "zimnego końca świetlówek " do scalaka
    może trzeba polutować co nieco

    p.s
    spróbuj podstawić świetlowki poniewaz nawet jedna niesprawna moze powodowac taki objaw.

    0
  • #6 10 Kwi 2008 22:10
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Właśnie ,elektrolity sprzęgajce wymieniłem ,takie dziwne smd 2x 2,3mikro,zastąpiłem nowymi z innego inwertera .Świetlówek nie mam czym zbadać ,jeszcze się nie przebranżowiłem się na ccd ,może a może odpuścić.Chciałbym z chonorem odejść ,więc proszę o pomoc.

    0
  • #7 10 Kwi 2008 22:15
    lisek
    Spec od monitorów

    Zamiast świetlówek (lub jednej z nich ) możesz podłaczyc obc. zastepcze
    kondek 33-47pF/2kV

    0
  • #8 16 Kwi 2008 15:24
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Zastosowałem się do wskazówki ,zamiast świetlówki dałem kondensator ,zapalił od razu ,po chwili z inwertera pojawił się dymek ,jeden z tranzystorów rozgrzał się do czerwoności ,wymieniłem na nowy.Jak na razie monitor działa na podłączonych wszystkich świetlówkach.
    Niepokoi mnie jednak sytuacja kiedy przełączam tryby pracy monitora na "office" słabsze podświetlanie ,wtedy świetlówki zaczynają mrugać po czym gasną.Najlepiej działa w modzie ''game" wtedy podświetlanie jest jaśniejsze i nie wyłącza się.
    Myślę ,że świetlówki się kończą i z tąd taki objaw.Ale może się mylę?

    Spację używamy po znakach interpunkcyjnych a nie przed. Proszę poprawić post. [dzimi]

    0