Witam Wszystkich
Mam prośbę o pomoc w budowie miernika częstotliwości do ALANA 87.
Wykonałem płytkę wg schematu z forum opartego o scalak 74HC393 i 7400.
Po pierwsze wg wskazówek kolegów powinienem wpiąć się w płytę radia w punkt TP3. Z tym że u mnie w tym miejscu jest rezystor. Podlutowałem sie pod dłuższą jego nogę ale na jego wyjściu nie mam oczekiwanej częstotliwości.
Po drugie podlutowałem się pod przełącznik modulacji.
Sygnał który uzyskuje z wyjść zmiany modulacji nie ma żadnej logiki.
Napięcie pływa w zakresie -3.2V do 4.35 V.
Nie wiem gdzie podpiąć masę w radiu. Chwilowo jest podpięta do obudowy ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie.
Nie mam jeszcze programu - piszę w bascom - bo walczę z licznikiem 393 i mam problemy ze zmuszeniem go do pracy.
Może ktoś z was dysponuje programem lub pomógł by mi w napisaniu algorytmu pomiaru pod ten scalak.
Serdecznie pozdrawiam
Piotr
Mam prośbę o pomoc w budowie miernika częstotliwości do ALANA 87.
Wykonałem płytkę wg schematu z forum opartego o scalak 74HC393 i 7400.
Po pierwsze wg wskazówek kolegów powinienem wpiąć się w płytę radia w punkt TP3. Z tym że u mnie w tym miejscu jest rezystor. Podlutowałem sie pod dłuższą jego nogę ale na jego wyjściu nie mam oczekiwanej częstotliwości.

Po drugie podlutowałem się pod przełącznik modulacji.

Sygnał który uzyskuje z wyjść zmiany modulacji nie ma żadnej logiki.
Napięcie pływa w zakresie -3.2V do 4.35 V.
Nie wiem gdzie podpiąć masę w radiu. Chwilowo jest podpięta do obudowy ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie.
Nie mam jeszcze programu - piszę w bascom - bo walczę z licznikiem 393 i mam problemy ze zmuszeniem go do pracy.
Może ktoś z was dysponuje programem lub pomógł by mi w napisaniu algorytmu pomiaru pod ten scalak.
Serdecznie pozdrawiam
Piotr