Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz unitra WS-503 pali bezpieczniki

Mat_91 08 Kwi 2008 18:42 12873 11
  • #1 08 Kwi 2008 18:42
    Mat_91
    Poziom 25  

    Witam!

    Posiadam uszkodzony wzmacniacz unitry WS-503, początkowo była spalona końcówka mocy jednego kanału, (nie grał to raz a dwa było przebicie na tranzystorze) wymieniłem za równo tranzystory końcowe jak i sterujące, elektrolity też, wzmacniacz zaczął działac ale po jakimś czasie (dokładnie po o koło godzinie testów) spaliły sie bezpieczniki na tylnym panelu (3,15A- bezpieczniki pomiędzy transformatorem a diodami prostowniczymi). teraz za każdym razem kiedy wymienię bezpieczniki to ja pali :| niezależnie od tego czy płytki wzmacniaczy są włożone czy nie :| Nie wiecie jaka może by przyczyna palenia sie tych bezpieczników??

    Proszę o pomoc! :cry:

    0 11
  • #3 08 Kwi 2008 18:59
    Mat_91
    Poziom 25  

    Płytki od końcówki audio :) właśnie sprawdzałem już te diody i tam jest ok... :|

    1
  • #4 08 Kwi 2008 19:02
    11111olo
    Poziom 43  

    Odłącz główny zasilacz od wszystkiego.
    Nie powinno spalić bezpieczników.
    Podłączaj po kolei płytki.
    Bedzię wiadomo z którą jest problem

    0
  • #5 08 Kwi 2008 19:16
    Mat_91
    Poziom 25  

    I nic... ;( Odłączyłem wszystkie płytki które dały się odłączyc i zobaczyłem błysk bezpieczników :| wina może leżec po stronie tych dużych elektrolitów ze diodami prostowniczymi??

    0
  • #6 08 Kwi 2008 19:23
    ion-tichy
    Poziom 31  

    A nie prościej użyć miernika, jeśli pali 3A bezpieczniki no to na pewno jest zwarcie w układzie. Z miernikiem w ręce to jest do znalezienia.

    1
  • #7 08 Kwi 2008 19:31
    Mat_91
    Poziom 25  

    Już wiem co :D tranzystory w końcówce mocy które wymieniłem znowu sie spaliły :| jak je odlutowałem to już nie pali bezpieczników :) wlutuje nowe i sprawdzę jaki będzie efekt :)

    0
  • #8 08 Kwi 2008 19:59
    arti13
    Poziom 32  

    Witam
    A jakie tranzystory dajesz na koncowe? Po wlozeniu nowej pary niezwlocznie wyreguluj prad spoczynkowy.
    POZDRAWIAM

    0
  • #9 08 Kwi 2008 20:11
    Mat_91
    Poziom 25  

    tranzystory to 2n3773. Z tego co czytałem na elce to najczęściej są stosowane zamiast za kd503 (choc te były by dużo lepszy, niestety raczej nie do zdobycia ;( ). Jeżeli wzmacniacz zadziała zadziała zabiorę sie za regulacje i jeszcze kilka małych "renowacji".

    0
  • #10 08 Kwi 2008 20:13
    arti13
    Poziom 32  

    DObrze to sa dobre zamienniki, myslalem ze stosujesz 2N3055 i dlatego pdaly ale skoro piszesz ze 2n3773 to ok :D

    0
  • #11 08 Kwi 2008 20:51
    Mat_91
    Poziom 25  

    No i problem :| po wylutowaniu uszkodzonych tranzystorów uruchomiłem jeden kanał i grał pieknie :) ale jak już wlutowałem tranzystory do drugiego kanału to przez chwile bezpieczniki sie nie palily ale w tym kanale było slychac bardzo głośne szumy (rosły przy zwiększaniu głośności) i po około 3 minutach bezpieczniki sie spaliły :| Winowajcami są na pewno te tranzystory, tylko teraz sie zastanawiam czy one były po prostu jakieś podróbki czy to ja je źle wlutowałem (w to wątpię, no ale...) :| jutro dalsze próby bo dziś już bezpieczników nie mam.

    0
  • #12 08 Kwi 2008 21:18
    arti13
    Poziom 32  

    Sprawdz jeszcze pare tranzystorow sterujacych.

    0