Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alarm - ciekawostka. Podpięcie syreny pod czujkę.

delires 08 Apr 2008 21:56 1848 3
Optex
    delires
    Level 16  
    Witam :D Chciałbym sobie zrobić tzw foto komórkę Używając bezprzewodowej czujki ruchu legacy visonic ltd (9V )i podłączyć ja od razu pod syrenę Spw 100 (9V satel)

Przy użyciu tych dwóch urządzeń chciałbym coś zdziałać tylko nie wiem jak sie podpiąć syreną pod czujkę i czy w ogóle istnieje taka możliwość, nie mogę nigdzie znaleźć schematu tej czujki, jedynie co znalazłem to

http://www.tlc-direct.co.uk/Technical/DataSheets/Visonic/Discovery.pdf

http://www.cuprimex.pl/Sygnalizator%20SPW-100.pdf

I z tego co myślę to może mógł bym się podpiąć pod napięcie które jest nadawane na urządzenie które wysyła sygnał z czujki do odbiornika
  • Optex
    pkhenr
    Level 32  
    jeżęli to wskrzesisz to musisz mieć odbiornik (koszty),Jeżęli natomiast chcesz to użyć tylko jeko detektor i podłaczyć do syreny to też niewarto bo gotowe urzadzenie juz z brzeczkiem (alarm lub gong ) kosztuje 20-30 zł.Chcęc podłaczyć Pir do syreny musisz mieć mocniejszy zasilacz i użyć przekaźnika do załaczania
  • Optex
    delires
    Level 16  
    pkhenr wrote:
    jeżęli to wskrzesisz to musisz mieć odbiornik (koszty),Jeżęli natomiast chcesz to użyć tylko jeko detektor i podłaczyć do syreny to też niewarto bo gotowe urzadzenie juz z brzeczkiem (alarm lub gong ) kosztuje 20-30 zł.Chcęc podłaczyć Pir do syreny musisz mieć mocniejszy zasilacz i użyć przekaźnika do załaczania

Ale chodzi mi o to że to u mnie leży bezużytecznie i chciałbym to tak wykorzystać. Do syreny mam osobny zasilacz 9v
    Zmacio
    Level 26  
    Sprawdź sobie skąd idzie sygnał na diodę LED ponieważ ona sygnalizuje zadziałanie czujnika. Jak już zlokalizujesz element z którego idzie na nią sygnał musisz zweryfikować, czy to "+" czy "-". Następnie należy zbudować układ na tranzystorze o odpowiedniej polaryzacji (jeśli sterowanie LED "+", to NPN, jeśli zaś sterowanie LED "-", to PNP). Układem tym z kolei wysterujesz przekaźnik, który będzie sterował syreną. Jeżeli nie wiesz o czym piszę jeśli chodzi o polaryzację tranzystorów, to po prostu kup sobie sygnalizator o którym pisał pkhenr.