Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Reanault Megane '00 przeskakuje gaz nie mozna jeździć

zakres 08 Apr 2008 23:09 2647 7
    zakres
    Level 10  
    Prosze o pomoc
    Posiadam Megane 2000r kombi 1,4 16v z instalacja gazowa
    ostatnio pojawil sie problem, gdy odpalam samochod i po jakims czasie 5-7 minut (pewnie i tak dlugo) przy odpowiedniej temp silnika przelacza sie na gaz , ale po paru minutach zaczynaja mrugac kontrolki od gazu i piszczec i samochod spowrotem przelacza sie na benzyne . wczesnie tylko sporadycznie to robil teraz juz wogole nie moge jezdzic na gazie ( ewentualnie 2-3km ) . Wiem ze mam sie udac do jakiegos gazownika ale nie o to mi chodzi, chce sie sam uporac z problemem
    Pozdrawiam
    ptaszek1975
    Level 30  
    Musisz go zdiagnozować.
    zakres
    Level 10  
    ptaszek1975 wrote:
    Musisz go zdiagnozować.

No wlansnie jestem laikiem jesli chodzi o samochody , i nie wiem od czego sie zabrac , czy filtry .... czy cos innnego
    Labobas
    Level 17  
    Instalka to sekwencja czy II generacja.W takich przypadkach to najlepiej podpiac kompa gazowego pod program do ustawiania.Wtedy moze sie okazac ,ze cs sie poprzestawialo,ktorys z parametrow.
    zakres
    Level 10  
    tak jest to sekwencja, ale duzo na ten temat nie napisze bo sie nie znam , moge tylko prosic o jakies porady
    milejow
    Level 43  
    zakres wrote:
    ptaszek1975 wrote:
    Musisz go zdiagnozować.

No wlansnie jestem laikiem jesli chodzi o samochody , i nie wiem od czego sie zabrac , czy filtry .... czy cos innnego

No wlasnie,kompletnie nie masz pojecia a chcesz zabierac sie za to sam.Tyle bezpiecznie,ze zabierac sie bedziesz do wlasnego auta,nikomu nie narobisz problemu tylko sobie.Sekwencja to bardzo zaawansowana instalacja,dodatkowo siedzi w tez dosc skomplikowanym silniku.,,Wkretakiem i probowka,, wiele nie zdzialasz.Lepiej daj zarobic specjalistom,robiac samodzielnie,koszty moga mocno wzrosnac
    zakres
    Level 10  
    milejow wrote:
    zakres wrote:
    ptaszek1975 wrote:
    Musisz go zdiagnozować.

No wlasnie,kompletnie nie masz pojecia a chcesz zabierac sie za to sam.Tyle bezpiecznie,ze zabierac sie bedziesz do wlasnego auta,nikomu nie narobisz problemu tylko sobie.Sekwencja to bardzo zaawansowana instalacja,dodatkowo siedzi w tez dosc skomplikowanym silniku.,,Wkretakiem i probowka,, wiele nie zdzialasz.Lepiej daj zarobic specjalistom,trobiac samodzielnie,koszty moga mocno wzrosnac

otoz wyglada to tak pojechalem do gazownika , stwierdzil on brudne filtry ktore zostaly wymieniione i nic to nie pomogle potem podlaczyl urzadzenie do skanowania sondy i stwierdzil ze wynienią sensor ciśnienia , mialem stary "..pressure ..13 chyba v" teraz mi zalorzyl Sensor ciśnienia gazu ELISA typ 2
    AE025 z tym ze jest on chyba 25 v czy w , mowil ze 13 juz nie ma i dlatego zaklada wiekszy i mocniejszy ,

no i to pomoglo !!!!!!!! jezdzilem na gazie 2 dni bez problemu i na 3 dzien cos sie zepsulo , tzn przelacznik w samochodzie przestal pokazywac stan gazu i czy lpg czy beznzyna , czasami mieszalo mu sie bo pokazywal ze nie ma gazu a jade na gazie i benzynie jednoczesnie , a teraz juz wogole sie nie wlacza jakby nie dostawal prądu !!!!

Dodano po 1 [minuty]:

Labobas wrote:
    Instalka to sekwencja czy II generacja.W takich przypadkach to najlepiej podpiac kompa gazowego pod program do ustawiania.Wtedy moze sie okazac ,ze cs sie poprzestawialo,ktorys z parametrow.

toz wyglada to tak pojechalem do gazownika , stwierdzil on brudne filtry ktore zostaly wymieniione i nic to nie pomogle potem podlaczyl urzadzenie do skanowania sondy i stwierdzil ze wynienią sensor ciśnienia , mialem stary "..pressure ..13 chyba v" teraz mi zalorzyl Sensor ciśnienia gazu ELISA typ 2
    AE025 z tym ze jest on chyba 25 v czy w , mowil ze 13 juz nie ma i dlatego zaklada wiekszy i mocniejszy ,

no i to pomoglo !!!!!!!! jezdzilem na gazie 2 dni bez problemu i na 3 dzien cos sie zepsulo , tzn przelacznik w samochodzie przestal pokazywac stan gazu i czy lpg czy beznzyna , czasami mieszalo mu sie bo pokazywal ze nie ma gazu a jade na gazie i benzynie jednoczesnie , a teraz juz wogole sie nie wlacza jakby nie dostawal prądu !!!!
    a2d2a2m
    Level 15  
    Odłącz na chwilę przewód masy od akumulatora i ponownie podłącz. Czasem i komputery od gazu potrafią się zawieszać. Jeżeli będziesz miał nadal problem z przełączaniem się z gazu na benzynę i na odwrót, to wymień świece i sprawdź przewody wysokiego napięcia. U mnie wadliwe świece powodowały przełączanie się z gazu na benzynę i to nawet co kilkanaście sekund. Wymiana świec i problemu nie ma.