Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zanika mi dźwięk na jednym kanale (sony 530ES)

aruś 09 Kwi 2008 00:00 1920 6
  • #1 09 Kwi 2008 00:00
    aruś
    Poziom 8  

    Witam
    Mam wzmacniacz sony 530ES i podłączone do niego dwie kolumny. Co jakiś czas (niestety coraz częściej) zanika mi dźwięk w prawej kolumnie (zawsze w prawej nigdy w lewej). Kiedy przekręcę gałką głośności prawie na maksa to dźwięk zaskakuje. Co to za objawy? To agonia wzmacniacza?

    0 6
  • #2 09 Kwi 2008 00:39
    godos
    Poziom 16  

    Witam prawdopodobnie masz przerwy na płycie. Sprawdż również kolumny, zmieniając je z lewej na prawą i z prawej na lewą stronę.

    0
  • #3 09 Kwi 2008 00:44
    aruś
    Poziom 8  

    Okablowanie i głośniki są ok. Wychodzi że to wina wzmacniacza. Dźwięk zanika z tunera, z cd, z komputera....... ze wszystkich źródeł.

    0
  • #4 09 Kwi 2008 02:05
    olaf x
    Poziom 30  

    Sprawdź na poczatek potencjometr.

    0
  • #5 09 Kwi 2008 21:16
    aruś
    Poziom 8  

    W jaki sposób sprawdza się potencjometr?

    0
  • #6 10 Kwi 2008 02:23
    olaf x
    Poziom 30  

    Np. odlutowujesz połączenia od nóżek i sprawdzasz omomierzem czy ścieżka oporowa nie ma zaników - czy omomierz pokazuje w sposób ciągły zmiane oporu podczas krecenia osią potencjometru.

    0
  • #7 12 Cze 2008 16:14
    matijen
    Poziom 10  

    Zimny lut - znany temat. Poszukaj przy przekaźniku na wyjściu wzmacniacza.

    A czy czasem nie załącza się dźwięk jak się uderzy w wzmacniacz ??

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo