Oskarr wrote: Jeżeli ktoś pracował z innymi sterownikami niż Siemens, to jestem przekonany na 99%, że nie wybrał by Siemensa gdyby nie musiał.
Simatic S7. Czy na pewno warto???
Powiem tak:
ja system S7 lubię i pracuje mi się z nim dobrze.
S7 ma szereg zalet nie występujących w sterownikach i software konkurencji.
1. Bardzo duża elastyczność zmian on-line. Podczas uruchamiania fabryki można uruchomić praktycznie pusty sterownik i wszystko, czego mu potrzeba, sukcesywnie dogrywać bez jego zatrzymywania. Co więcej - można dogrywać w trybie on-line duże partie programu sporządzone w międzyczasie off-line. (ku sprawiedliwości należy dodać jednak, że programy fail-safe trzeba przy każdej zmianie kompilować i wgrywać przy zatrzymanym sterowniku).
2. Dobry debugging. S7 przy podglądzie on-line pokazuje stany słów, flag itd. takie, jakie są w programie na etapie podglądanej linii (networka), a nie jak w niektórych innych sterownikach na koniec pętli bądź w przypadkowym miejscu programu.
3. Przyzwoity edytor. S7 szczęśliwie obronił się przed normą IEC i dzięki temu programy się pisze, a nie rysuje. Przy programowaniu w LAD i SFC program sam dba o rozmieszczenie graficzne elementów, a programista koncentruje się tylko na zależnościach logicznych. W każdej chwili można się przełączyć z LAD czy SFC na STL. W większości przypadków można 1 klawiszem przejść w drugą stronę.
4. dzięki temu, że S7 jest "assembleropodobny", uzyskuje się bardzo przyzwoite czasy realizacji pętli programu.
5. Warto docenić operacje logiczne na słowach. Nie każdy sterownik to potrafi.
Wady zaobserwowane:
Step 7 v. 5.4 jest dość mocno zabugowany. Stosunkowo często zdarzają się "zawieszenia" programu, zwłaszcza przy kompilacji programu fail-safe. W poprzednich wersjach tego nie było.
Nieprzyjemny edytor hardware. W przypadku modułów profibusa zmiana typu racka jest możliwa tylko przez wykasowanie całej stacji slave i powtórne jej zdefiniowanie.
Polityka Siemensa: nowe procesory, moduły itd. = nowa wersja Stepa. Nie uaktualniają bibliotek hardware dla starych wersji.