Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

System płatności realizowany za pomocą pastylki DALLAS.

monty_p 09 Apr 2008 22:22 1665 11
    monty_p
    Level 18  
    Witam!

Szukałem urządzeń wykorzystujący karty chipowe do realizacji płatności. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, który mógł by być nawet lepszy od kart, bo nie było by problemów z oszukiwaniem.

Ale do rzeczy...

Dosłownie chodzi o to, że mam myjnię samochodową i chcę wdrożyć na niej taki patent:

Klient wykupuje KARNET na mycia. Płacąc za kilka myć na raz, płaci W SUMIE mniej, niż gdyby kupił pojedyncze mycie auta - wiadomo, PROMOCJA :).
    Kasuję z klienta pieniądze i wręczam mu DALLASA.
    Wcześniej przykładam pastylkę do urządzenia i programuję ją. Chcę mieć możliwość dodania klientowi punktów, odjęcia tych punktów lub całkowitego wyzerowania ilości punktów. Sama pastylka może być wykorzystana jedynie jako klucz z unikalnym numerem seryjnym. Wszystkie dane dotyczące tego, ile punktów jest przypisane pastylce o konkretnym numerze seryjnym, powinno być przechowywane w urządzeniu, w jakiejś pamięci nieulotnej.
    Pasowało by też, żeby w urządzeniu był jakiś wyświetlacz, np. 2x16.

Przedstawiłem swój pomysł tutaj, bo na pewno jest ktoś, kto dobrze się zna na programowaniu mikro kontrolerów i cała zabawa sprowadzi się w większości do napisania odpowiedniego programu.

Jeżeli chodzi o zaprojektowanie i wykonanie płytek drukowanych to nie ma problemu. To akurat potrafię robić, nie czuję się na tyle mocny, żeby zrealizować to od strony elektronicznej a przede wszystkim programistycznej.

Projekt ten jest raczej uniwersalny. Można by go stosować wszędzie, gdzie się chce robić podobne akcje promocyjne. Pastylka DALLAS jest stosunkowo tania. Koszt 15zł za pastylkę to niewiele i nawet gdyby klient zgubił lub uszkodził pastylkę, nic wielkiego by się nie stało (poza oczywiście utratą punktów :D ).

Bardzo proszę o pomoc. Dla mnie jest to bardzo ważna sprawa. Nie widzę innego rozwiązania dla tego pomysłu.

Z góry dziękuję za odpowiedź i za pomoc w realizacji projektu.

Pozdrawiam
    Monty
    edberg
    Level 30  
    Firma w której pracowałem wykorzystuje sieć gsm do przesyłania stanów urządzeń oraz ich liczników. Dallasy wykorzystujemy dla serwisantów do autoryzowanego otwarcia urządzenia i innych czynności. Za dallasa płacimy 5 Pln (to tak na marginesie) Do pracy oraz wprowadzania nowych operatorów/serwisantów w system wykorzystujemy komputer oraz oprogramowanie i myślę żę wykorzystanie PC będzie w przyszłości praktyczniejsze a to dla tego że:
    Przy większej ilości klientów nie ma problemu z wielkością pamięci.
    Czytelniejsze menu ze względu na wielkość wyświetlacza/monitora.
    Łatwa zmiana np stawki z poziomu programu na pc / trudniej z poziomu µkontrolera.
    Możliwość prowadzenia statystyk oraz ewentualnego drukowania faktur.

Ogólnie uważam że program na Pc będzie bardziej uniwersalny a przede wszystkim łatwiej modyfikowany.
    Ale to tylko moje sugestie.
    esiuabek
    Level 18  
    Kiedyś tam..... Firma PROCAR (taksometry) wprowadziła programowanie swoich urządzeń na dallasie. Z tego co wiem (bo współpracuję z nimi) jak zapytasz ich o kod źródłowy programu to może się zgodzą na udostępnienie.
    monty_p
    Level 18  
    No tak, ale tu chodzi też o prostotę.
    W pamięci przechowywane by było tylko:
    1. SN DALLASA
    2. ilość punktów przypisana do pastylki.

Nie przewiduję gigantycznej ilości klientów :)
    Gdyby jednak to był problem, można by zastosować np kartę SD jako nośnik danych :)

jeżeli chodzi o zmianę stawek... :)
    Skoro klient doładuje powiedzmy 5 punktów (5 myć auta) to nawet jak w późniejszym czasie cena wzrośnie lub zmaleje, to klient i tak ma na koncie te 5 myć.
    edberg
    Level 30  
    Ok.
    Co zrobisz jak urządzenie zostanie uszkodzone i stracisz z niego dane tzn. ilość przypisów, klient dallas i punktów!?
    lelekx
    Level 30  
    Myślę, że do tego celu dużo bardziej przydatny będzie rodzaj SmartCard lub karty transponderowe. Pomysł z przechowywaniem punktów na Dallasie to nie jest zbyt dobry pomysł, co bardziej pomysłowi będą sobie doładowywali przez port równoległy w swoim PC :)
    Lepszym rozwiązaniem jest stworzenie bazy danych (nie istotne czy na uC czy PC) i przechowywanie w niej odpowiednich danych:
    - s/n pastylki, karty czy innego ustrojstwa
    - danych klienta (opcjonalnie)
    - ilości punktów
    i może jeszcze historii transakcji.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak każda baza danych, co jakiś czas powinna mieć zrobionę kopię zapasową. Przypadki się zdarzają, czasem może zabraknąć zasilania w najmniej odpowiednim momencie lub uC zapędzi się "w krzaki" przy wyładowaniu atmosferycznym i wyczyści tabelki z danymi...
    monty_p
    Level 18  
    edberg wrote:
    Ok.
    Co zrobisz jak urządzenie zostanie uszkodzone i stracisz z niego dane tzn. ilość przypisów, klient dallas i punktów!?

Szczerze mówiąc nie wiem :) Może gdyby było na SD to można by brać ze sobą do domu i kopiować ile sie da? :)

lelekx wrote:
    Pomysł z przechowywaniem punktów na Dallasie to nie jest zbyt dobry pomysł, co bardziej pomysłowi będą sobie doładowywali przez port równoległy w swoim PC

Punkty nie były by przechowywane na DALLASie. Dallas to tylko identyfikator. Punkty były by podpięte pod SN dallasa ale znajdowały by sie w bazie, w urządzeniu, które było by cały czas w moim posiadaniu. Nie ma szans, żeby ktoś cos mieszał :)

Myślałem o tym żeby zrobić to na karcie ale po pierwsze karty sa droższe a po drugie, nie znalazłem żadnych gotowych systemów, które by mi pasowały. Jeżeli znasz takie, to proszę, podaj mi linki do nich. Wiesz już o co mi chodzi, to może znasz gotowe rozwiązanie? :)
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    A nie taniej kawałek kompa i nr. klienta ?
    Postawił byś kompa z kawałkiem softu w delphi i klientowi wygenerował byś indywidualny nr. Klient podchodzi, wklepuje i pokazują się informacje jakich potrzebuje. I tyle.
    monty_p
    Level 18  
    nie, bo nie ma miejsca na kompa. :)
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    A jakiś tani notebook z allegro ?
    monty_p
    Level 18  
    ...uproszczę może temat :)

Dallas jako klucz z numerem seryjnym (nie korzystamy z wewnętrznej pamięci pastylki) + oprogramowanie na Laptopie.

Jest gdzieś jakiś gotowiec ??
    Program który by sczytywał SN z pastylki, wyszukiwał by ten numer w swojej bazie i już wiadomo który klient ile ma "kredytów"

:)
    Co Wy na to?
    monty_p
    Level 18  
    Dariusz Goliński wrote:
    ...postawił byś kompa z kawałkiem softu w delphi...

A czy dało by sie w tym Delphi zrobić program, który sczytywał by pastylkę i sam wyszukiwał by klienta w bazie??

Ja nie znam się na programowaniu :( sam tego nie zrobię.

...HELP :|