logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP DSL Pięć adresów IP jak podłączyć szósty komputer?

zaplonnik 10 Kwi 2008 13:11 1898 13
REKLAMA
  • #1 5014517
    zaplonnik
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    mam w firmie DSL 2Mbit
    dostaliśmy 5 adresów IP które są wykorzystane
    teraz potrzebujemy podłączyć do neta szósty komputer
    podam po kolei speedstream potem switch edimax w którym jedno wyjście jest jeszcze wolne
    jak to skonfigurować mamy jeszczwe HUB 3com (nie wykorzystany w tej chwili)
    Jeśli ktoś łopatologicznie mógłby mi wyjaśnić jak to zrobić byłbym wdzięczny
    niestety zostałem przez szefa "uraczony" ta robotą a jak widać po tym co pisze raczej pojęcia nie mam(chyba)

pozdrawiam i z góry dziekuję za wszystkie szybkie podpowiedzi
    dodam że przeglądałem forum ale jak do tej pory nie znalazłem rozwiązania swojego problemu

oczywiście w TP powiedzieli żeby wziąć jeszcze jeden DSL
  • REKLAMA
  • #2 5014686
    gjsob
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam
    Musisz zastosować router, który dokona translacji jednego z adresów publicznego na adresy w sieci lokalnej.
  • #3 5014740
    zaplonnik
    Poziom 12  
    a bardziej łopatologicznie?
  • Pomocny post
    #4 5014767
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Bardziej łopatologicznie raczej się nie da.

Kupujesz np. Linksys WRT54G port WAN podpinasz do modemu lub switcha i komputery do portów LAN routera.

Co jest na komputerach które obecnie działają za modemem z publicznymi adresami ?
    Nikt się jeszcze na nie nie włamał ...
  • REKLAMA
  • #5 5014780
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Tak jak kolega wcześniej radził: po pierwsze musisz mieć router.

Z tym że pytanie podstawowe czy każdy komp w firmie (6) w chwili obecnej musi mieć swój własny numer publiczny IP (dany przez TPsa)?
    Zapewne nie ale ... jeżeli tak, to tak jak TP mówi musisz mieć kolejny.

Jeżeli nie, to konieczny jest zakup routera gdzie w nim wykorzystasz jeden numer IP i rozdzielisz na inne kompy (w twoim przypadku minimum dwa). Wtedy te kompy będą miały inne (wewnętrzne) numery IP. A publiczny numer IP będziesz mógł przyporządkować tylko jednemu z nich.

W miarę zrozumiale czy jeszcze prościej - chociaż nie wiem czy się da :)?

Czy ten edimax to na pewno tylko switch?
  • #6 5017691
    zaplonnik
    Poziom 12  
    Edimax to na pewno tylko switch
    każdy ma przyznane własne IP
    oczywiście domyślam sie ze któryś trzeba podzielić
    kupiłem router D-Link , skonfigurowałem zgodnie z instukcją ale wpiąłem go za switchem podałem swoje IP i net działa, ale nie mogę się połączyć z innymi komputerami, oprócz tego z którym dzielę łącze
  • REKLAMA
  • #7 5017713
    chmuri
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    hmm może jest firewall włączony.Napisz jeszcze w jakim sensie nie możesz sie podłączyć ?? sprawdź czy jest możliwość pingowania tych komputerów.
  • #8 5018139
    zaplonnik
    Poziom 12  
    więc tak powyłączałem firewall i nic.........
    może źle podłączyłem?
    modem-switch-router(dzieli jeden ip na dwa kompy)
    problem z połączeniem z pozostałymi czterema komputerami w sieci
    łączą sie tylko te dwa z routera
    nie chce dzielić jednego ip na wszystkie bo spadnie transfer wszystkim
  • #9 5018218
    mbo
    Abyś mógł się komunikować z innymi komputerami wszystkie powinny być podłączone za routerem.
  • #10 5018231
    zaplonnik
    Poziom 12  
    czyli na tym jednym IP?
    mogę zaprośić na GG?
    3272791
  • #11 5018244
    corse
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Kolego ale jakim cudem na ci spaść transfer? sądzisz ze na każdy ip masz po 2mb? Nie!! ty masz 2 mb na wszystkie ip wiec nie ma różnicy czy podłączysz wszystkie pc przez router pod jeden ip czy każdy pc pod osobny ip...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 5018355
    zaplonnik
    Poziom 12  
    mbo napisał:

Co jest na komputerach które obecnie działają za modemem z publicznymi adresami ?
    Nikt się jeszcze na nie nie włamał ...

Nic ciekawego katalogi lamp które są udostępnione na stronie firmy także nie ma się raczej czego obawiać

chyba żeby ktoś skasował mi pocztę, to mogło by być przykre .......
  • Pomocny post
    #13 5018419
    mbo
    zaplonnik napisał:
    czyli na tym jednym IP?
    mogę zaprośić na GG?
    3272791

Tak - na tym jednym IP.
    Na GG nie mam czasu.
  • #14 5018582
    zaplonnik
    Poziom 12  
    ok już dział jak powinno

Podsumowanie tematu

✨ W firmie z łączem DSL 2 Mbit przydzielono 5 publicznych adresów IP, które są już wykorzystane, a pojawiła się potrzeba podłączenia szóstego komputera. Obecna konfiguracja obejmuje modem Speedstream, switch Edimax oraz nieużywany HUB 3Com. Problem polega na tym, że każdy komputer ma przypisany własny publiczny adres IP, a brak jest wolnego adresu dla nowego urządzenia. Rozwiązaniem jest zastosowanie routera, który wykona translację adresów (NAT), umożliwiając podłączenie wielu komputerów pod jeden publiczny adres IP. Router (np. Linksys WRT54G lub D-Link) podłącza się do modemu lub switcha na porcie WAN, a komputery do portów LAN routera. W ten sposób komputery otrzymują prywatne adresy IP i mogą korzystać z internetu przez jeden publiczny adres. Konieczne jest, aby wszystkie komputery były podłączone za routerem, co umożliwia komunikację między nimi i dostęp do sieci. Próba podłączenia routera za switchem z przypisaniem publicznego IP do routera działa, ale powoduje brak komunikacji z pozostałymi komputerami, jeśli nie są one za routerem. Obawy o spadek transferu przy podziale jednego IP są nieuzasadnione, ponieważ łącze 2 Mbit jest współdzielone na wszystkie urządzenia niezależnie od liczby adresów IP. Po poprawnym skonfigurowaniu routera i podłączeniu wszystkich komputerów za nim, sieć działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA