logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzeszczący kanał po wymianie potencjometru w WS 432 - co sprawdzić?

miso 15 Sty 2004 11:56 1437 10
REKLAMA
  • #1 476232
    miso
    Poziom 11  
    Potrzebuje pomocy...
    Wymieniłem potencjometr w WS 432 i jeden kanał mi trzeszczy, czy to wina potecjometra, czy moze byc cos jeszcze? Bardzo proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 476242
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    wymień elektrolity za i lub przedpotencjometrem. jesli dalej trzeszczy bycmozemasz wadliwy potencjometr. a jak dalej ci trzeszczy to wstaw jakis kondki szeregowo z potencjometrem np. 4,7/50
  • REKLAMA
  • #3 476243
    adamst1
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Trzeszczy przy regulacji czy cały czas?
    Jeżeli przy regulacji to prawie na pewno winny jest potencjometr, a jeżeli trzeszczy ciągle to sprawdź czy jest dobrze(pewnie, bez zimnych lutów) przylutowany.
  • REKLAMA
  • #4 477052
    miso
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuje wam za pomoc, zastosuje sie do waszych rad, trzeszczy tylko podczas krecenia potencjometrem, sprawdzę zimne luty, wielkie dzieki...
  • #5 477186
    Majger
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Nie jest to nowy wzmacniacz,więc nie sądzę abyś nowy potencjometr zdobył.Proponuję go wykąpać w benzynce ekstra i delikatnie naoliwić-musi hulać!.Powodzenia.
  • #6 477458
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Sa dostepne w handlu te potencjometry (moze nie w kazdym sklepie ale sa) - pamietaj o dodatkowaj "nodze" - Loud
  • REKLAMA
  • #7 477714
    Majger
    Poziom 19  
    CKsrv napisał:
    Sa dostepne w handlu te potencjometry (moze nie w kazdym sklepie ale sa) - pamietaj o dodatkowaj "nodze" - Loud
    Zgadzam się z kolegą CKsrw chciałem tylko miso podpowiedzieć, że ze sklepu nie znaczy po tylu latach od wyprodukowania nie zakurzony.Być może mylę się ale czy jeszcze produkują te potencjometry?
  • #8 477925
    Psemysuaf
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    w servisach rtv maja :) czyli gdizes musza krazyc
  • #9 478025
    Majger
    Poziom 19  
    U mnie też trochę ich leży(stare zapasy).Pytanie do kolegów z Krakowa-TELPOD jeszcze żyje? :roll:
  • #10 478401
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Ktos pisał ze sa z data 2002 czy 2003. Mozna poszukac.
  • #11 664688
    SzReQ
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    są dostępne potęcjometry na giełdzie elektronicznejw wrockq cena około 9zł orginalne TELPOD produkcja 2003,2004...i jak fajnie chodzą..!!!qpowałem ostatnio do ws442

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie potencjometru w wzmacniaczu WS 432 pojawiło się trzeszczenie na jednym kanale, które występuje tylko podczas regulacji. Przyczyną najprawdopodobniej jest uszkodzony lub zabrudzony potencjometr. Zaleca się sprawdzenie poprawności lutów, zwłaszcza pod kątem zimnych połączeń. Warto wymienić elektrolity znajdujące się przed i za potencjometrem oraz ewentualnie dodać kondensator szeregowy (np. 4,7 µF/50 V) w obwodzie potencjometru. Jeśli potencjometr jest używany i stary, można go wyczyścić benzyną ekstrakcyjną i naoliwić, aby poprawić jego działanie. Potencjometry do WS 432 są dostępne na rynku wtórnym, m.in. oryginalne produkcji TELPOD z lat 2002-2004, które można znaleźć na giełdach elektronicznych. W serwisach RTV również można je zdobyć, choć nie są już produkowane masowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA