Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Astra F nie jezdzi na benzynie

mskojon 12 Apr 2008 19:06 1987 14
    mskojon
    Level 31  
    Witam, jestem posiadaczem Opla Astry F 1.4 8V MPI (C14SE) z instalacją gazową. Problem jest taki że samochód w ogóle nie pracuje na benzynie, nie odpala, nie jeździ. Po odkręceniu plastikowej zaślepki z listwy wtryskowej, okazało się że nic nie leci, nie ma żadnego ciśnienia. Czyżby pompka była uszkodzona? W którym miejscu jej szukać?
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zapewne w sklepie z częściami zamiennymi. Po pierwsze to czy przy włączeniu zapłonu słychac przez chwilę charakterystyczne bzyczenie z tyłu samochodu ?. Po drugie możesz mieć przekaźnik odłączający pompkę przy pracy na gazie i to może być jego wina.
    mskojon
    Level 31  
    robokop wrote:
    Zapewne w sklepie z częściami zamiennymi.

Albo mnie nie zrozumiałeś albo masz dziwne poczucie humoru.
    Nie wiem w którym miejscu auta mam szukać pompki, żeby sprawdzić czy jest na niej napięcie.
    mskojon
    Level 31  
    Czyli jest tak jak podejrzewałem. Żeby się dobrać do tej pompy to trzeba odkręcić ten dekielek pod tylną kanapą i ta pompka tam będzie?
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Słychać tą pompę czy nie po zapłonie?
    mskojon
    Level 31  
    Nie wiem czy słychać bo nie wiedziałem skąd ma dobiegać dźwięk.
    Jutro pójdę na parking sprawdzić czy ją słychać czy nie.
    oczko69
    Level 12  
    witam w niektorych modelach astry f pompa paliwa nie pracuje po wlaczeniu zaplonu zaczyna pracowac w momencie "krecenia" rozrusznikiem. jak zdejmiesz ten dekielek pod siedzeniem to jest kostka na 4 piny , dwa przewody sa grubsze i to sa od zasilania pompy(brazowy i jesli dobrze pamietam to czerwony z niebieskim paskiem)
    mskojon
    Level 31  
    Na tym dekielku jest wtyczna z dwoma pinami, po zakręceniu rozrusznikiem pojawia się tam 12V, czyli przekaźnik i tak dalej jest ok. Ale czy jeśli posiadam instalację gazową to na przewodzie paliwowym nie ma jakiegoś zaworu który mógł ulec uszkodzeniu? Bo wygląda na to że to chyba pompka.
    ziempiotr
    Level 17  
    Ale jak ma instalacje gazową to sterownik od instalacji odcina wtrysk paliwa może tam jest problem? pozatym raz spotkałem sie z uszkodzeniem pompki paliwa polegający na uszkodzeniu wężyka gumowego przy pompce
    mskojon
    Level 31  
    Odcina wtrysk paliwa? W jaki sposób? Pompkę już zamówiłem, i to na 99% ona jest winowajcą, ponieważ napięcie jest a nie słychać żeby pompa pracowała.
    ziempiotr
    Level 17  
    Do wtrysku masz silnik na punkcie dochodzą 2 przewody o ile pamiętam czarny i niebieski jeden przewodzik sie wycina i puszcza przez sterownik gazu. Ale jeśli piszesz ze masz zasilanie na pompie a milczy to sprawa oczywista. Pompa kaput :)
    mskojon
    Level 31  
    Tak też jest ;) Byłem u mechanika i potwierdził moje przypuszczenia. Kupiłem wkład pompki na allegro i niebawem przyjdzie.
    Tylko nie wiem czy sam sobie poradzę z jej wymianą, czy w ogóle jest w tym cokolwiek trudnego?