Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Najprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstaw

Adrian_sekowski 12 Apr 2008 22:37 10761 55
Altium Designer Computer Controls
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Witam wszystkich

Od razu mówię że trochę przeszperałem forum i inne tematy ale wszystko co znalazłem to jakieś potężne przetwornice.

Mam ostatnio taką chęć na drobne majsterkowanie. Od tygodnia walczę teoretycznie z przetwornicą ale czas na praktykę. Posiadałem taki mały transformator co jest w zasilaczach do kompa i go rozwinąłem. Oczywiście nie mogłem rozebrać rdzenia i parę razy go uderzyłem szczypcami i po pękał ale w środku został czyli sie raczej nadaje.

Chcę zrobić prototypową przetwornicę do jakiegoś wzmacniacza samochodowego (później sie zrobi porządną ale ta jest do nauki na razie).

Jeśli ma ktoś chęć i czas mnie przeprowadzić przez ten temat krok po kroku to bardzo bym był wdzięczny. Wiem że potrzebuje najpierw jakiegoś układu do sterowania aby z +12v z akku zrobił nam +/- 12V na trafo. Ale ten etap na razie pomińmy.

Z demontażu tego trafa co było mam parę drucików i myślę że to wystarczy na razie. Mam dwa długie druty po 30cm, sześć sztuk drutu po 15cm i dwa po 20cm,a grubość nie mam pojęcia ale na oko to one są takie same ok 0,5mm średnicy - może trochę więcej. jak by sie uprzeć to te długie są minimalnie cieńsze a te krótsze są grubsze ale o jakies 0,1mm nie więcej.

Kto mi teraz powie jak mam z tego zrobić trafo np +/- 30 albo +/- 70v? Prąd oczywiście taki na jaki pozwolą te druciku co mam.

Mile widziany jakiś schemat aby zrobić sterownik do tego trafa ale nie muszą chyba być takie gigantyczne tranzystory po 10zł za sztuke. Proszę o informacje lub wskazówki co teraz robić dalej. :P
  • Altium Designer Computer Controls
    joy_pl
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zrobiłeś błąd, że zniszczyłeś trafo…

Na necie jest gdzieś przetwornica samochodowa w całości zrobiona z zasilacza ATX. Nawet trafa nie trzeba przewijać…
    Niema ona szokujących parametrów (chyba +/-35V) no, ale na takiej chyba ci zależy

Jak znajdę to dam linka…
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    właśnie będę wdzięczny bo ja szukałem też tego ale nic nie znalazłem. Czytałem o tym ale nic nie mogłem znaleźć. Nie martw sie znajdę następny zasilacz :D
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Ale mój transformator miał tylko jedno wyprowadzenie takie u góry wlutowane obok w płytkę. A na tym linku co podałeś są jeszcze dwa u dołu takie długie luźne a ja nie mam takich.
  • Altium Designer Computer Controls
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    No dobrze powiedzmy że chciałbym zrobić przetwornice z tego linku co podałeś teraz. http://mdcs.elektroda.net/carsps/carsps.html

Ale nie mam trafa. Myślę że będzie fantastycznie jak wytłumaczysz mi dokładnie jak mam zrobić tą przekładnię, ile drutów i jakie one mają być i co to ma wspólnego z grubością rdzenia.

Mój rdzeń pękł przy rozbieraniu bo dopiero teraz przeczytałem ze trzeba go podgrzać żeby klej puścił. więc napisz czy nadaje sie taki. On ma rdzeń w środku a te po boku odpadły.

Najprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstawNajprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstawNajprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstawNajprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstaw

Więc tak. Zdjęcia przedstawiają dwa rdzenie uszkodzone bo źle rozbierałem. Mam jeszcze jeden na nim pisze HL-4025B szukałem w necie aby poszukać jakie to ma zwoje w środku i czy nadaje sie bez rozbierania ale nic nie znalazłem. Jeżeli ktoś ma jakieś instrukcje jak to rozebrać to by było miło.

Z tego okrągłego rdzenia zrobi sie dławik tak jak pisało w linku ale druty są grube to użyje na przetwornice chyba ze są za krótkie.

Czy taki rdzeń co sostał w środku od tego ATX sie nadaje czy muszą być te boczne "skrzydełka"
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    no to kwestia trafa jest z łowy ;p Rdzeń powinien być cały (musi :P ) a to z 3 zdjęcia ?? czy mi się wydaje czy tylko brakuje wspólnego wyprowadzenia ?? (najważniejszego :P) , spróbuj je rozebrać ALE DOPIERO O WYGRZANIU W PIEKARNIKU/GARNKU
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Niestety. rdzeń ten duży był uszkodzony wcześniej miał małe pęknięcie i udało mi sie go rozebrać ale chyba sie nie nadaje...

Najprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstawNajprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstaw

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

Jeśli można prosić to chciałbym usłyszeć dlaczego w praktyce rdzeń nie może być pęknięty? Przecież uzwojenia są na środku a nie po bokach? To chyba nie przeszkadza aż tak mocno że mam jedno ramię peknięte. Jeśli wezmę to tak docisnę do siebie i mocno ścisnę cały rdzeń to powinno się normalnie przewodzić w tym rdzeniu to pole magnetyczne, prądy wirowe czy coś takiego. W końcu to ma być taka mała przetwornica do wzmacniacza 100w to czy to jest dużo? W przyszłości chce zasilić tym "wzmacniaczem co powstanie" głośnik GDN 25/80/1 jest to 8Ohm 80W więc potrzebuje ponad 160W przy 4Ohm
    joy_pl
    Rdzeń powinien być cały nie powinien mieć żadnych szczelin, jeśli tak jest to ok.

Dobrze opisaną przetwornicą jest AVT2732
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Czyli jeśli zbuduje taką przetwornice dokładnie jak jest tutaj http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2732.pdf razem ze sterowaniem transformatora i wyjściem to to będzie działało? A jaka jest różnica bo jest na pewno jak nawinę 5zw pojedyńczym drutem 1mm a podwójnym drutem 0,5mm?

Dodano po 31 [minuty]:

Więc cytuje:

"Trafo na rdzeniu ETD34, uzwojenie wtórne nawinięte jako pierwsze 2*12 zwojów DNE1,3 (1,3mm) i pierwotne nawinięte na nie 2*5 zwojów 3*DNE1 (1mm). "

Gdy nie posiadam takich ilości drutu z demontażu trafa o grubości 1mm, ale mam bardzo dużo o grubości mniejszej np 0,6 albo 0,8 mm to jaka będzie różnica jak nawiną jednym takim drutem a jak nawinę trzema jednocześnie?

Dodano po 46 [minuty]:

Mam kolejne pytania.

Rozebrałem to okrągłe co było w zasilaczu ATX i mam trzy rodzaje drutu. Czerwony i złoty najgrubsze ok 1mm. czerwony cieńszy ok 2,5mm dwa najcieńsze ok 0,25mm tak jak na fotce. Jeżeli ktoś posiada takie informacje co to są za grubości drutów to fajnie by było.

Jutro będę miał drugie takie coś okrągłego które rozbiorę też i będę miał już druty do nawinięcia uzwojenia jakiegoś. Ogólnie 8 drutów długości ok 30cm każdy i przekroju ok 1mm może 1,3 nie wiem.

Najważniejsze pytanie to to czy mogę nawinąć zamiast jednym drutem 1,3mm np dwoma 0,6mm. Co sie stanie jak sobie zażyczę i dam np trzy takie druty a nie dwa. Według mnie to tylko spowoduje większy prąd jaki będzie mogła przetwornica pobrać.

No i rdzeń. przecież to chyba jest różnica jak ja nawinę "uzwojenie wtórne nawinięte jako pierwsze 2*12 zwojów DNE1,3 (1,3mm) i pierwotne nawinięte na nie 2*5 zwojów 3*DNE1 (1mm). " na rdzeniu EDT34 a EDT44. Jaki to może być rdzeń?

joy_pl
    Lepiej dać cięższy drut w większej ilości niż jeden bardzo gruby...
    neo_dc
    Level 32  
    Poczytaj sobie -> efekt naskórkowości
    to co rozebrałeś okrągłe -> dławik
    Rdzeń nie może być pęknięty bo zmieniają się parametry transformatora ( tak w skrócie ), może pracować całkiem ok a może wcale, ale przy dzisiejszych kosztach złomu komputerowego to chyba lepiej całego poszukać...

Tego drutu będziesz miał raczej za mało, popytaj tam gdzie przewijają silniki lub idź na złomowiec. Cewki przekaźników, styczników to dobre źródło drutu :)

Drut możesz mierzyć suwmiarką lub mikrometrem.
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    No dobrze więc zaczynam tak.

Jakie musi być napięcie i do jakich kostek TDA aby w układzie mostkowym dały 100W dla 8Ohm. Zakładam że musi być 75V. Ale ile on prądu w takim razie potrzebuje? No załóżmy że 5A po stronie wtórnej. czyli pierwotna strona musi pobierać 5A razy przekładnia trafa.

Przykład:
    Uzwojenie pierwotne: cztery druty 1mm powiedzmy że trzy zwoje.
    Uzwojenie wtórne: osiem drutów 0,6mm powiedzmy że 15 zwojów.

Oczywiście napięcia symetryczne czyli zwoje też po dwa razy w pierwotnym i wtórnym.

Przekładnia n1/n2 = 3/15 więc napięcie pierwotne = 15V to napięcie wtórne 15V * przekładnia = 75V.
    Ale jak teraz prąd? Po wtórnej 5A czyli 5A * przekładnia =25A w uzwojeniu pierwotnym czy tak?

To jaki tranzystor pozwoli puścić przez siebie 25A prądu? Ale teraz coś mi nie gra bo P=U*I więc 25A*15V=375 Watt poboru z akumulatora??

Jeżeli moglibyście to trochę sprostować bo ja sie zgubiłem po drodze.

Dodano po 50 [minuty]:

Znalazłem że ten rdzeń co widać wyżej to EDT44 ze szczeliną 2mm - nadaje sie czy zlikwidować szczelinę trzeba?

Dodano po 3 [minuty]:

A prąd 25A spokojnie puści przez siebie BUZ11, BUZ12, IRFZ44, i podobne.

To jak w końcu z tym trafem powyżej dobre jest? Więcej czy mniej zwoi, mniejsze przekroje o ile?

Dodano po 50 [minuty]:

Kolejny pomysł z uzwojeniami skoro milczycie.

posiadam dużo drutu cienkiego więc może pierwotne dwa razy po osiem drutów i 3zwoje. Wtórne cztery dwa razy po cztery druty i 15zwoi? Grubość drutu w granicach 0,5mm

Która konfiguracja lepsza ta co podałem teraz czy ta co wyżej jest?

Czekam z nie cierpliwością na jakieś uwagi i rady.
    joy_pl
    Wszystko, o co się pytasz jest w linku, który podałeś.
    Pisałem tez wyżej, że rdzenie ze szczelina nie nadają się do tej przetwornicy...

Więcej czytaj to będziesz zadawał mniej pytań...
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Dobra ale pojechałeś mi. Wiem że ja mogę pisać tutaj podstawowe prawa i zasady działania transformatora ale wiedz że ja nie mam pojęcia czy pisze racje czy głupoty. Więc jakbyś mógł trochę Potwierdzać lub zaprzeczać moim teoriom co pisze to bym był wdzięczny.

Napisz dlaczego się nie nadaje rdzeń ze szczeliną. Nie będzie działało czy będzie działało gorzej?

Czyli nie ważne jakim zrobię drutem, ale ważne aby na 1mm² przypadały 2-3A. Czyli na wtórne jak chcę uzyskać 5A to mogę zastosować dwa druty o średnicy 1mm lub osiem drutów o średnicy 0,6mm. Nie wpłynie to zbytnio na przetwornice mam racje?

Mogę zrobić oba uzwojenia drutem 0,6mm czy uzwojenia pierwotne lub wtórne dać grubsze np 1mm?

Jeżeli mi ta przetwornica będzie działała to jeżeli chcę zrobić wzmacniacz mocy 160W na 4Ohm a 80W na 8Ohm to czy przy projektowaniu przetwornicy powinienem brać to pod uwagę? W czym to się zawiera ta moc? W tym że dam więcej przewodów na przetwornice i zwiększę możliwość przepływu większego prądu?

Jeżeli Przetwornica jest włączona to ona pobiera zawsze max ilość prądu z akumulatora czy to jest uzależnione od tego ile pobiera wzmacniacz? Czy jest sens nawinąć mniej uzwojeń w pierwotnym? Wtedy będzie większy prąd podawany do wtórnego tak?

A właśnie mam jeszcze pytanie kolejne. Jeżeli wszystko zależy od przekładni to jaka jest różnica

np
    pierwotne 4 wtórne 20 zwoi przekładnia 5
    pierwotne 20 wtórne 100 zwoi przekładnia 5

Tym razem proszę o normalną odpowiedz coś wnoszącą do tematu.
    joy_pl
    Po pierwsze znalazłem przypadkiem to, o czym mówiłem wcześniej…

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic10273.html

Ta przetwornica (AVT….) jest na rdzeniu bez szczeliny i na rdzeniu ze szczelina nie będzie działać (przynajmniej nie będzie działać tak jak powinna :) )

Kolega wyżej już napisał >> efekt naskórkowości prądu, czyli znaczenie jest pisałem lepiej więcej drutów o mniejszej średnicy…

Dla wzmacniacza klasy AB (czyli większości wzmacniaczy) zasilacz (przetwornica) powinien być o dwa razy większej mocy od wzmacniacza <teoretycznie
    W praktyce wystarczy jak będzie o ok. 20-30% większej mocy.

Adrian_sekowski wrote:

Jeżeli Przetwornica jest włączona to ona pobiera zawsze max ilość prądu z akumulatora czy to jest uzależnione od tego ile pobiera wzmacniacz? Czy jest sens nawinąć mniej uzwojeń w pierwotnym? Wtedy będzie większy prąd podawany do wtórnego tak?

To jest dokładnie opisane w tym artykule.
    W tabelce jest podana minimalna ilość zwojów uzwojenia pierwotnego.

Ostatnie pytanie
    Teoretycznie im więcej zwojów w uzwojeniu pierwotnym tym większa moc, ale musisz to wszystko jeszcze upchać w rdzeniu i poza tym rośnie rezystancja uzwojenia pierwotnego, co obniża sprawność.

A ja mam jedno pytanie do ciebie czytałeś w ogóle ten artykuł?
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Tak czytałem artykuł o tej przetwornicy. Teraz przeczytałem właśnie artykuł o tym trafie od ATX i rozmyślam.

jutro będę miał zasilacz i nowe trafo (z demontażu) spróbuje je rozebrać tak jak pisaliście. Jeżeli się nie uszkodzi to będzie fajnie ale gdzie ja tam zmieszczę tyle drutu?

Wstępnie przeliczyłem sobie to trafo z AVT2732 na druty które posiadam czyli 0,6mm ok 12m i wyszło że na wtórne muszę dać 10drutów a na pierwotne 18 drutów. Przecież to mi ledwo tam wejdzie a gdzie tu jeszcze 17zwoi tymi drutami - nie wykonalne. Mówię o tym małym trafie co jest w zasilaczy PC jako największe.

Chyba zrezygnuje i na pierwotne dam 3x drut 1mm, a wtórne jak sie zmieści dam 5* drut 0,6mm oczywiście na jedną stronę.

A jest możliwość zeszlifowania rdzenia (tych bocznych ścianek) i zlikwidowanie szczeliny czy wtedy będzie się nadawał? Bo to małe z zasilacza to niewypał
    neo_dc
    Level 32  
    Nie jestem specjalistą od przetwornic, ciągle nie mogę się zabrać za zbudowanie mojej pierwszej... ale mogę ci podpowiedzieć jak dobrze rozbierać rdzenie :)

Potrzebujesz
    - mały metalowy kubek lub rondelek
    - olej ( spożywczy taki zwykły - będzie już na straty )
    - 2 pary kombinerek lub grube rękawice kuchenne
    - coś czym wyjmiesz trafo z rondelka

Robisz:
    - najpierw rozklejasz te taśmy co trzymają rdzeń
    - zalewasz rondelek olejem tak, by trafo było całe zanurzone
    - gotujesz około 15 minut
    - wyjmujesz i rozdzielasz trafo - klej pięknie puszcza :)

Czasem trzeba mocniej pociągnąć za połówki rdzenia ale 'z wyczuciem' Jeśli nie idzie to gotujesz dalej :)
    Olej wylewasz.
    Czekasz aż trafo ostygnie.
    Trafo suszysz papierowym ręcznikiem - b. dobrze wchłania olej :)
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Jeszcze zanim podejmę decyzje to jeżeli w projekcje jest tak:

pierwotne 3x drut 1mm 5 zw a wtórne 1x drut 1,3mm (ogólne pole powierzchni 4,71mm i 2,6533mm)

a ja mam dwie opcje:

pierwotne 3x drut 1mm 5zw a wtórne 2x drut 1mm (ogólne pole powierzchni 4,71mm i 3,04mm)
    lub
    pierwotne dać 9x drut 0,6mm a na wtórne 5x drut 0,6mm. (ogólne pole powierzchni 5,0868mm i 2,826mm)

Jeżeli moglibyście napisać czym to się będzie w praktyce różniło od siebie to by było cudnie myślę że raczej dobrze to obliczyłem i jeśli ktoś ma doświadczenie to czy upchnę to w tym rdzeniu od zasilacza.
    joy_pl
    Tego czy „upchniesz”, nikt tobie nie powie. To zależy od tego jak nawiniesz, od staranności…
    Ostatnie rozwiązane będzie najlepsze. Jeszcze raz powtórzę -> efekt naskórkowości prądu.
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Więc nawinąłem dziś pierwszą przetwornice. Rdzeń nie z ATX ale też z zasilacza PC wielkość ta sama. Niestety brakło drutu i drugie to nie weszło tam tyle i tak.

Wszystko na drucie chyba 0,6 (jutro zmierzę). Pierwotne 2x 4zw 6 drutów na stronę. Całe pierwotne 12 drutów 0,6mm. Wtórne 2x 11,5zw (brakło do 12zw :D) trzy druty na stronę. Całe wtórne 6 drutów 0,6mm.

Ogólna przekładnia 2,875. Teoretyczne napięcie max wtórne 43,125v przy pierwotnym 15V.

Jak myślicie jaki prąd z tego wyjdzie poboru i wtórny? mało drutów to będzie sie chyba grzał.

Czytałem efekt naskórkowości. Kolega mi mówił że napięcie po przefiltrowaniu nie jest równe napięcie trafa *√2. Przy tej częstotliwości napięcie się nie podniesie czy to prawda?

Oto fotki. Górne wyprowadzenia to GDN na dole dłuższe to pierwotne a krótsze to wtórne. A czy mogę to podłączyć to jakiegoś innego rafa np9V zmiennego i zobaczyć co wyjdzie czy spali się tamto trafo bo to moje dużo prądu pociągnie.

Jakie macie zdanie o takiej przekładni i ilości zwojów i drutów.?

Najprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstaw Najprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstaw Najprostsza przetwornica w celach edukacyjnych od podstaw
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Posiadam dla was całkowitą rewelacji, a zwłaszcza dla większości z was na pewno. Mam nadzieję, że ktoś to doceni za wkład czasu pracy (prawie 6h)

Przerobione płytki z pdf do druku w kolorze czerni. Odbicia lustrzane są już. Tylko drukuj i kseruj.

Plik zawiera:

- Płytka drukowa do przetwornicy CAR-AUDIO projekt ATV2732
    - Płytka wzmacniacza mostkowego na TDA7294 projekt AVT2736
    - Płytka drukowa do rewelacyjnego filtra dolnoprzepustowego z regulacją cięcia pasma (wycięty z projektu do TDA1562Q - sprawdzony)

Niestety nie szło zapisać w pdf. Plik w formacie CDR. Robiłem programem CorelDRAW X4 wersja testowa więc każdy sobie ściągnie go tak jak ja na 15 dni.

Aby nie było że ściągasz w ciemno i marnujesz swoje punkty to tu masz podgląd.
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    No to dlaczego nic nie wiedziałem? tyle czasu robiłem :D. Ale w też jakimś dzikim formacie jest. Tak czy inaczej jak ktoś chce to ja mam ale w formacie takim bardziej dostępnym
    joy_pl
    Pliki można otworzyć za pomocą programu Protel i chyba jeszcze jakiegoś programu...
    30 dniową wersje może pobrać każdy ze strony producenta.

http://www.altium.com/
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    pierwsza próba uruchomienia przetwornicy niestety poszła nie tak jak chciałem

efekt: spalone oba irfz44n. ani razu nie zapaliła się zielona dioda led cały czas czerwona. bezpiecznik na plus 25A zasilane z zasilacza 23A. irfz44 z podkładkami izolującymi od radiatora. nóżki uzwojenia wtórnego w górze czyli nie podłączone.

Jaki powód? coś nie tak. Wylutowany układ scalony z zasilacza czy gdyby on był zepsuty to by coś działało? Rezystory oki, kondensatory też. trafo tak jak wyżej. 11zw wtórne 4zw pierwotne. przewody 6mm sie lekko nagrzały przez te 2s.

Jutro kupie nowe irfz44 ale jak sprawdzić czy wszystko działa jak teraz sie spaliło? Może bez trafa włączyć ale czy będzie świecić dioda zielona czy też czerwona? I najgorsze że tyle co zdążyłem zmierzyć to napięcie na wtórnym rosło rosło a potem przestało na 18 i sie salił.

Może muszę na akumulatorze bezpośrednio działać?

Dlaczego się spaliły irfz44n skoro mają 49A a bezpiecznik był 25A i nic mu nie było. http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irfz44n.pdf
    Adrian_sekowski
    Conditionally unlocked
    Więc miałem zwarcie tam co jest czerwona dioda i jej plus do masy. Ogólnie paliła się czerwona cały czas bo odwrotnie wlutowałem kolory. Wymieniłem IRFZ44 na nowe zlikwidowałem minimalne zwarcie.

Chyba źle zrobiłem trafo bo jak wepnę żarówkę pod dwa skrajne a nie ten wspólny to nie świeci a jak dam między ten wspólny i skrajny to zaczyna się zażyć ale gaśnie bo zasilacz za słaby jest.

Tak nawinąłem jak na rysunku Krótsze do pierwotne a dłuższe wtórne przekładnia 11/4 pierwotne o połowę większy przekrój niż wtórne.

Oczywiście wszystko w jedną stronę nawinięte.

Nie wiem dlaczego ale po wymianie irfz44 na nowe wszysko niby działało. zapalała się zielona dioda i świeciła jakieś 5s potem strzelało tak lekko w zasilaczu i załączała się czerwona dioda. Parę razy tak sie działo. Przekręciłem potencjometrem w prawo o 90st i przestało tak robić ale spaliły się IRF44 znowu. Ogólnie coś nie działa mi to cudo. NIe wiem może trafo żle nawinięte nie 4zw tylko 5 musi być? albo nie wiem czemu. bezpiecznik sie spalił 15A i IRF też bezsens. dlaczego one się palą bo to jest coś nienormalnego.

Jak sprawdzić napięcie na wtórnym? czy dobrze jest nawinięte. podpinałem w sumie chciałem podpiąć żarówkę taką na 22V 60W ale nie zdążyłem bo był bezpiecznik spalony. zmieniłem go z 15A na 20A ale już były spalone irfz.

Czekam na konkretną pomoc. Czy to wina sterownika?