Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Karcher - pulsujący strumień wody.

elvisab 13 Apr 2008 19:00 9979 6
    elvisab
    Level 11  
    Witam

Mam problem z myjką HD 799 S. Strumień wody nie jest ciągły tylko wyraźnie drga. Częstotliwość drgań jest na tyle duża że widać tego ale słychać że dźwięk wydawany przez wodę jest przerywany, drgania czuć również na lancy. Nie jest to złudzenie, praca jest wyraźnie inna. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale w dniu w którym się to zaczęło skończył się płyn w zbiorniku na płyn myjący. Dolałem nowego płynu i uzupełniłem wodą. Po chwili pracy nowy płyn został zaciągnięty do myjki co wyraźnie widać, poza tym zaczęła lecieć piana więc wszystko chyba jest ok. Dolany płyn był wcześniej przeze mnie używany więc to chyba nie jest problemem. Ogólnie myjka pracuje bez problemów, ciśnienie można regulować, piana leci, jedynie tylko wyraźne drgania podczas pracy, niezależne od ciśnienia. Uprzedzam że zasilanie jest w pełni sprawne, sprawdziłem są wszystkie fazy, ciśnienie doprowadzonej wody jest wysokie. Nie wiem co się mogło stać. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    Coolbit
    Level 18  
    Może do dyszy wylotowej dostał się jakiś śmieć, zwiększa sie ciśnienie i czuć bardziej drgania które pochodzą od pompy.
    elvisab
    Level 11  
    Sprawdziłem na 2 różnych dyszach, zawsze to samo.
    pawlik92
    Level 11  
    Witam! Widzę że temat ucichł... A jednak mnie zainteresował, ponieważ mam identyczny problem, a żadnego podobnego nigdzie nie znalazłem i nie chce już nowego tematu zakładać... Kiedy myje moja myjką karcher to cały wąż, jak i pistolet drgaja... A ciśnienie wydaje mi się ze jest mniejsze... Na obydwuch dyszach dołączonych do zestawu jest identyczny obiaw... Niewiem czym to może być spowodowane... Stało się to tak samo z siebie... Proszę o pomoc!! Pozdrawiam pawlik92
    elvisab
    Level 11  
    Powodem była uszczelka która wpadła do jednego zaworu zwrotnego. Jedna z uszczelek w głowicy sparciała i została zassana do zaworu, zablokowała się w takim miejscu że zawór się nie domykał i nie było sprężania. Moja myjka ma 3 tłoki a pracowała tylko na 2 stąd te drgania. Rozebrałem myjkę, bardzo prosta sprawa, wyjąłem uszczelkę, przeczyściłem i działa bez problemu.
    pawlik92
    Level 11  
    Dziękuje bardzo za podpowiedź!! :) będę musiał spróbować to u siebie... Mam nadzieje że się uda... Pozdrawiam pawlik92
    mhajduk1
    Level 1  
    Jeżeli pulsuje strumień wody - prawdopodobnie zapchana dysza w lancy. Rozwiązanie, ja założyłem lance vario i pod ciśnieniem od strony wylotu przeczyściłem lance min -max, aby paprochy i bród wyleciał drugą stroną - pomogło. Co jakiś czas tak sobie czyścić można i będą lance zawsze działały.