logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pocket Pod Line6 - uszkodzenie po podłączeniu zasilacza 9V, co robić?

jackpop 15 Kwi 2008 01:59 2915 3
REKLAMA
  • #1 5031802
    jackpop
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam.

Pocket pod? Jest to takie małe urządzonko firmy Line6 i jest to multiefekt, powiedzmy preamp.

Rozładowały mi się baterie, postanowiłem pierwszy raz podłączyć do zasilacza. Miałem jakiś w domu, sprawny, to użyłem. Polaryzacja jak na http://www.santiamusic.com/onlinestore/pic_products/1186829150ins01.jpg
    czyli 9V prądu stałego z minusem na szpikulcu. Taki też podłączyłem i... Trzask, iskierki i smród spalenizny. Poodłączałem i niestety dwudniowe urządzonko mi umarło. Zmiana baterii, podłączanie do kompa, nic nie daje znaku życia.

Czyżbym wyjarał płytkę? Bezpiecznik chyba tak się nie zachowuje? Nie odpisał mi jeszcze sprzedawca co z gwarancją ale czuję, że skoro nie używałem oryginalnego firmowego adaptera Line6 [a nigdzie nie jest napisane, że muszę] to i tak nie mam podstaw do żadnego "warranty" jak to piszą amerykanie.

Co o tym sądzicie? Jest sens ewentualnie wysyłać i narażać się na koszty, stratę czasu a urządzonko na pewno i tak poleci do kubła? Otwierał nie będę bo dopiero utracę gwarancję.

PS. Zrozumiem, jeżeli nikt nie ma doświadczenia z tym modelem, ALE pewnie jesteście obcykani z tego typu delikatnym sprzętem żyjącym samymi scalakami więc proszę o jakiekolwiek sugestie cóż czynić i czy zbierać na nowego...
  • REKLAMA
  • #2 5031803
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Wg mnie wysyłaj urządzenie śmiało do serwisu z dopiskiem że padło po dwóch dniach . Po urządzeniu nie widać co w niego wtykałeś. Wysyłasz do serwisu urządzenie a nie zasilacze i wtyczki jakie masz, skąd więc będą wiedzieć co było przyczyną.
  • REKLAMA
  • #3 5031805
    jackpop
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Nie wiem, bo nie mają pewności czy nie podłączyłem tam bardziej smaż-prawdopodobnego źródła lub złej polaryzacji? Zresztą nie powinna wtedy zadziałać jakaś blokada dla kretynów typu dioda Zenera albo bezpiecznik dla dużych prądów?

http://line6.com/support/thread.jspa?threadID=30178&tstart=0
    tutaj piszę na oficjalnym forum jako jackpop [jak tutaj]

Cytat:
    Our DC-1 Power Supply specs are as follows:

Input: 120VAC 60Hz
    Output: 9.6VDC 200mA
    Center Pin Negative

If your power supply matched these specs then the Pocket POD should have been fine. The warranty on your POD is 90 days so you should contact your local service center or distributor and let them know what happened. They can arrange a replacement for you.

Gość Line6Miller chyba mnie pocieszył ale mówi o jakiś 90 dniach a to przypadkiem nie jest prawo amerykańskie?

No i chciałbym dodać jedną rzecz. Ten sprzęt jest całkiem rzadki na polskim rynku i najbliższy service wymieniony na stronie line6 jest chyba w Anglii czy gdzieś tam.[/quote]
  • #4 5033200
    Marek2006
    Poziom 29  
    Ocena: 58
    Mi się wydaje, że jednak podłączyłeś odwrotną polaryzację (być może zasilacz jest źle oznaczony). Jest pewna szansa, że w środku jest dioda zabezpieczająca, tylko nie szeregowa a równoległa do gniazdka (o odwrotnej polaryzacji). I być może ta dioda się spaliła (dostała zwarcia). Tym niemniej jednak bym to spróbował wcześniej oddać na gwarancji. Tego typu urządzenie powinno mieć takie zabezpieczenie. Jeśli Ci nie wymienią, to można spróbować zajrzeć do tego i zobaczyć, czy przy samym gniazdku nie ma spalonej diody (albo, czy nie widać innych znaków spalenizny).

Marek
REKLAMA