Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Ducato 2.8 JTD drżenie pedałów sprzęgła i hamulca

kubus21 15 Apr 2008 20:10 9431 16
    kubus21
    Level 17  
    Jak w temacie , czuć mocne drżenie obu pedałów , nie cały czas ale bardzo często .
    Są momenty że przestaje , ale już coraz rzadziej .
    Oczywiście ze skrzyni wydobywają się dziwne dźwięki metaliczne i szarpie silnikiem przy gaszeniu .
    :(
    Teraz tylko się zastanawiam czy bardziej obstawiać docisk i łożysko oporowe czy raczej koło dwumasowe ?
    Dodam że lekkie huczenie se skrzyni wydobywało się od momentu stłuczki jaką miałem tym autem jakieś 7 miesięcy do tyłu , i od tamtego czasu po prostu sobie tylko huczało .
    Przeniosłem z usterek. [MS]
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Poduszki silnika i skrzyni sprawdzone?
    Ja bym obstawiał ich przeciążenie i uszkodzenie w trakcie kolizji. Jeśli to była tylko stłuczka i nie ruszone są punkty mocowań.
    Michu10
    Level 32  
    adam7009 ma rację odprężenie mogło by pomóc
    niutat
    Level 36  
    Witam
    poza tym co napisali koledzy sprawdź czy w oleju nie ma opiłków metalu.
    kubus21
    Level 17  
    W oleju ale od czego ?
    Poduszki wymieniane nie dawno , więc ich sprawdzenie raczej nic nie pomoże , ale i tak sprawdzałem i są ok .
    A to nie może mieć nic wspólnego z sprzęgłem ?
    Dziwne odgłosy się z niego wydobywają , a nie było ich od początku zaraz po stłuczce , tylko teraz się pojawiły .
    klimosz
    Level 18  
    Myśle że krzyżyk postawić trzeba nad sprzęgłem.Szarpanie przy gaszeniu(koło dwumasowe)pozdrawiam Janusz.
    niutat
    Level 36  
    Pisałem o oleju bo kiedyś spotkałem się z przypadkiem gdy podczas stłuczki skrzywił się wodzik w skrzyni biegów i też mocno hałasowała, w oleju było sporo opiłków bo jakieś zębatki zahaczały o siebie.
    kubus21
    Level 17  
    Ale skrzynia raczej nie sprawia żadnych problemów , biegi lekko chodzą i dźwięk wydobywa się ewidentnie z okolic sprzęgła .
    Co do koła dwumasowego to podobno w Ducato go niema , ja się tak dobrze nie znam ale tak mi powiedział i mechanik , i koleś w sklepie z częściami do Ducato .
    Pawel wawa
    Kolego odpręż poduszki a nie sprawdzaj, po wymianie też!
    klimosz
    Level 18  
    Na poczatku postu wspomniał Pan o możliwości uszkodzenia koła dwumasowego?Nie sprawdzałem czy ma czy nie tylko myślałem o przyczynie zakładając że smochód posiada koło dwumasowe.

Widocznie te stuki nie dochodzą od sprzęgła skoro biegi wchodzą dobrze.
    pozdrawiam Janusz. :Fade-color
    kubus21
    Level 17  
    Poduszki były odprężone , bo tydzień temu był cały silnik wyciągany z powodu alternatora , więc to na pewno nie wina poduszek .
    Co do koła masowego to dalej sam nie wiem czy jest w tym silniku , więc nie wiem czy nie szukać dalej .
    Pawel wawa
    Jeśli nie poduszki skrzyni to zwróciłbym uwagę na podporę wału, krzyżaki, one też lubią dawać takie wibracje. Niedokręcona lub naderwana podpora również potrafi "stukać"
    łyda
    Level 2  
    a jak mi sciaga na prawo,to co to moze byc?

Dodano po 1 [minuty]:

jak ktos bedzie niech odpisze bede zagladal
    zigi76
    Level 11  
    TEn motorek nie ma koła dwumasowego, i dzięki bogu - bo za małe pieniądze można kupić nowe sprzęgło VAleo. Paweł WAWA - podpora wału ? w tym aucie - jedyna podpora to podpora półosi prawej mocowana do korpusu silnika. wymieniłbym sprzęgło - bo nie czy nie pękł docisk przy stłuczce- napisz czy te edały drżą przy swobodnym stanie czy przy wciśnięciu? sprzęgło tam jest wyciskowe wiec każdą krzywizne poczujesz - moze któraś tarcz hamulcowa też jest podkrzywiona?.
    Pawel wawa
    Nie wiem o czym pomyślałem, ale fakt faktem,ze autko ma przedni napęd, pewnie myślałem o jakimś innym busiku z tylnym napędem.
    Dzięki Kolego zigi76 że wychwyciłeś i poprawiłeś, choć post raczej archiwalny
    kubus21
    Level 17  
    Drżenie samo z czasem ustało , wygląda na to że to ewidentnie sprzęgło jest strzelone , bo często się z niego dziwne odgłosy wydobywają i ustają jak się wciśnie pedał sprzęgła , ale na razie to zostawię aż nie padnie całkiem , nie jeżdżę tym autem w żadne dalekie trasy , więc z naprawą w razie czego nie będzie problemu .
    :)
    Od wypadku jest zrobione 45 tyś . padło już wiele innych rzeczy a sprzęgło nadal śmiga , choć juz się powoli kończy bo wystarczy że minimalnie nie wcisnę pedału w podłogo , to biegi już zgrzytają , ale trzeba je dobić do końca .
    ;)