Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mini elektrownia słoneczna-pomysł

ChorryPiotter 16 Apr 2008 15:19 3836 10
    ChorryPiotter
    Level 1  
    Pomyślałem sobe: skoro Waldek Ś. jedzie w stronę światła, to dlaczego nie można ustawić silnika, podłączyć scalaka i panel słoneczny i resztę(sory, ale mam 13 lat i się za bardzo nie znam na elektronice)Wtedy taka "elektrownia" przesuwałaby się za słońcem.

Dodano po 59 [sekundy]:

czy by to zadziałało i czy można by było coś w energię zaopatrywać
    Sabre
    Level 18  
    Oczywiście, że zadziałałoby, powiem więcej tak się robi :). Tylko, że w przypadku ogniwa słonecznego w zasadzie nie jest potrzebny już żaden czujnik, ponieważ wyznacznikiem właściwej pozycji może być napięcie na ogniwie bądź baterii ogniw.
    Bartess
    Level 12  
    Najłatwiej to chybaa na jakimś mechaniźmie zegarowym oprzeć i tyle.
    lord_dagoth
    Level 25  
    Bartess wrote:
    Najłatwiej to chybaa na jakimś mechaniźmie zegarowym oprzeć i tyle.

Rozwiń troche bardziej swoją myśl... bo nie do końca rozumiem o co mogło Ci chodzić -.-
    k4m3l
    Level 14  
    Bartess gdyby slonce wschodzilo i zachodzilo o tej samej porze caly rok to ten pomysl bylby idealny ale przeciez godziny z dnia na dzien sa rozne wiec nie ma szans powodzenia twoj pomysl
    Bartess
    Level 12  
    k4m3l:
    Masz rację, że wschodzi o różnych porach ale zauważ, że azymut Słońca jest np. o godzinie 10 rano taki sam w zimie jak i w lecie (+/-20minut co wynika z eliptyczności orbity). Różnica polega jedynie na wysokości Słońca nad horyzontem.
    Robisz oś obrotową biegunową (oś zgodną z osią obrotu Ziemi - najprościej to po prostu celujesz osią w gwiazdę polarną).
    Na tej osi mocujesz panel, ale również na zawiasie jakimś by można było ustawiać kąt pomiędzy panelem a samą osią - zmiana konieczna ze względu na zmianę wysokości Słońca nad horyzontem - pory roku :wink: Ten kąt akurat wystarczy pewnie zmieniać raz na miesiąc.
    I co dalej? no i w osi obrotu trzeba by wsadzić jakiś układ zegarowy lub przekładniowy lub jakiś inny, który będzie obracał osią obrotu z prędkością 1 obrotu/dobę. Oczywiście nie cały czas bo po tygodniu kable by się poskręcały. Generalnie chodziłoby o to by np co godzinę oś została obrócona o 15° albo co pół godz o 7,5° albo co kwadrans o 3,75°. I tak np do godziny 21.00 po czym mechanizm obracałby się o do położenia początkowego, powiedzmy na godzinę 4.00. To tylko pomysł - nie pytajcie mnie jak to wykonać - Wy tu jesteście specami :wink:
    Jeżeli ktoś nie łapie o co mi chodzi z ta osią wycelowaną w biegun i kątem pomiędzy panelem a osią to naszkicuję i podeślę :D

Pozdrawiam
    Minner
    Level 19  
    Matkas wrote:
    Wiecie ,ale w sumie to by bylo chyba Perpetum Mobilen ;)
    Nie, bo musisz dostarczać energię z zewnątrz
    Yacek_64
    Level 10  
    Idea dobra !
    W praktyce nie opłaca się robić systemów nadążnych. Wykazano że, koszty urządzenia, eksploatacji itd. nigdy się nie amortyzują.