Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5412 szum w głośnikach

jkoval 16 Apr 2008 18:59 1641 5
    jkoval
    Level 10  
    Witam serdecznie
    Na początek powiem że mój Radek jest już sprawny, przy okazji naprawy wykonałem opisywaną na forum modyfikację Petermana. Nie wymieniłem jeszcze tranzystorów końcowych BD 649,650 i sterujaceych nimi BC 238B.Mimo to znacznie poprawił się dzwięk , soprany delikatniejsze mniej metaliczne , ogólnie brzmienie się ociepliło.
    Jednak nie podobają mi się dwa zjawiska.
    1. Po włączeniu wzmacniacza w kolumnach słychać cichutki szum w obu
    kanałach i w głośniku wysokotonowym i niskośredniotonowym bez
    względu na położenie potencjometra wzmocnienia i w stanie bez
    sygnału z jakiegokolwiek zródła.
    2. Na wyjściu na kolumny występuje napięcie stałe ok. 7mV.

Pozdrawiam i bardzo proszę o sugestie co do przyczyn tych zjawisk.
    ml
    Level 29  
    7mV to wartość do przyjęcia i nie ma sie czym przejmować. Szumy mogą być spowodowane przez wiele elementów w torze. Proponuję na wstepie zmienić tranzystory w torze m.cz. na BC550C/BC560C - najlepiej oryginalne Philipsa - prawdopodobnie da to poprawę
    Micharlito
    Level 35  
    Możesz również sprawdzić zasilacz i jego kondensatory.
    jkoval
    Level 10  
    Sprawdzałem napięcie stałe na wyjściu drugiego mojego wzmacniacza NAD C320 i wynosi -3mV dla jednego +2mV dla drugiego kanału.
    W Radku -7mV i -10mV w drugim kanale.
    Czy to może wynikać z różnicy wzmocnień tranzystorów końcowych bądz sterujących czy różnicowych ?
    Co do tego przydzwięku to chyba faktycznie muszę sprawdzić kondensatory filtracyjne.
    W preampie pracują tranzystory BC413B.One chyba nie wprowadzają szumów ?
    Myślałem o wymianie kondensatorów elektrolitycznych w torze sygnału na nieelektrolity. Jakich najlepiej użyć ?

Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.
    Radiowiec 2
    Level 31  
    Witam ! Osobiście polecałbym kondensatory tantalowe . Jakość ich jest proporcjonalna w stosunku do ceny . Ja tak Tuningowałem Toscę AWS 303 i efekt był bardziej niż zadowalający . Pozdrawiam !
    jkoval
    Level 10  
    Dzięki
    Mam pytanie do wszystkich którzy wymieniali tranzystory końcowe na BDW 93C,94C.
    Czy dobieraliście je jakoś w pary , np. pod względem wzmocnienia?

Dodano po 0 [sekundy]:

Dzięki
    Mam pytanie do wszystkich którzy wymieniali tranzystory końcowe na BDW 93C,94C.
    Czy dobieraliście je jakoś w pary , np. pod względem wzmocnienia?