Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alcatel One Touch 501

iNTELL 16 Sty 2004 10:42 2487 11
  • #1 16 Sty 2004 10:42
    iNTELL
    Poziom 30  

    Witam, mam taki telefon, który pewnego dnia zgłupiał. Działo się tak że uruchamiał się i wszystko cacy, ale jak go stawiałem na ładowarke to chwile poładował (czasem dłużej) i przestawał. No i dzisiaj (po około pół roku :D) się za niego wziąłem. Wyjąłem go z pudełka i włączam, klasycznie sie nie włączył - pusta bateria, postawiłem go na ładowarke, też zero śladu ładowania. Potem zmierzyłem napięcie na ładowarce - 15V - wydaje mi się że normalne bo normalnie ładowarka ma dawać 12V ale te 3V pewnie maleje przy obciążeniu. To podładowałem baterie sztucznie ładowarką od nokii i telefon się uruchomił. Ale dalej z ładowania nici. No to wziąłem zasilacz 12V od kompa i podpiąłem, ujrzałem wskaźnik ładowania baterii i wszystko cacy. ale telefon poleżał całą noc i podłączam go pod zasilacz i nie rusza, z baterii która była wystarczają co naładowana te pare godzin temu też ie rusza, zmierzyłem napięcie na baterii - 2,7V czyli za mało. Ale tak sobie podłączyłem telefon pod zasilacz raz jeszcze, oczywiście nic nie drgnęło, ale tag go zostawiłem i poszedłem na śniadanie, wracam a tu wskaźnik że bateria sie ładuje i telefon się włącza, czy ktos spotkał sie z taką usterką ??

    0 11
  • #2 16 Sty 2004 17:36
    jerry77
    Poziom 26  

    Są cztery najczęściej występujące powody usterki:
    1.soft v123
    2.uszkodzona bateria
    3.uszkodzona ładowarka
    4.pada ptwl (układ odpowiedziałny za zasilanie)

    0
  • #3 16 Sty 2004 17:42
    iNTELL
    Poziom 30  

    no to tak, ładowarke wyeliminowałem, bateria to może może, ale zmieniłbym soft na nowszy, tylko czy mógłbyś mi najnowszy soft na tego GSM'a dać ?? Albo ewentualnie podać mi swój numer gg ??

    0
  • #5 17 Sty 2004 20:13
    iNTELL
    Poziom 30  

    Dzięki, soft zauktualizowałem i wszystko okej, ale czytając posty na elektrodzie że napięcie ładowania to czasem nawet 20V dałem na ładowarke zasilacz 15V telefon zrobił bzz i teraz dzieją sie jaj po włożeniu baterii (miga podświetlenie) czasem non stop chodzi vibra, ale telefon sie nie uruchamia, i nawet sie nie łąduje, chyba padł układ od voltage, dobrze myśle ??

    0
  • #6 17 Sty 2004 20:26
    jerry77
    Poziom 26  

    Dobrze myślisz, trochę przesadziłeś z napięciem. Myślę, że przy okazji poszło jeszcze parę drobniejszych elementów. Zbadaj dokładnie płytę, ale nie wiem czy coś jeszcze z niego będzie...

    0
  • #7 18 Sty 2004 18:55
    iNTELL
    Poziom 30  

    Zbadam, musze tylko wyrwać hotair i zwłoki jakieś do transplantacji układu. I wiem już jedno, nigdy nie będę się stosował do końa do rad zawartych na elektrodzie (chodzi o napięcie).

    0
  • #8 19 Sty 2004 13:21
    SlaweK
    Poziom 43  

    Ha, ha, ha ! Ostrzegałem Cię na priv a Ty umoczyłeś.

    to 20V nie wydało Ci się za dużo ? Trzeba się było domyślić że ten pomiar mógł być tylko bez obciążenia. Trzeba było zapytać ile tam jest pod obciążeniem czyli z podłączonym telefonem a i to nie zawsze będzie miarodajne. Nikłe szanse by fon jeszcze podziałał ale próbuj, do odważnych świat należy !

    SławeK

    0
  • #9 19 Sty 2004 13:33
    SlaweK
    Poziom 43  

    Ha, ha, ha ! Ostrzegałem Cię na priv a Ty umoczyłeś.

    to 20V nie wydało Ci się za dużo ? Trzeba się było domyślić że ten pomiar mógł być tylko bez obciążenia. Trzeba było zapytać ile tam jest pod obciążeniem czyli z podłączonym telefonem a i to nie zawsze będzie miarodajne. Nikłe szanse by fon jeszcze podziałał ale próbuj, do odważnych świat należy !

    SławeK

    0
  • #11 01 Lut 2004 20:20
    SlaweK
    Poziom 43  

    Tak. Na innej elektronice, z Allegro. :lol: Jakos nie wierzę byś sam to naprawił po takim uszkodzeniu .

    SławeK

    0
  • #12 01 Lut 2004 21:12
    iNTELL
    Poziom 30  

    No może i na innej elektronice ;), ale starą udało się zreanimować, co najciekawsze była uszkodzona tylko dioda SMD (pisze na niej B41) muszę się tylko dowiedzieć co to za dioda bo aby sprawdzić czy tylko to padło musiałem ją zaporzyczyć ze sprawnej elektroniki.

    0
  Szukaj w 5mln produktów