Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zamek szyfrowy ATmega 16 Bascom

buli196 17 Kwi 2008 12:31 5663 26
  • #1 17 Kwi 2008 12:31
    buli196
    Poziom 11  

    Cześć. Prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu, a mianowicie mam problem przy konfiguracji klawiatury. Nie moge ręcznie wpisać kodu np. 1234, tylko program sam dobiera mi kod ( caly czas podaje jedna liczbe"1", tak jak bym ja cały czas wpisywał) kod wtedy jest ustawiany na 1111, ale jeżeli zmienie wartość na "k=2" w miejscu zaznaczonym w kodzie to program będzie dobierał same 2 kod wtedy "2222", jak wpisze 3 to wtedy kod bedzie "3333"
    Prosze o pomoc jeżeli ktoś ma jakieś sugestie.
    Dodatkowo dodaje schemat klawiatury
    kod programu

    Code:

    ********************************************
    '1) Konfiguracja
    '********************************************
    $regfile = "m16def.dat"                                     ' informuje kompilator o pliku dyrektyw wykorzystywanego mikrokontrolera
    $crystal = 1000000                                          'częstotliwość mikrokontrolera


    Config Lcd = 16 * 2                                         'Wielkość wyświetlacza LCD
    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Porta.2 , Db5 = Porta.3         'konfiguracja pinów
    Config Lcdpin = Pin , Db6 = Porta.4 , Db7 = Porta.5         'dla wyświetlacza
    Config Lcdpin = Pin , E = Porta.1 , Rs = Porta.0            ' LCD

    Config Pinc.7 = Output                                      'konfiguracja pinów portu C dla klawiatury
    Config Pinc.6 = Output                                      '
    Config Pinc.5 = Output                                      '
    Config Pinc.4 = Input                                       'piny klawiatury
    Config Pinc.3 = Input                                       '
    Config Pinc.2 = Input                                       '
    Config Pinc.1 = Input                                       '

    Config Pinb.0 = Output                                      'diody led




    Config Pinb.1 = Output                                      '
    Config Portd.0 = Output                                     'przekaźnik
    Config Pind.0 = Output                                      '

    K1 Alias Portc.5
    K2 Alias Portc.6
    K3 Alias Portc.7
    W1 Alias Pinc.4
    W2 Alias Pinc.3
    W3 Alias Pinc.2
    W4 Alias Pinc.1
    Przek Alias Portd.0                                         'ustawienie aliasów dla portu przekaźnika
    Led_r Alias Portb.0
    Led_g Alias Portb.1

    Set Led_r
    Set Led_g
    Set Portc.4
    Set Portc.3
    Set Portc.2
    Set Portc.1
    Set K1
    Set K2
    Set K3


    Declare Sub Sprawdz_kod                                     '
    Declare Sub Menu                                            '
    Declare Sub Czas_otw                                        'deklaracja procedur
    Declare Sub Zm_kodu
    Declare Sub Klawiatura                                      '
    Declare Sub Odczyt_kodu
    Declare Sub Zamek
    Declare Sub Zly_kod


    Dim Temp1 As Byte                                           '
    Dim Temp2 As Byte                                           '
    Dim Przycisk As Byte                                        '
    Dim Czas As Byte                                            '
    Dim K As Byte                                               '
    Dim Z As Byte                                               ' definiowanie zmiennych
    Dim Liczba_1 As Byte                                        '
    Dim Liczba_2 As Byte                                        '
    Dim Liczba_3 As Byte                                        '
    Dim Liczba_4 As Byte
    Dim Znacznik As Byte                                        '
    Dim N As Byte                                               '
    Dim T As Byte                                               '

    '********************************************
    '2) Pierwsze uruchomienie
    '********************************************
      Cls                                                       ' Czyszczenie Lcd
      Locate 1 , 5                                              'ustawienie napisu w pierwszym wierszu na piatej pozycji
      Lcd "Hello"                                               'wyświetlenie na wyświetlaczu napisu HELLO
      Cursor Off
      Wait 1
      Readeeprom Liczba_1 , 2
      Waitms 15
      If Liczba_1 = 255 Then
       Locate 1 , 3
       Lcd "Pierwsze"
       Locate 2 , 3
       Lcd "uruchomienie"
       Wait 2
       Call Zm_kodu
       Else
       Call Menu
      End If
      End
    '********************************************
    '3) MENU
    '********************************************
    Sub Menu
    Cls
    Lcd "1) Otwarcie"
    Lowerline
    Lcd "2) Zmiana kodu"
    Cursor Off
    Call Klawiatura
    Wait 1
      Select Case Przycisk
        Case 1 : Call Odczyt_kodu
        Case 2 : Call Sprawdz_kod
     End Select

    End Sub






    '********************************************
    '4) ODCZYT KODU DO OTWARCIA ZAMKA
    '********************************************

    Sub Odczyt_kodu

       Cls
       Lcd ">> PODAJ KOD <<"
       Cursor Off
       Locate 2 , 6
       Cursor Blink

    N = 1

    Select Case N

    Do
          Case 1:
          Call Klawiatura
          Readeeprom Liczba_1 , 2                               'odczytanie wartości z komórki pamieci eeprom
          Locate 2 , 6                                          'o adresie 2 i wpisanie jej do zmiennej Liczba_1
          Waitms 250
          Lcd "*"
          Waitms 250
          Incr N                                                'zwiększenie zmiennej N o 1
             If Przycisk = Liczba_1 Then                        'instrukcja sprawdzajaca czy
                                               'wciśnięty przycisk jest taki sam
                                               'jak zapisany wczesniej w pamięci
                   Znacznik = 1
             End If

          Case 2:
          Call Klawiatura
          Readeeprom Liczba_2 , 3
          Locate 2 , 7
          Waitms 250
          Lcd "*"
          Waitms 250
          Incr N
             If Przycisk = Liczba_2 Then
                   Znacznik = Znacznik + 1
             End If

          Case 3:
          Call Klawiatura
          Readeeprom Liczba_3 , 4
          Waitms 250
          Locate 2 , 8
          Waitms 250
          Lcd "*"
          Waitms 250
          Incr N
             If Przycisk = Liczba_3 Then
                   Znacznik = Znacznik + 1
             End If

          Case 4:
          Call Klawiatura
          Readeeprom Liczba_4 , 5
          Locate 2 , 9
          Waitms 250
          Lcd "*"
          Waitms 250
          Incr N
             If Przycisk = Liczba_4 Then
                   Znacznik = Znacznik + 1
             End If

               N = 0
    End Select
    Waitms 10

    Loop Until N = 0

                  If Znacznik <> 4 Then
                    Cursor Off
                       Znacznik = 0
                     Call Zly_kod


             End If

                   If Znacznik = 4 Then
                          Cursor Off
                             Znacznik = 0
                          Call Zamek

                   End If
                      End Sub


    '********************************************
    '5) KLAWIATURA
    '********************************************

    Sub Klawiatura
    For T = 1 To 3
    Przycisk = 0

     Do
     For K = 1 To 3            '<--------------------w tym miejscu mam problem
        If K = 1 Then           
        Reset K1
          Elseif K = 2 Then
          Set K1
          Reset K2
             Elseif K = 3 Then
             Set K1
             Set K2
             Reset K3
          End If



     If W1 = 0 Then
          Temp1 = 1
          Exit For
                Elseif W2 = 0 Then
                      Temp1 = 4
                      Exit For
                            Elseif W3 = 0 Then
                            Temp1 = 7
                            Exit For
                                  Elseif W4 = 0 Then

                                  Exit For

     Else
     Next K
     End If

     For Z = 1 To 2
     If Temp2 = Temp1 Then
          If K = 1 Then
          Przycisk = Temp1
                Elseif K = 2 Then
                Przycisk = Temp1 + 1
                      Elseif K = 3 Then
                      Przycisk = Temp1 + 2
          End If
          Else
          Temp2 = Temp1
     End If
     Next Z
     Loop Until Przycisk <> 0

     Temp1 = 0
     Temp2 = 0

     Set K1                                                     '
     Set K2                                                     'ustawienie poziomu wysokiego
     Set K3                                                     '

    Next T
     End Sub Klawiatura



    '********************************************
    '6) ZMIANA KODU
    '********************************************

    Sub Zm_kodu

    N = 1
    Cls
    Lcd "PODAJ NOWY KOD:"
    Cursor Off
    Lowerline
    Cursor Blink
    Waitms 10


    Select Case N
    Do

       Case 1:
       Call Klawiatura
       If Przycisk < 10 And Przycisk > 0 Then
             Locate 2 , 1
             Waitms 250
             Lcd Przycisk
             Waitms 250
             Liczba_1 = Przycisk
             Writeeeprom Liczba_1 , 2                           'zapisanie w pamięci eeprom cyfry
                                             'wciśniętej przez uzytkownika
             Waitms 15
             Incr N
       End If

       Case 2:
       Call Klawiatura
       If Przycisk < 10 And Przycisk > 0 Then
             Locate 2 , 2
             Waitms 250
             Lcd Przycisk
             Waitms 250
             Liczba_2 = Przycisk
             Writeeeprom Liczba_2 , 3
             Waitms 15
             Incr N
       End If

       Case 3:
       Call Klawiatura
       If Przycisk < 10 And Przycisk > 0 Then
             Locate 2 , 3
             Waitms 250
             Lcd Przycisk
             Waitms 250
             Liczba_3 = Przycisk
             Writeeeprom Liczba_3 , 4
             Waitms 15
             Incr N
       End If

       Case 4:
       Call Klawiatura
       If Przycisk < 10 And Przycisk > 0 Then
             Locate 2 , 4
             Waitms 250
             Lcd Przycisk
             Waitms 250
             Liczba_4 = Przycisk
             Writeeeprom Liczba_4 , 5
             Waitms 15
             Incr N
             N = 0
       End If

       End Select
    Loop Until N = 0
    Waitms 250
    Call Czas_otw
    End Sub



    '********************************************
    '7) Zły_kod
    '********************************************

    Sub Zly_kod
    Cls
    Cursor Off
    Cursor Noblink
    Reset Led_r
    Locate 1 , 3
    Lcd "Zly kod!!!"
    Wait 2
    Set Led_r
    Call Odczyt_kodu
    End Sub


    '********************************************
    '8) Otwarcie zamka
    '********************************************

    Sub Zamek
    Cls
    Cursor Off
    Readeeprom Czas , 6
    Locate 1 , 3
    Lcd "==OTWRTE=="
    Reset Led_g
    Set Przek
    Wait Czas
    Reset Przek
    Cls
    Set Led_g
    Cursor Off
    Call Odczyt_kodu
    End Sub



    '********************************************
    '9) Zmiana czasu otwrcia zamka
    '********************************************
    Sub Czas_otw
    Cls
    Lcd "Czas otwarcia"
    Cursor Off
    Lowerline
    Cursor Blink

    Call Klawiatura
       If Przycisk < 10 And Przycisk > 0 Then
          Reset Led_g
          Lowerline
          Waitms 250
          Lcd Przycisk
          Cursor Noblink
          Waitms 250
          Czas = Przycisk
          Writeeeprom Czas , 6
          Set Led_g
             Wait 2
             Call Menu
             Else
                Call Czas_otw
     End If
    End Sub

    '********************************************
    '10) Sprawdzenie kodu przed zmianą
    '********************************************

    Sub Sprawdz_kod

       Cls
       Lcd ">> PODAJ STARY KOD <<"
       Cursor Off
       Lowerline
       Cursor Blink

    N = 1

    Select Case N

    Do
          Case 1:
          Call Klawiatura
          Readeeprom Liczba_1 , 2                               'odczytanie wartości z komórki pamieci eeprom
          Locate 2 , 1                                          'o adresie 2 i wpisanie jej do zmiennej Liczba_1
          Waitms 250
          Lcd "*"
          Waitms 250
          Incr N                                                'zwiększenie zmiennej N o 1
             If Przycisk = Liczba_1 Then                        'instrukcja sprawdzajaca czy
                                               'wciśnięty przycisk jest taki sam
                                               'jak zapisany wczesniej w pamięci
                   Znacznik = 1
             End If

          Case 2:
          Call Klawiatura
          Readeeprom Liczba_2 , 3
          Locate 2 , 2
          Waitms 250
          Lcd "*"
          Waitms 250
          Incr N
             If Przycisk = Liczba_2 Then
                   Znacznik = Znacznik + 1
             End If

          Case 3:
          Call Klawiatura
          Readeeprom Liczba_3 , 4
          Waitms 250
          Locate 2 , 3
          Waitms 250
          Lcd "*"
          Waitms 250
          Incr N
             If Przycisk = Liczba_3 Then
                   Znacznik = Znacznik + 1
             End If

          Case 4:
          Call Klawiatura
          Readeeprom Liczba_4 , 5
          Locate 2 , 5
          Waitms 250
          Lcd "*"
          Waitms 250

             If Przycisk = Liczba_4 Then
                   Znacznik = Znacznik + 1
             End If

               N = 0
    End Select


    Loop Until N = 0

                  If Znacznik <> 4 Then
                  Cls
                     Znacznik = 0
                     Cursor Off
                     Cursor Noblink
                     Reset Led_r
                     Locate 1 , 3
                     Lcd "=ZLY KOD="
                     Wait 2
                     Set Led_r
                     Call Sprawdz_kod

             End If

                   If Znacznik = 4 Then
                          Cursor Off
                             Znacznik = 0
                             Call Zm_kodu

                          End If



    End Sub


    Proszę umieszczać listingi programów w znacznikach "Code". [c_p]

    0 26
  • #2 17 Kwi 2008 15:57
    dawid512
    Poziom 32  

    Kiedyś napisałem taki programik i działa bez zarzutu, owszem brakuje mu funkcji zmieniania kodu ale to nie problem :) moze Ci sie przyda:

    Code:

    $regfile = "m32def.dat"
    $crystal = 8000000

    Config Portd.0 = Output                                     'buzzer

    Config Kbd = Portc , Debounce = 50

    Declare Sub 1k
    Declare Sub 2k
    Declare Sub 3k
    Declare Sub 4k
    Declare Sub Sprawdz
    Declare Sub Buzzer

    Dim A As Byte
    Dim B As Byte
    Dim Kod As Byte
    Dim Wynik As Byte
    Dim Wynik1 As Byte
    Dim C As Byte
    Dim D As Byte
    Dim S As Byte

    Reset Portd.0

    Kod = 36

    Gosub 1k

    Sub 1k
    Do

    S = Getkbd()
    If S < 16 Then
    Call Buzzer
    A = S
    Gosub 2k
    End If


    Loop
    End Sub 1k

    Sub 2k
    Waitms 500
    Do
    S = Getkbd()
    If S < 16 Then
    Call Buzzer
    B = S
    Gosub 3k
    End If

    Loop
    End Sub 2k


    Sub 3k
    Waitms 500
    Do
    S = Getkbd()
    If S < 16 Then
    Call Buzzer
    C = S
    Gosub 4k
    End If


    Loop
    End Sub 3k

    Sub 4k
    Waitms 500
    Do
    S = Getkbd()
    If S < 16 Then
    Call Buzzer
    D = S
    Gosub Sprawdz
    End If


    Loop
    End Sub 3k

    Sub Sprawdz

    Wynik = A + B
    Wynik1 = C + D
    Wynik = Wynik + Wynik1


    If Kod = Wynik Then
    Set Portd.0
    Waitms 500
    Reset Portd.0
    Wait 1
    A = 0
    B = 0
    C = 0
    D = 0
    Gosub 1k
    Else
    Set Portd.0
    Waitms 300
    Reset Portd.0
    Waitms 300
    Set Portd.0
    Waitms 300
    Reset Portd.0

    Wait 1
    A = 0
    B = 0
    C = 0
    D = 0

    Gosub 1k
    End If

    End Sub Sprawdz

    Sub Buzzer
    Set Portd.0
    Waitms 40
    Reset Portd.0
    End Sub Buzzer

    0
  • #3 18 Kwi 2008 01:27
    JmL(TM)
    Poziom 24  

    Twoj kod jest troche nie uporzadkowany wiec po malej korekcie:

    Zamek szyfrowy ATmega 16 Bascom

    Masz blad z ELSE a powinien byc koniec warunku END IF bo tak petla "szla" tylko do 1 ;)
    Zamiast tych IF'ow moglbys powstawiac SELECT CASE - byloby czytelniej...

    Pozdro!

    0
  • #4 18 Kwi 2008 19:20
    patrykdiabelek
    Poziom 10  

    podaj caly schemat podlacznie tego zamka i daj znac jak on dziala

    0
  • #5 18 Kwi 2008 19:46
    JmL(TM)
    Poziom 24  

    patrykdiabelek napisał:
    podaj caly schemat podlacznie tego zamka i daj znac jak on dziala


    A co tez chcesz taki? :D

    0
  • #6 18 Kwi 2008 20:01
    patrykdiabelek
    Poziom 10  

    chce chce :p nawet juz zrobilem programator ale na atmela z seri 2051 no a z jezykiem programowania u mnie nie najlepiej :P wiec jak byscie mieli schemacik i programik bylbym bardzo wdzieczny

    0
  • #7 18 Kwi 2008 21:01
    JmL(TM)
    Poziom 24  

    Wiec na jakiego procka chcesz ten zamek? AT89C2051? I co dokladnie oczekujesz od projektu? Klawiatura AT, 4x4, LCD?

    Szukales na forum?

    0
  • #8 18 Kwi 2008 21:27
    patrykdiabelek
    Poziom 10  

    klawiatore zrobie sam jaka edzie potrzebna to najmiejszy problem no a oczekuje jak od kazdego zamkla po 3 blednych kodach cos tam wlacza no a po prawidlowym ma sie otwozyc wprowadzanie kodu z zewnatrz to chyba za duzo wiec nie warto;p no chyba ze by sie pobawic z wyswietlaczem lacznie to co innego ale jak mowilem moj jezyk programowania nie jest za dobry i zeby cyferek bylo wiecej niz 4 kodu a szukam juz od tygodnia :P i nawet znalazlem schemat ale zadaja za sam program 40 zl:P hehe i nawet juz wszystko mam do tego projektu : http://bc107.republika.pl/images/zamek1.gif no ale napisanie programu mnie zlalamalo;p a opis znajduje sie tu http://bc107.republika.pl/html/zamek.html dzieki za pomoc

    Post raportowany
    proszę poprawić błędy i literówki
    And!

    0
  • #10 19 Kwi 2008 08:49
    patrykdiabelek
    Poziom 10  

    bardzo przydatne na pewno cos wykozystam:) dziki za pomoc

    0
  • #11 21 Kwi 2008 21:19
    patrykdiabelek
    Poziom 10  

    hmmm a moze mi pomozesz i powiesz czemu mi w bascomie wyskakuje blad error 3 unknow statement
    in file LOCk line 1

    0
  • #12 21 Kwi 2008 21:25
    Balu
    Poziom 38  

    patrykdiabelek dowcipny jesteś:)
    Może daj kod w jakim Ci wychodzi błąd?:>

    0
  • #13 21 Kwi 2008 21:29
    dawid512
    Poziom 32  

    A może skorzystasz z czegoś takiego jak "kody błędów" w helpie do Bascoma ?:P

    0
  • #14 21 Kwi 2008 21:31
    Balu
    Poziom 38  

    Tu nie ma co korzystać - kod jest podawany przez kompilator razem z numerkiem:)
    "Nieprawidłowe wyrażenei"

    0
  • #15 21 Kwi 2008 22:00
    patrykdiabelek
    Poziom 10  

    tak tylko ze niby ten program powinien dzialac bo ja go nie pisalem:p to jest ten z zalocznika JmL(TM)

    Dodano po 9 [minuty]:

    sorki blad wyskakuje jak chce to skompilowac

    0
  • #16 21 Kwi 2008 23:44
    Zajc3w
    Poziom 14  

    patrykdiabelek napisał:
    tak tylko ze niby ten program powinien dzialac bo ja go nie pisalem:p to jest ten z zalocznika JmL(TM)

    Dodano po 9 [minuty]:

    sorki blad wyskakuje jak chce to skompilowac


    To naucz się czytać!!!! PRZECIEŻ JmL(TM) NAPISAŁ ŻE TO JEST PROGRAM W ASSEMBLERZE TY ........... BASCOMOWCU Nawet nie rzuciłeś okiem na kod...... brak mi przyzwiotych słów !&*(#^*#^(@*#&^@)!(*

    0
  • #18 22 Kwi 2008 12:47
    JmL(TM)
    Poziom 24  

    Zajc3w napisał:
    patrykdiabelek napisał:
    tak tylko ze niby ten program powinien dzialac bo ja go nie pisalem:p to jest ten z zalocznika JmL(TM)

    Dodano po 9 [minuty]:

    sorki blad wyskakuje jak chce to skompilowac


    To naucz się czytać!!!! PRZECIEŻ JmL(TM) NAPISAŁ ŻE TO JEST PROGRAM W ASSEMBLERZE TY ........... BASCOMOWCU Nawet nie rzuciłeś okiem na kod...... brak mi przyzwiotych słów !&*(#^*#^(@*#&^@)!(*


    Stary ale poszedles... ;)

    0
  • #19 22 Kwi 2008 14:55
    markosik20
    Poziom 33  

    JmL(TM) napisał:

    Stary ale poszedles... ;)


    W końcu kiedyś to musiało nastąpić....może niedługo już oddzielą "bascomowców" :wink:.

    0
  • #20 22 Kwi 2008 15:55
    patrykdiabelek
    Poziom 10  

    sorki musicie wybaczyc mi ta niewiedze ale od niedawna zaczelem z prockami sorki

    0
  • #21 22 Kwi 2008 20:56
    Zajc3w
    Poziom 14  

    to był n-ty temat z kolei,który wczoraj czytałem,i który podobnie wyglądał

    0
  • #22 22 Kwi 2008 21:16
    zumek
    Poziom 39  

    Zajc3w napisał:
    ... TY ........... BASCOMOWCU

    Cóż, w jakiejś części dotknęło to również mnie , kiedy po przeczytaniu tego zdania , o mało nie ... umarłem ze śmiechu ;)
    Z drugiej strony , smuci mnie to , że za sprawą wielu nowych adeptów(?) sztuki programowania , to (zupełnie niezłe) środowisko , stało się pośmiewiskiem nie tylko na naszym forum :(

    Piotrek

    0
  • #23 22 Kwi 2008 21:41
    dawid512
    Poziom 32  

    Nie rozumiem dlaczego wciąż wielu ludzi pisze takie rzeczy na Bascoma. Każdy ma wybór i programuje w takim języku jaki mu odpowiada więc czepianie się tych którzy wybrali Bascoma jest nie na miejscu. Pozatym chyba nikt nie bedzie pisal programu do obslugi lcd w asm bo potrwa to n razy dluzej niz te kilka linijek w bascomie ale widac ze jednak sa tacy...

    0
  • #24 22 Kwi 2008 21:58
    markosik20
    Poziom 33  

    dawid512 napisał:
    Nie rozumiem dlaczego wciąż wielu ludzi pisze takie rzeczy na Bascoma.

    Dlatego że pomimo wielu gotowych i uniwersalnych bibliotek oraz rozbudowanego helpa Bascoma bardzo dużo jest niepotrzebnych postów z podstawowymi problemami. Ogólnie daje się zauważyć że Ci co zaczynają od bascom'a myślą że "wszystko się samo zrobi: :wink:. Niestety żaden język programowania od tego nie zwalnia, choć wydawałoby się na początku że Bascom właśnie taki jest.

    dawid512 napisał:
    Pozatym chyba nikt nie bedzie pisal programu do obslugi lcd w asm bo potrwa to n razy dluzej niz te kilka linijek w bascomie ale widac ze jednak sa tacy


    Nikt nie będzie pisał...bo już zostało napisane (wystarczy poszukać) :wink:.
    Czasami to n-razy dłużej jest ułamkiem sekundy podczas problemów przy uruchamianiu :wink:.

    0
  • #25 22 Kwi 2008 22:09
    Zajc3w
    Poziom 14  

    Przepraszam wszystkich programistów z prawdziwego zdażenia jeśli ich uraziłem.

    W bascomie(środowisku programistycznym) nie podobają mi się 3 rzeczy:

    1 jest płatny - przynajmniej był jak sie na niego natknąłem
    2 kod generowany przez niego jest wolny
    3 kod generowany przez niego jest duży

    od razu zastrzegam że korzystałem z niego w 2003 roku wiec sporo mogło sie zmienić, ale wtedy inicjacja LCD i wyświetlenie 2 linijek płynącego tekstu na ATMEGA 16 zajęło ponad 2KB, ile nie wiem bo 2KB był limit i nie
    kompilowało. Z kolei wykonanie 65535 razy w pętli mnożeń 2 16 bitowych inkrementowanych zmiennych uint zajęło o 1/3 więcej czasu niż napisane w C(Atman AVR)

    Zaglądałem na wątki o bascomie bo często chodziło o błąd w schemacie lub blędne założenia..

    0
  • #26 22 Kwi 2008 22:24
    Balu
    Poziom 38  

    1) wersja free do 4KB kodu, cena bodajże 200zł nie jest jakaś zabójcza za fajne środowisko
    2) Owszem
    3) Nie da się ukryć
    :)
    Ale jest czasem szybszy:)
    Jeśli potrzebujesz zrobić coś prostego na wczoraj:)

    0
  • #27 09 Cze 2009 17:29
    buli196
    Poziom 11  

    Problem trochę czasu temu został rozwiązany zamykam temat

    0