Rocky Horror - ależ ja sobie nie przeczę, to, że używam wzmancacza na tranzystorach nie oznacza, że scalaki są złe - czego nie napisałem. Na scalaku nie da się wykonać tak dobrego wzmacniacza jak na tranzystorach, ale stare Unitry grają paskudnie, jak tego nie słyszysz to nawet nie mamy o czym rozmawiać. To było robione 25 lat temu, wtedy inaczej się nie dało.
Wiem, że jesteś wielkim zwolennikiem Radmora i kolumn ZGC-50 (czy coś w tym stylu) które polecasz wszystkim. Sorry, ale takie połączenie to PRL'owski dźwięk który mi się nie podoba (moim znajomym jakoś też i pozbywają się tego), technika się zmienia jak widać. 2N3055 są stosowane na estradzie, masz rację (tam nie trzeba wysokiej jakości), te tranzystory to wręcz legenda, ale uwierz mi, teraz robią dużo lepsze.
Ta dyskusja nie ma już sensu, bo ani Ty nie przekonasz mnie, ani ja Ciebie. Dalej uważam, że stare wzmacniacze Unitry grają dużo gorzej niż tanie TDA7294 czy LM3886. Wydaje mi się, że jesteś za bardzo zaślepiony Radmorem i kolumną z przed 20 lat żeby to zobaczyć. Polecam odwiedzić dobry salon hi-fi i posłuchać dobrych kolumn, np B&W. "Dobre bo polskie" ? - nie tym razem.
Piguś - wiesz, akurat jestem zwolennikiem połączenia wzmacniacza o dużej mocy i kolumn o mniejszej. Osobiście używam kolumn o mocy 60W 89dB i wzmacniacza 120W. Owszem, przy pełnej mocy można tym ogłuszyć sąsiadów, ale wzmacniacz WSPANIALE kontroluje głośnik, ma bardzo duża dynamika i szybkość - na średnicy i górze nic nie brakuje - a terię o suchym dźwięku i twardości są wyssane z palca zwolenników wzmancaczy lampowych. Owszem, bas jest twardy, ale o to chodzi! bas ma kopać, ma być szybki!
Podłączając pod te kolumny starą Unitrę już przy niewielkim natężeniu dźwięku głośnik niskotonowy chciał wypluć swoją membranę, po prostu go przesterowywał - i to jest wada wzmacniaczy małej mocy typu Unitra. Już to je dyskryminuje, nie mówiąc o dźwięku, wiem, że są różne gusta, ale po przesłuchaniu kilku modeli Unitry zauważyłem to samo: bardzo mało basu, góra strasznie zgryźliwa, jeśli użyjesz pokrętła BAS to bas jest strasznie tłusty i powolny, a głośniki się rozpadają przy niewielkiej mocy.
Osobiście używam Unitry na działce przy grillu i według mnie tam jest jej miejsce.
A jesli te 2 x 27W to według Ciebie dużo to podłącz porządny wzmacniacz o mocy 150W na kanał, zobaczysz co potrafią Twoje głośniki.
EOT.
ps. mam do sprzedania stare magnetofony Unitra i jakieś wzmacniacze, może to kupisz?