Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eminence na miękkim zawieszeniu - szukam!!!

Świr 26 Jan 2004 10:08 5352 66
    eqt
    Level 26  
    wszystko ok. mówimy o tym samym, możesz nawet zrobic cztery kolumny po jednym głosniku. Po prostu symuluje się wszystkie basy na raz, bo sa róznice w porównaniu z pojedynczym zestawem. Ja też bym wolał b-r bo jest głośniej. możesz w sumie zrobić B-r isobaric a nie bp-6th isobaric. Wyjdzie mniejsza obudowa. Ale 6dB ciszej to jak byś miał 4 ry razy mniej mocy. Inaczej tego nie obejdziesz (praw fizyki pan nie złamiesz). Porównaj sobie jeszcze z bsw - delta jednak wychodzi lepiej czyli schodzi niżej. Sprawdzałem wychylenie. Przy tych obudowach dla delty wychodzi 11mm w najgorszym wypadku przy ok. 48Hz. Ten głośnik sobie z tym poradzi, choć podatność jest tu juz lekko zakrzywiona - w praktyce wychylenie bedzie ok. 8mm (oczywiście na dzwięku będzie mniej) Kolumna będzie więc praktycznie nie do zdarcia przy twoim 500W / kanał.
    tomaszo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    -->Swir - w sumie Eqt ma racje z tymi 12"...Po prostu wychodzi taniej. Nie napalaj sie tak bardzo na te 30 Hz, bo tak czy siak je uslyszysz i Cie zabija...(juz napewno jak to wstawisz do domu). Korekcja, chociaz w w kilku zakresach, do naglosnienia jakiegos wiekszego pomieszczenia jest niezbedna. Musisz miec po prostu jakis korektor, zeby sie "zgrac" z ewentualna sala ...

-->Eqt - ilosc i czestosc wystepowania dzwiekow rzedu 27 - 35 Hz jest zalezna od rodzaju muzyki...Akurat drumm&bass sluchany z plyty CD czesto zawiera okolice 23 Hz - i to nie jest czyms niespotykanym...
    Mam pare utworow Thomasa Brinkmana - on operuje na 30 Hz prawie zawsze. Szkoda byloby tego nie slyszec i nie odczuwac...
    Wiadomo, ze na koncertach itd. sie na tubach nie zejdzie ponizej tych 35 Hz, ale w domu to inna sprawa. Zgadzam sie, ze "normalna" muzyka nie zawiera wlasciwie takich przekazow (i faktycznie BSW powinno byc strojone do 35- 38 Hz - ale chcialem jednak nizej kosztem paru dB) - wystapienie 30 Hz wlasciwie nie ma racji bytu (w formie podstawowego dzwieku)....ale El-muzyka ma juz pelne pole do popisu w tej kwestii....(nie mowie o efektach kinowych)...
    eqt
    Level 26  
    :arrow: Tomaszo
    Wiesz jakoś mi się nie chce wierzyć że znalazłes taką muzykę, ale zróbmy tak. Zapewne masz program cool edit (jeśli nie moge udostępnić).
    Wrzuć ten kawałek (najlepiej wav) do coola zaznacz ok. 30s tam gdzie jest niski bas, wybierz frequency analisys, wybierz FTT size na min 32768 i zrób scan. Zobaczymy zawartości niskich częstotliwości (wyłącz linear view). Dla przykładu załączam scan DJ'a fresha (d&B) z podstawowymi tonami basowyni ok. 40Hz i 75Hz.
    Świr
    Level 34  
    No to zostaję przy delcie. Skoro tak radzicie, i jednogłośnie stwierdzacie że będzie muzykę czuć :) to ja się niesprzeciwiam.

:arrow: eqt mówiłeś że możesz załatwić jakieś tańsze głośniki. Jest to aktualne :?:
    eqt
    Level 26  
    jasne tylko jest to kwestia przesyłki. Lepiej gdybyś był w okolicach łodzi. Co do delty to juz ci pisałem, że jest to bardzo dobry rezultat, ale w tej kategorii cenowej...
    tomaszo
    --Eqt - a myslisz, ze ni erobilem tak?...robilem...
    Poza tym mam analizator widma...
    30Hz to nie jest jeszcze tak bardzo nisko (nie mowie o muzyce, tylko ogolnie) - jak sobie puszczam sygnal sinusoidalny, to widze jednoznacznie, ze do 22 Hz slysze i czuje sprawe dobitnie. Najbardziej upierdliwa jest czestotliwosc 23 Hz, ktora jest juz dosc dobrze slyszalna i w moim pokoju osiagam juz przy niej spore natezenia. Przy 30 Hz i okolo 50% mocy BSW w mojej klicie zabija.
    Jakbys mogl podac nam jeszcze parametry Delt....
    eqt
    Level 26  
    No ale mógłbś zrobić tak jak ja żeby porównać. Parametry są na www.eminence.com . Ja mam cały katalog ponad 2M.
    tomaszo
    Czy Twoj katalog zawiera cos ponadto, co jest na stronie? (swoja droga - dopiero teraz ja dokladniej przejrzalem - jest ladnie opracowana. Lubie dodatkowe opisy...)...Jesli zawieralby cos jescze, to czy moglbym prosic - jesli to nie sprawi problemow - o zrzut na adresik werrdolf(malpa)interia.pl - slicznie dziekuje :)
    Świr
    Level 34  
    eqt wrote:
    Co do delty to juz ci pisałem, że jest to bardzo dobry rezultat, ale w tej kategorii cenowej...

Ale BSW jest lepszy :?:
    Jeśli tak to jestem w stanie dołożyć do tego głośnika, ponieważ zależy mi na utrzymaniu jak najlepszych parametrów :!:

PS.
    Z tego co napisał tomaszo to jednak muzyka schodzi do 30Hz.
    Ja przed chwilą podłączyłem analizator widma (HAMEG) no i np. koncert organowy spokojnie zjeżdża sobie nawet do 27Hz :!:
    eqt
    Level 26  
    Jeżeli myślisz o BSW to wchodzimy w inną kategorię cenową i tutaj myślę że można byłoby znaleźć coś lepszego, ale trzebaby zaczynać od nowa. Ponieważ cały czas operujemy w kompromisie pomiędzy ciśnieniem a częstotliwością, trzebaby uwzględnić koszty wzmacniacza. Przykładowo może być lepiej kupić/zrobic większy wzmacniacz i głośniki niż uzyskać duże spl z mniejszych głośników. Rozwaźania sie więc komplikują, ale musisz się gdzieś z tym pędem zatrzymać bo zawsze im większe koszty tym bardziej sie opłaca...
    Co do zawartości harmonicznych w dźwięku to ciekawy temat, ale proszę zróbcie tak jak prosiłem, inaczej nie dojdziemy do prawdy. Musielibyśmy zastanowić sie nad działaniem analizatora. Zgrajcie te kawałki do komputera i sprawdzcie jak powiedziłem w coolu, albo zamieście 30s (MP3) kawałka, a ja zbadam w programie. Wtedy dopiero możemy dyskutować i będzie Wam łatwiej dobrać sprzęt do potrzeb.
    tomaszo
    -->Eqt - sliczne dzieki za katalog!!!!....

W sumie Eqt ma troche racji - Swir - to kwestia rozsadku. Napisalem, ze sie czesto zdarzaja dzwieki ponizej 30 Hz w muzyce...ale dodalem, ze chodzi glownie o ELmuzyke - czyli sprawy zwiazane z syntezatorami, ewentualnie z praca na winylu plus odpowiednia korekcja do tego i efekty...
    W muzyce rockowej, metalowej...jakiejkolwiek, gdzie graja instrumenty "normalne" (i tu jeszcze kwestia tego, co sie z tym robi w studiu przed wydaniem plyty, ktora trafi na polki w sklepie) ponizej 30 Hz dzieje sie zadko i niewiele...Wyobraz sobie beben perkusji, ktory gra luuuupppp dzwiekiem podstawowym , powiedzmy o czest. 30 Hz...No sie raczej nie zdarzy (przewaznie to od 65 do 45 Hz - to ostatnie to juz naprawde brzmi jak tapniecie atomowe)....Normalna muzyka poniesie tylko zadko wystepujace podharmoniczne, ktore pewnie, ze wplyna na calosc, ale juz nie tak znaczaca - w znaczeniu b. malo znaczaco...
    Jesli chcesz cos czasem naglosnic, to sie nie ma co upierac i tracic cenne dB natezenia kosztem tych paru Hz nizej - i tak bedzie piorunujaco....Wez tez pod uwage cene - jak sie cos stanie (odpukac) ?? Zabulisz za wymiane kopnietego albo zazyganego glosnika wiecej....Delta napewno niezle zagra. Parametry nie sa zle (tym bardziej, ze cena...)

Ja sobie tak nisko dostroilem, bo w DOMU i tak mam do dyspozycji wystarczajace natezenia - ktorych nie wykorzystuje prawie wcale (czasem przegazuje troche - ale nie chce mi sie tlumaczyc po raz kolejny sasiadce - to znaczy wszystkim w promieniu 25m), ze testuje nowe urzadzenie....)...Mialem to szczescie, ze zle nabili ten glosnik i kupilem go w sumie za nieco ponad 220 zl - a to juz naprawde rewelacyjna cena (za 470 tez bym kupil). Do naglosnienia czegos wiekszego tez by sie nadal, ale jak widzisz troche brakuje mocy... Czysto na estrade trzeba by stroic wyzej...Mozna sobie naturalnie pare dB "uciac" i uzyskac najnizsze mozliwe i sensowne zejscie...Ale to tylko do domu sie oplaca. Do odpowiedniej muzyki i ewentualnie kina domowego...
    eqt
    Level 26  
    :arrow: tomaszo
    Ale wiesz tu chodzi równiez o to żebym ja sam zobaczył w końcu nie oglądałem każdej muzyki i może żeczywiście znalazłeś coś ciekawego, czym możnaby testować sprzęt. Wyślij mi na pocztę (eqt@poczta.onet.pl) jak możesz. Może być nawet cały kawałek po kompresji na MP3. Tylko najlepiej spakuj go jescze po 2MB. Najlepiej gdybyś zgrał z płyty, uruchomiłw coolu , zaznaczył wybrane 30s i zapisał. Potem skompresował do MP3 i nawet udostępnił tu na forum. Może coś sie ciekawego urodzi.
    tomaszo
    -->Eqt -- jest tylko jeden problem....jestem nie u siebie - Dortmund - nie mam mojego twardziela, nie mam plyt - cholera, nie moge niczego teraz wyslac itd...Dopiero za jakies 1,5 miesiaca - czyli po sesji i pracy, jak wroce...No sorki...
    Od razu mowie - znajdzie sie pare utworkow, ktore Cie zadziwia.
    Świr
    Level 34  
    Słuchajcie sprzęt estradowy mam 2x 2kW oparte na gigancie 2000.
    Jeśli chodzi o wzmacniacz to już go mam i nie mam zamiaru kupować następnego bo ten ma super parametry (podawałem już w tym temacie dwa razy :) ). Ten sprzęt ma być przeznaczony na imprezy gdzie głównie zależy na jakości odtwarzanego dźwięku (przedewszystkim ma to być do domu).

"...Ale to tylko do domu się oplaca."
    NO to cały czas pisze że ten sprzęt ma być przedewszystkim do domu

A teraz pytanie czy wyciągne swoje ulubione brzmienie :?:
    Cytuję siebie:
    "Czy uzyskam na niej niski, miękki i nasycony bas który będzie nawet przy najmniejszych mocach dawał o sobie znać i w uszach i "fizycznie" :?:
    eqt
    Level 26  
    nie da się w kilku słowaqch opisać brzmienia. Jeżeli chcesz mić odpowiedź na to pytanie to zamieść 30s utworu (lub dwóch), który toim zdaniem ma "miękki i nasycony bas " . Wtedy odpowiem na twoje pytanie, inaczej odpowiedź jest tylko przybliżona i intuicyjna. Dodatkowo powinieneś podać wymiary swego pokoju.
    Świr
    Level 34  
    Wymiary mojego pokoju to 5x6m
    A jak mogę Ci wysłać brzmienie mojego sprzętu w mp3, jak na Twoich głośnikach będzie i tak grało jak zwykle u Ciebie :!:
    eqt
    Level 26  
    podaj jeszcze wysokosc. nie bede tego słuchał, tylko analizował matematycznie. mozesz mi tez wysłac na maila eqt(malpa)poczta.onet.pl
    tomaszo
    Swir - ja widze, ze Ty potrzebujesz kogos, kto powie : "na pewno zagra dobrze".

Mowie Ci z pelna odpowiedzialnoscia : "BSW zagra b. dobrze. "
    Jesli Cie stac - kup go i dzialaj. Szkoda zycia na rozterki.
    Świr
    Level 34  
    Widzę tomaszo że zrozumiałeś o co mi chodzi :) .
    W takim razie dziękuję wszystkim i kupuję BSW.
    Chyba że jeszcze napłyną inne konkrety :D .

A wysokość mojego pokoju to 2,6m.
    eqt
    Level 26  
    :arrow: świr
    No to świetnie... widzę że spotkałem się z dużym zrozumieniem. Tak właśnie powstają mity że jeden sprzęt jest lepszy niż drugi...
    Tłumaczę ci jak dziecku, że chcesz wejść w inną kategorię cenową a ty się upierasz. To, że Tomaszo napisał że jest pewiem że BSW zagra świetnie to nic nie znaczy. Dla mnie takie kryterium oceny jest po prostu mało wiarygodne- ja nie mówię że coś takiego brzmi świetnie, bo robię żeczy wyjebane w kosmos jak mario bros. Mogę powiedzieć tylko, że coś tam zagra lepiej niż BSW. Wystarczy ci , że ktoś powie że to zagra świetnie? Może więc , skoro chcesz wydać pieniądze a mieć coś bardzo dobrego, to przyjdz do mnie, a ja ci zrobię np aktywny subwoofer 2kW.

Z tym BSW wchodzisz w kategorię cenową ok.2000 za same głośniki. Oczywiście pominąłeś już sobie że BSW jest 4ohmowy, więc nie będzie pasować do twojego wzmacniacza, który ma 500W/4ohm (bo Bsw da przy tej mocy 2 albo 8 ohmów).
    Proszę bardzo! Pokażę więc że za porównywalną cenę można kupić coś znacznie lepszego. żeby sobie utrudnić przyjmijmy że zestawy mają być w podobnej wielkości obudowach i ponieważ już zauważyliśmy że BSW jest najbardziej korzystny w BP6th, przyjmijmy takie obudowy, bo w bass-refleksie to BSW już nawet od delty gorzej wychodzi, a co dopiero od innych.
    głośnik / pojemność całkowita / SPL / Pasmo/ moc RMS / cena
    1. 4xBSW 15'' / 460l / 95.6dB / 28-140Hz / 1000W ok.2000pln
    2. 4xDelta pro 15 / 510l / 95.5dB / 27-119Hz / 1600W ok.2000pln
    3. 4xKappa pro 15LF / 460l / 95.5dB / 27-106Hz / 2400W ok.2600pln
    4. 8xdelta 12LF / 500l / 95dB / 26-120Hz / 4000W ok.2600pln
    5. 2xkilomax 18 / 300l / 91.5dB / 23Hz -1kHz / 2500W ok.2600pln

(pasmo -3dB)
    głowną przewagą zestawów 2-4 nad 1. jest moc maksymalna. Oczywiśćie, że skoro masz już takie a nie inny wzmacniacz, to nie jest aż tak istotne, ale pomyśl przyszłościowo... Ze względu na duże wychylenia należy jednak nie przekraczać mocy dla 1. 1000W, dla 2. ok 1200W, dla 3. 2400W dla 4. 3000W dla 5. 2000W.
    Skoro nie chce ci się oglądać wykresów to może cyferki ci coś powiedzą.
    Ponadto dla wzmacniacza 4 ro ohmowoego nie pasują 1. i 4. a pozostałe pasują. Z zestawem 4. można zrobić coś ciekawszego. Możesz spokojnie pracować na razie na 4 rech głośnikach, dorobić wzmacniacz i dokupić pozostałe 4ry głośniki. Miałbyś np 4ry obudowy po zaledwie 125l netto (po dwa głośnikiw obudowie).

A tak na marginesie to tamte propozycje bas - reflex schodziły do ok. 33Hz (-3dB) zarówno delta12LF jak i BSW. Większość producentów podaje spasmo przy spadku -10dB, w tym przypadku byłoby to grubo poniżej 30Hz. W porównaniu z tym co masz to dzień do nocy... ale 600litrów w sumie...
    Ps.
    Co na to forumowicze?
    Świr
    Level 34  
    No eqt...
    Teraz przekonałeś mnie do delt :) .
    I chyba przy nich zostanę.
    2 x 8Ohm po 250W
    Schodzą nawet do 30Hz (rozumiem z tego co napisałeś :) )
    Tylko myślę że w budzie BR też tak będą schodzić.
    No i są tańsze :!:
    Szkoda tylko że niemogłem Ci tej mp3 na pocztę podrzucić :(
    tomaszo
    No i tak to jest....Niektorzy sa niezdecydowani do konca.

Swir - ciesze sie, ze sie w koncu przekonales. Zacznij dzialac - powodzenia!!!
    eqt
    Level 26  
    ja osobiście zrobiłbym tak: obudowa 600l przy czterech głośnikach 12'' (czy tam 4 ry obudowy po 150l / 1x12'') wyglądać będzie dość śmiesznie, choć gra wyjątkowo ładnie. Ja bym zrobił drugi taki wzmacniacz, a kolumny zrobił cztery 2x12'' delta12LF isobaric BP6th. Kolumny będą lekkie i łatwe do przeniesienia. Będziesz mógł łatwo konfigurować ustawienie. Grają tak nisko że nie ma żadnego ale - idealne do domowego kina i słuchania muzy. No ale mniejsza jednak efektywność - coś za coś. To nadrobisz częściowo tym, że będzie 2 razy większa moc
    Świr
    Level 34  
    Musi być odbudowa BP6th...
    Wolałbym 4 obudowy BR, a jeszcze lepiej 2 obudowy BR po dwa głośniki.
    Ale jeśli to bardzo pogorszy parametry to zostanę przy BP6TH.

PS. Skąd ściągnąłeś tą wersję winISD którą masz na zrzutach ekranu :?:
    IrekKo
    Level 32  
    Witam
    Pozwoliłem się wtrącić do wątku, gdyż też interesują się tym tematem.
    Tu:
    http://www.case-pack.pl/07em_pa.html
    Znalazłem tabelke, w krórej nie polecaja serii PRO do budowy subbasów.
    Zalecają "zwykłe" LF-y do subów.
    Po parametrach nie widać zbytniej różnicy.
    eqt dlaczego polecasz serie PRO ?
    eqt
    Level 26  
    :arrow: irekKo
    nie wiem o co ci chodzi bo w tej tabelce jest mnóstwo głośników serii pro zalecanych głównie do subwóóferów "up to 150Hz" np kilomax 15, kilomax18,magnum15LF, magnum18LF, kappa pro 15LF.
    Poza tym głośnik delta 12LF nie jest właśnie z serii pro. pomyliłeś pewnie z delta pro 12. Sugerowałem wcześniej także gamma 15. Głośniki serii pro oprócz aluminiowego kosza są najczęścij lepsze.
    Możliwości konstrukcyjne wykraczają poza ramy sugerowanych zastosowań. W tym przypadku chodzi o to głównie o to, że z delty zrobiliśmy nisko grający głośnik ddzięki jego małemu Vas, jednakże ograniczyliśmy moc podawaną do 250-300W, mimo iż głośnik ma 500W RMS i w tym cały szkopuł. To że producent pisze pasmo użyteczne wynka w łaśnie z możliwości mechanicznych przy założeniu sugerowanej objętości i mocy maksymalnej. Ponadto widzę że zmienił się parametr Cms w tym głośniku, pprzez co rezonans wzrósł do 51Hz. W obudowie BP6 nie będzie miało to wielkiego znaczenia , ale w Bass-refleksie już będzie gorzej, jutro zbadam tą sprawę , skoro upierasz się na bass refleks, to znajdziemy może lepsze rozwiązanie (coś mi się rysuje).
    Świr
    Level 34  
    Dzięki za wyjaśnienie, no i następna sprawa...
    A mianowicie, ja się nie upieram przy Bass Reflexie, ale z doświadczenia wiem, że to jest duuuużo prostsza obudowa do zrobienia niż BP6th. Już na upartego może być i ta BP6th.
    eqt
    Level 26  
    tak a propos to delta 12LF też ma przy "subwoofer up to 150Hz" 5/5 gwiazdek.
    Trzeba sprawdzić które dane są bardziej aktualne, raczej te na stronie. Różnica jest tylko w Cms, a to jest parametr, który z wiekiem głośnika potraafi wzrosnąc dwukrotnie. Przeglądając Eminence'a zarysował mi się subik na DeLta 15 LF. Taki głośnik pokazuje co można zrobić z estradówką. Gdyby podać na 4ry głośniki w B-R 1200 litrów to pasmo -3dB byłoby poniżej 26Hz a efektywność ponad 100dB. No ale takie pojemności to chyba przesada. Zastosowałem więc B-R isobaric i jest świetny wynik, szczególnie przy 550l (4 głośniki) - 26Hz @ -3dB , SPL 96dB
    Głośnik 15'' (drugiegio nie widać) przy 225l wygląda wciąż śmiesznie - ale takie są prawa fizyki i nic nie zmienisz. Najlepszy kompromis jest przy 400l (4 głośniki) - pasmo jest 30Hz (-3dB). Trzeba tylko obudowę zrobić dość głęboką i będzie git. Delta 15LF będzie koszt. więcej niż 12LF, ale napewno mniej niż bsw.Pozdrawiam.
    IrekKo
    Level 32  
    eqt wrote:
    tak a propos to delta 12LF też ma przy "subwoofer up to 150Hz" 5/5 gwiazdek.

Wiem, ale to nie jest seria PRO :) .
    Ale moje pytanie było zadane czysto z ciekawości, bo polecałeś Delte PRO 15, a tego akurat nie było w tej tabelce , chodziło mi tylko czym może się różnić PRO od zwykłego. W większości przypadków parametry głośników różnią się minimalnie, a proponowane zastosowania inne.
    Jutro sprawdze ceny głośników w firmie CSAE-PACK z tego co wiem to są niewygórowane.