logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp CD-C611H: Błąd Err 0100, nie działa zmieniarka i laser, diagnoza usterki

Piszczel 16 Kwi 2004 22:41 2079 0
REKLAMA
  • Opis
    Wieża nie czyta CD, nie kręci zmieniacz, nie rusza laser, nie wysówa, wyswietla błąd ...

Opis
    Wieża nie czyta CD, nie kręci zmieniacz, nie rusza laser, nie wysówa, wyswietla błąd Err 0100.
    Diagnoza
    Podejrzewałem mechanizm zmieniarki, do kontroli poszły także układy servo i driver, podstawiany laser, przez chwile myślałem że procesor. Długo badany był silnik zmieniarki, już nie pamiętam co więcej...
    Uszkodzenie
    Byłem w tej dobrej sytuacji, że miałem taką drugą wieże z uszkodzonym laserem. Dla pewnosci wyjąłem laser i włozyłem do wieży z zepsutym laserem. Działał - więc laser ok, podstawiłem płytkę z elektroniką - to nie to. Pozostały czójniki zmieniacza i okablowanie bo silnik podstawiałem i to też nie to. W dobrej sztuce zacząłem po kolei wyciągać wszystkie złaczki i obserwować - trafiło na złacze silników przesówu lasera i obrotów płyty, był też czujnik postoju lasera. Ponieważ mechanizm był sprawny więc trafilo na złączkę. Faktycznie jeden z przewodów miał gdzieś przerwę. Trzeba wyjąć ze złaczek bo mierzenie nic nie da! Założyłen nowy drucik i gra! A zeszło mi z tym cały dzień :lol: sharp to ma powalone te mechanizmy...
    O autorze
    Piszczel
    Poziom 13  
    Specjalizuje się w: elektroakustyka, audio, rowery
    Piszczel napisał 41 postów o ocenie 1. Mieszka w mieście Rzeszów. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA