Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia 6230i pytanie dla znawców HW

gienek6666 18 Apr 2008 16:07 1517 10
    gienek6666
    Level 18  
    Witam, telefon jak w tytule po zalaniu. Od 9 pinu kamery jest zwarcie do masy kamera oczywiście nie działa. Na schemacie linia prowadzi do R906 i D2 TIKUE. Jednak sprawdzałem na kilku telefonach (w tym 2 sprawne) i nie ma przejścia do R609. Pytanie gdzie idzie ścieżka od 9 pinu złącza kamery (CCPCLK_P). Z góry dzięki za sugestie.
    dickheadGSM
    Level 31  
    gienek6666 wrote:
    nie ma przejścia do R609

Do R609 to miec nie bedzie, sprawdz do R906 (100k). A tak w ogole to go podniec i sprzwdz gdzie Ci zwiera do masy.
    gienek6666
    Level 18  
    Sorry za pomyłkę to chodzi rzeczywiście o R906 ale 100 OM. Ale reszta zgodnie ze wstępem.
    gienek6666
    Level 18  
    Dzięki za pomoc.Jednak ja źle ponumerowałem sobie piny od złącza kamery. Ta fotka wiele mi pomogła zwarty był pin 12 (VFLASH1) po podniesieniu L900 zwarcie puściło. Teraz jak włączę kamerę to błąd się nie pojawia ale na ekran jest biały z lekkimi cętkami. Zmierzyłem napięcie na 12 pinie jest 1,3V przy włączonej kamerze. Z Ueme wychodzi dobre 2,8V bo FM radio działa i IRDA tez działa. Są przy kamerce dwa układy N900 i N901. Którego podmieniać najpierw? Nie działa jeszcze zasięg (na ręcznym widzi operatorów) a imei na pewno nie jest zablokowany.
    dickheadGSM
    Level 31  
    Co do zasiegu to stawiam na PA, moze jest tam syf i wystarczy przelutowac, ale w gre wchodzi jeszcze HELGA UEM i TIKU.
    A co do kamery to problem moze lezec rowniez z powodu syfu pod TIKU.
    Co do tyl ukladow (n900/901) to najpierw posprawdzaj napiecia na wyjsciach. Chodzi tyko 1 w zaleznosci od oprogramowania kamery i jest przelaczany automatycznie. Rasumujac 2,5V lub 2,8V przed cewka.
    gienek6666
    Level 18  
    Ja też stawiam na PA ale na razie nie ruszam go. Myślę że jeżeli uszkodzony by był HELGA lub switch to na manualnym szukaniu nie znalazł by operatorów a on po ponad minucie odnajduje wszystkich trzech, ale może się mylę. Co do kamerki to jak pisałem na cewce połączonej z 12 pinem jest 1,3V a VFLASH1 przy UEME (C289) 2,8V więc UEME też myślę że dobry. TIKU wygrzewałem z topnikiem ale go nie podnosiłem
    dickheadGSM
    Level 31  
    Wlasciwie to po zalaniu mozna podejrzewac wszystko jesli chodzi o zasieg. Jesli znajduje operatorow to swith raczej jest ok.

Co do napiecia to sprawdz na cewce L900 ale nie od strony kamery tylko od strony wyjcia ukladow, czyli najlepiej w punkckie L900/C901. Tu ma byc 2,5V lub 2,8V. Jak jest za malo oba do podniesienia.
    gienek6666
    Level 18  
    Zmierzyłem napiecia na elementach:
    C908 1,77V przy wszystkich trybach kamery, jak jest wyłączona 0V
    C915 0V przy wszystkich trybach kamery, jak jest wyłączona 0V
    C901 1,3V przy wszystkich trybach kamery, 0V przy wyłączonej
    VBAT jest ok.
    Wynika z tego ze na tym sofcie (v3.89) wysterowywany jest N900. Może ktoś wie przy której wersji softu jest sterowany układ N901.
  • Helpful post
    dickheadGSM
    Level 31  
    Co do softu to nie wiem ktory jest ktory ale, wychodzi jednak na to ze w Twoim przypadku pracuje tyko uklad N900. Ale jego napiecie wyjsciowe powinno wynosic 2,8V. To napiecie na C908 jest sterujece ukladem (1,8V) czyli jest OK.
    Zmien uklad i powinno zadzialac.

Zobacz
    Nokia 6230i pytanie dla znawców HW

Jeszcze jedno:
    Syf pod ukladem n901 moze powodowac spadek napiecia na c901, jednak podnies oba uklady.
    gienek6666
    Level 18  
    Dzięki za pomoc ale dałem sobie spokój z tym telefonem.
    Pozdrawiam i wciskam pomógł.