Kupiłem za grosze spawarkę na Allegro, ma możliwość podłączenia na 230 lub 400V fabrycznie wyposażona jest we wtyczkę do gniazda 230V, jednak chciałbym zasilać ją z 400V i teraz pytanko jak ją podłączyć? zapewne przewody we wtyczce podłączone do fazy i do N powinienem podłączyć do dwóch różnych faz, problem mam tylko z przewodem który we wtyczce (230V) podłączony jest do PE (bolca) czy ten przewód w mufie powinienem podłączyć również do PE czy może do N?
Pytanie dodatkowe: Podłączam silnik 3-fazowy i też mam problem czy podłączyć N czy PE a dokładniej, podłączam 3fazy w odpowiedni sposób (trójkąt/gwiazda) i jeszcze jeden przewód powinienem przykręcić do obudowy silnika i czy to ma być przewód N czy PE, jeśli N to w takim razie co z PE w szczególności jeśli instalacja w moim domu jest typu TN-S lub TN-C-S?
Pytanie dodatkowe: Podłączam silnik 3-fazowy i też mam problem czy podłączyć N czy PE a dokładniej, podłączam 3fazy w odpowiedni sposób (trójkąt/gwiazda) i jeszcze jeden przewód powinienem przykręcić do obudowy silnika i czy to ma być przewód N czy PE, jeśli N to w takim razie co z PE w szczególności jeśli instalacja w moim domu jest typu TN-S lub TN-C-S?