Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Niedziałające klawisze funkcyjne - klawiatura Logitech USB +

18 Kwi 2008 20:29 8212 2
  • Poziom 2  
    Witam,
    napotkałem następujący problem (Vista x64 ultimate):
    Nie wdając się zbytnio w szczegóły nie działają mi wszystkie klawisze funkcyjne F (F-1 do F12)
    Klawiatura to Logitech Internet 1500 Cordless Desktop USB (w zestawie z myszą). Co dziwniejsze, podczas zabezpieczania połączenia klawiatury należy nacisnąć równocześnie klawisze l_ctrl + l_alt + F12 i to działa - połączenie zostaje zabezpieczone.

    Na różnych forach spotkałem się z rozwiązaniami, że to może Kaspersky blokować (nawet odinstalowałem), na innym, że to soft Asusa (odinstalowałem), lecz sytuacja się nie zmienia.

    Próbowałem podłączyć drugą taką samą klawiaturę (działa na innym kompie pod XP) i dokładnie ta sama sytuacja.

    Sprawdzałem ustawienia klawiatury w ułatwieniach dostępu - wszystko jest ok.

    Byćmoże winę za efekt o którym pisałem odpowiada sterownik, (w necie nie spotkałem dokładnie takiego problemu). Sądzę tak dlatego, bo podłączyłem klawiaturę innego producenta na sterowniku domyślnym (urządzenie klawiatury HID) i wszystko działa. Postanowiłem na tym samym sterowniku podłączyć moją klawiaturę - i klawisze działają.

    Zastanawiająca jest jeszcze jedna sprawa - i tu przyznam jestem kompletnie zdezorientowany - po zainstalowaniu sterownika klawisze funkcyjne F nie działają nawet w BIOSie po restarcie. Dopiero po odłączeniu zasilania od klawiatury (wyjęcie wtyczki usb) i jej ponownym włączeniu, klawisze F działają normalnie w BIOSie - niestety w Viscie już nie. Nie wiem czy dobrze to tłumaczę dlatego schematycznie:

    Vista (klawisze nie działają) -> restart -> BIOS (klawisze nie działają) -> wyłączenie kompa i wyjęcie i włożenie wtyczki usb klawiatury -> BIOS (klawisze działają) -> Vista (klawisze nie działają) -> restart -> BIOS (klawisze nie działają) ... i tak można wkoło :)

    Pozdrawiam
  • Poziom 2  
    Dzięki za link - przeszukiwałem forum Logitecha wiele razy i nie natknąłem się na ten wątek - dzięki serdecznie - porada zadziałała.

    Klawiatura nie ma klawisza F-lock - a w tym tkwi problem - sterownik domyślnie ustawia wartość F-lock na 0 (czyli jak myślę off) - i ta sytuacja ma miejsce tylko w Viscie - na innym kompie mam CP i tę samą klawiaturę - tam ten problem nie występuje.

    Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam