logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mitsubishi Eclipse 1G USA - brak iskry i wtrysku po myciu, co sprawdzić?

Bobson-ElPhadre 19 Kwi 2008 22:05 3615 6
REKLAMA
  • #1 5055270
    Bobson-ElPhadre
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumuowiczów! Sprawa przedstawia się następująco : jakieś 2 miesiące temu kupiłem 1G w wersji USA na oko stan jest idealny po przejażdżce stwierdziłem to samo wszystko ok ... przyjechałem do domu ( a miałem 590 km) zero zastrzeżeń ...rakieta. Na drugi dzień wstaje potraktowałem ją karherem i stwierdziłem że trzeba zrobić rundke po osiedlu x) jednak już nieodpaliła!! przeszukałem wszystko w poszukiwaniu odcięcia zapłonu dzwoniłem do poprzedniego właścićela ...NIC, niema iskry ani wtrysku na żadnym z garów stał miesiąc w jednym warsztacie ...zwątpili ( podobno sprawdzali wszystkie czujniki ale niejestem pewny czy czegoś niepomineli ) , zmieniłem warsztat następny miesiac NIC ! Wszystko wskazuje na ecu...kolo przelutował kondziory i diody, profilaktycznie chociarz niebyły wylane ... ścierzki też wyglądają na całe ... cewki też są ok!! ... ja już niemam pojęcia co to może być !!! HELP PLX !!
    Wartało by jeszcze dodać że całą A4 przejechałem średnio 170-180 wiec może coś sie zalało ... byłbym wedzięczny gdyby napisał mi ktoś gdzie znajdują się kolejno wszystkie czujniki bo może któryś został pominięty ... aha i świeci mi sie kontrolka od wymiany oleju ale to chyba niema a to wpływu ...
    Jeszcze jedno, jak podpinam sie pod diagnostyke ecu niema żadnego napięcia, podobno jak jest padniety jest stałe 12V,

Regulamin, p.11. Proszę poprawić. [MS]
  • REKLAMA
  • #2 5055597
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Czego nie ma wtrysku(zasilania, sygnału), iskry, do jakich doszli wniosków? A prozaiczny czujnik udarowy sprawdzony? A zailanie na ECU jest?
  • REKLAMA
  • #3 5060895
    Bobson-ElPhadre
    Poziom 2  
    na wtryskiwacze nieida zadne impulsy, wlasnie do zadnych wniskow niedoszli, mowia zeby ecu zmienic ale nikt nieda mi pewnosci a niechce ponosic niepotzebnie takich kosztow (ok 500-600pln) Czy ten czujnik udarowy to jest od położenia wałków rozrządu?? Podobno wszystko posprawdzane i to 2 razy... Jak by ktos mi podpowiedział jak posprawdzac poszczególne czujniki to bym był bardzo wdzieczny bo do tych "mechaników' to juz zdrowia niemam...
  • REKLAMA
  • #4 5061009
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    Sterownik, wylane k. i pewnie przy okazji poszedł czyścić nogi procek MH6111
  • REKLAMA
  • #5 5061819
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Niekoniecznie proc poszedł. Obejrzyj dokładnie płytkę, pewnie zjadło rezystor SMD stabilizatora napięcia 5V dla czujników.
  • #6 5063136
    przemek 4x4
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Odłącz wtryskiwacz i zmierz czy w kostce jest napięcie względem masy, podobnie zrób z czujnikami z tym ze tu sprawdź tez pomiędzy pinami.
  • #7 5132273
    Bobson-ElPhadre
    Poziom 2  
    ok postaram sie to sprawdzic jak najszybciej i dam znać

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Mitsubishi Eclipse 1G USA zgłasza problem z brakiem iskry i wtrysku po umyciu samochodu myjką ciśnieniową. Po przejechaniu około 590 km auto działało poprawnie, lecz następnego dnia nie odpaliło. Brak impulsów na wtryskiwaczach oraz brak iskry. Warsztaty nie zdołały zdiagnozować usterki, sugerując wymianę ECU. W ECU przelutowano kondensatory i diody, ścieżki oraz cewki zapłonowe są sprawne. Wskazano na możliwe uszkodzenie procesora MH6111 lub rezystora SMD stabilizatora napięcia 5V zasilającego czujniki. Zalecane jest sprawdzenie czujnika udarowego (ang. impact sensor) oraz pomiar napięć na wtryskiwaczach i czujnikach względem masy i między pinami. Autor planuje wykonać te pomiary i udzielić dalszych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA