Witam. Mam lodówkę jak w temacie - ma już 5 lat do tej pory nie była naprawiana, wczoraj był fachowiec i ją naprawiał, ale chyba niezbyt dobrze.Wczesniej lodówka miała temperature w chłodziarce na + 12 a zamrażarka - 15, w środkowym położniu pokrętła termostatu. Fakowiec, w owej lodówce, przeciął rurkę za zprężarką przed filterm i wyleciało bardzoo mało gazu, ale gdy przeciął rurkę za filtrem to wyleciało bardzo dużo gazu, aż sie zrobiła tak szaro w kuchni, więc na tej podstawie stwierdził iż lodówka chyba nie jest dziurawa a jedynie zapchana, sprawdzał coś takim jakby ciśnieniomierzem, potem po odczekaniu troszkę napełnił lodówkę czynnikiem.Acha wczesniej wyciął z obiegu czesć, którą nazwał też filtrem, który ma sie znajdować niby w górnej części lodówki wewnątrz- stwierdził,że jak sie tam zapcha filtr to go nie jest w stanie wymienić, bo jest w środku - dlatego go wycina. Lodówka sie załączyła normalnie , ale mechanik stwierdził iż wymieni lepiej termostat- aby dla pewności nic sie nie zepsuło- stwierdził,że lodówka wyłączyła sie po przekręceniu na pozycje 7- ja pare dni temu rozmrażałam tą lodówkę, ale normalnie dałam na 0 i sie wyłaczyła- więc chyba coś kręcił ten fachowiec. I teraz skutek jest taki, że lodówce chyba coś się pomieszało. Z 4 półek w srodku na pierszej i drugiej u góry jest najzimniej i temperatura wynosi na tylnej ściance + 5 stopni, a na dole nad szufladami na warzywa jest + 9 a na nasteponej półce drugiej nad szufladami jest tak + 7.Ale zamrazalnik osiąga tylko -15 stopni, zaraz po zakończeniu pracy agregatora.Chyba coś tu jest nie tak, prawdopodobnie facet założył inny termostatat bo mąż mówi,że zostawił część zawinietej kapilary na wierzchu nie wciskał wszystkiego do środka.Tu moje pytanie, czy możemy zdjąc pokrywe u góry- plastik i sami sprawdzić co tam założył i jak i ewentualnie co dalej- może stary model założyć, czy wepchnąć ta kapilare troszkę dalej. Co sie dzieje jak kapilara jest wepchnięta za mało- czy lodówka w ogóle nie działa, czy może są takie anomalie z temperaturą. Dodam,że teraz lodówka szroni w trakcie pracy agregatora na dwóch górnych półkach - w prostokącie, niżej już nie. A praca agregatu- 8 minut, 30 postoju.Acha, czy jak sie grzebie w termostacie, trzeba wyłączyć lodówke-chyba tak? Ale do zdjęcia powłoki i plastikowej i do popatrzenia chyba jej nie muszę wyłaczać.proszę o wskazówki.A i dodam,że wczesniej jak lodówka była zepusta to w ogóle nieszroniła.