Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Onwa mk2 af/fm - Brak dzwieku

20 Kwi 2008 17:03 1593 6
  • Poziom 10  
    Witam, posiadam Onwę mk2 jak w tytule. Mój problem leży w tym, że dzwięk z głośnika wbudowanego po prostu się nie wydobywa :P gdy podłącze zew. papugę to słychać szum i buczenie jak z transformatora. Gdy odłączę ten zew. głośnik, słychać szum dochodzący z radia z okolic wyjścia antenowego... przy odłączonym głośniku wew także. Nie wiem co to jest oraz nie wiem czy mnie słychac przez to radyjko. Ma ktoś jakiś pomysł ?



    EDIT:

    Wymieniłem głośnik, już działa. jednak buczenie pozostało.
  • Poziom 10  
    No właśnie patrzyłem ale nie za bardzo wiem, który temat dotyczy mojego problemu :/ onwa buczy, jak przechodzę w tryb nadawania to przestaje, jakiś mobil mówił mi, ze słabo mnie słychać, a ja jego słyszałem bardzo dobrze
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Oddaj radio do serwisu.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    A teraz to słyszę wszystko ok, ale kiedy chce nadawać to w innym cb słychać głośne "buuuuuuuubzzzzzzbuuuuu" buczenie po prostu. To coś z gruszka czy w elektronice grzebać ?
  • Moderator
    Cześć.

    skellen napisał:
    ...To cos z gruszka czy w elektronice grzebac ?



    Napisz, co już sam sprawdziłeś.
    Czy nie masz poobrywanych przewodów we wtyczce, w "gruszce" w gniazdku mikrofonowym.
    Jeżeli już to sprawdzisz, to będziemy się zastanawiać dalej, bo przyczyn może być wiele. Nawet źle zestrojona antena.
  • Poziom 10  
    A wiec wszystkie luty we wtyczce oraz na płytkach (mam dwie) wewnątrz gruszki zrobiłem od nowa i nadal klops, po podłączeniu do akumulatora słyszę ładnie drugie radyjko, a kiedy onwa chce nadawać to po prostu cisza... Jak to sprawdzić ? już nie mam pomysłów


    Tak, to była wina gruszki, wyłączyłem z "obiegu" ta drugą płytkę i przemówiło.. jednak zrobiło się gdzieś w niej zwarcie, kabel strasznie się nagrzał, a z CB poszła masa dymu... po podłączeniu gruszki, wszystkie diody się świecą i z głośnika leci dźwięk jakbyśmy słuchali amplitudy jakiejś.. dwa tony, jak syrena :P

    Widzę, że totalnie stopiło mi przewody w cb wychodzące od wejścia na mic.
    Czarny oraz czerwony... wymiana tych kabelków coś da ? czy to poszło dalej ? Poszło... temat do zamknięcia, CB laduje jutro w serwisie.