Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Po włożeniu drugiej pamięci 512MB komputer się zawiesza.

darekrawa 20 Kwi 2008 22:08 2518 8
  • #1 20 Kwi 2008 22:08
    darekrawa
    Poziom 12  

    Witam.

    Pojawił sie problem z kompem braciaka podam parametry kompa:

    procek athlon 2.5 GHz
    płyta główna (nie jest na 100% pewien) msi kv a 400
    dysk WD 120 GB
    ram 256 (firma nie znana)
    grafika geforce fx5200 128 bit 128 mb
    2ga kość ramu 512 ddr 400mhz goodram

    Problem polega na tym że po włożeniu tej 2giej kości 512MB komp sie odpala, system startuje ale sie zawiesza po pewnym czasie.

    0 8
  • #2 20 Kwi 2008 22:20
    685999
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 20 Kwi 2008 22:26
    darekrawa
    Poziom 12  

    nie system nie był instalowany na nowo.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Po włożeniu samej tej 2giej kości jest to samo. Temperatury około 57 st. C jak pochodzi jakieś 6h. Ta kość pamięci jest nowa kupiona w sklepie.

    0
  • #4 20 Kwi 2008 22:31
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  

    No to jak komp wiesza się na samej tej kości to chyba masz odpowiedź.
    Kostka do zwrotu do sklepu.

    0
  • #5 20 Kwi 2008 22:49
    Lzep
    Poziom 39  

    Kolego @darekrawa, troszkę precyzyjniej a może będę mógł pomóc ?
    1. Podaj poprawną nazwę płyty - takiej to nie ma ! Może KT4V lub KT4AV ?
    2. Na jakiej szynie jest ta pamięć 256MB - 333/400 ?
    3. Podaj ustawienia Biosu w menu : Frequency/Voltage Control i Advanced Chipset Features
    Pozdrawiam :D

    0
  • #6 20 Kwi 2008 22:56
    685999
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 21 Kwi 2008 23:27
    darekrawa
    Poziom 12  

    Witam.

    Płyta główna to KT4AV. Pamięć śmiga na 400 MHz. Ustawienia w biosie są na auto, jedynie braciak zmienił czas CAS na 3. Obie pamięci 256 i 512 chodzą na 400 MHz.

    0
  • Pomocny post
    #8 22 Kwi 2008 00:01
    Lzep
    Poziom 39  

    Cytat:
    Obie pamięci 256 i 512 chodzą na 400 MHz.
    Chodzić to sobie mogą, ale nie na tej płycie i nie z tym procesorem. Mam tą płytę od 5 lat i znam ją "na wylot". Polecam zaglądnąć np. tu -> http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=2839.0 , (nie będę się powtarzał ).
    Radzę również przejrzeć dokładnie linki tam zawarte !
    Zresztą i na Elektrodzie o tym pisałem, np. tu -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...&sid=fe9517680abd7b1737e24b652e66cec4#4651040 .
    Jest jeszcze opcja "SZUKAJ" - wpisz w 1 okienko KT4AV a w 2-gie Lzep - dostaniesz sporo do poczytania.
    Pozdrawiam :D

    0
  • #9 22 Kwi 2008 22:35
    darekrawa
    Poziom 12  

    Witam

    Lzep dzięki za pomoc, braciszek doszedł co i jak i wszystko chodzi jak należy.

    0